The effects of bromelain enzyme addition to high lipid and high protein diets on nutritional physiology, tissue histology and gene expression in rats
Yüksek lıpıdlı ve yüksek proteınlı dıyetlere bromelaın enzımının eklenmesının sıçanlarda beslenme fızyolojısı, doku hıstolojısı ve gen ekspresyonu üzerındekı etkılerı
  1. Tez No: 975947
  2. Yazar: OMAR SALAH AHMED AHMED
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF KONCA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: High protein, High lipid, Enzymes, Bromelain, Diets, Gene expression, Yüksek protein, Yüksek lipid, Enzimler, Bromelain, Diyetler, Gen ifadesi
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Ana Bilim Dalı
Özet
The study investigated the effects of bromelain addition to high-fat and high-protein diets on physiological and molecular in laboratory rats. In the study, a total of 25 laboratory rats (3-5 weeks old, weighing 200-220 grams) were allocated 5 treatment groups. The treatment groups as follows: T1: Control standard diet, T2: Standard diet + high-fat food (ghee) 4 g divided into 2 doses, morning and evening, T3: Standard diet + high protein food (albumin) 4 g divided into 2 doses morning and evening, T4: Standard diet + high-fat foods + bromelain enzyme 4 mg divided into two doses morning and evening and T5: Standard diet + high-protein foods + bromelain enzyme 4 mg divided into two doses morning and evening. Feeding rats with an additional 4 grams of fat and protein daily showed a highly significant body weight gain, adipose tissue accumulation, elevated liver enzymes, impaired kidney function, inflammatory responses (increased blood and white blood cell counts), platelet dysfunction, and increased oxidative stress. Increased non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD), decreased glutathione peroxidase (GPx) activity, and increased malondialdehyde (MDA), gene expression of digestive enzymes (lipase, pepsin, trypsin). Bromelain addition (4 mg/day) effectively mitigated these adverse effects, improved kidney and liver function. At the molecular level, bromelain significantly increased lipase expression (427 fold compared to protein-fed rats), indicating improved fat digestion, while reducing the expression of pepsin (0.18 fold) and trypsin (0.44 fold) compared to protein-fed rats. In conclusion, bromelain has a potential therapeutic role in regulating digestion, oxidative stress, and organ health, thereby preventing metabolic, hepatic, renal, and molecular disorders resulting from diets high in fat and protein. This highlights its potential therapeutic role in regulating digestion, oxidative stress, and organ health.
Özet (Çeviri)
Çalışmada, laboratuvar sıçanlarında yüksek yağlı ve yüksek proteinli diyete bromelain eklenmesinin fizyolojik ve moleküler etkileri araştırıldı. Çalışmada toplam 25 laboratuvar sıçanı (3-5 haftalık, 200-220 gram ağırlığında) 5 tedavi grubuna ayrıldı. Tedavi grupları şu şekildedir: T1: Kontrol standart diyet, T2: Standart diyet + yüksek yağlı besin (ghee) 4 gr, sabah ve akşam 2 doza bölünmüş, T3: Standart diyet + yüksek proteinli besin (albumin) 4 gr, sabah ve akşam 2 doza bölünmüş, T4: Standart diyet + yüksek yağlı besinler + bromelain enzimi 4 mg, sabah ve akşam 2 doza bölünmüş ve T5: Standart diyet + yüksek proteinli besinler + bromelain enzimi 4 mg, sabah ve akşam 2 doza bölünmüş. Sıçanlara günlük ilave 4 gram yağ ve protein verilmesi, son derece önemli vücut ağırlığı artışı, yağ dokusu birikimi, yükselmiş karaciğer enzimleri, bozulmuş böbrek fonksiyonu, inflamatuar yanıtlar (artmış kan ve beyaz kan hücresi sayıları), trombosit disfonksiyonu ve artmış oksidatif stres gösterdi. Alkolik olmayan yağlı karaciğer hastalığında (NAFLD) artış, glutatyon peroksidaz (GPx) aktivitesinde azalma ve malondialdehit (MDA) ile sindirim enzimlerinin (lipaz, pepsin, tripsin) gen ekspresyonunda artış görüldü. Bromelain ilavesi (4 mg/gün) bu olumsuz etkileri etkili bir şekilde hafifletti, böbrek ve karaciğer fonksiyonlarını iyileştirdi. Moleküler düzeyde, bromelain lipaz ekspresyonunu önemli ölçüde artırdı (proteinle beslenen sıçanlara kıyasla 427 kat), bu da yağ sindiriminin iyileştiğini gösterirken, proteinle beslenen sıçanlara kıyasla pepsin (0,18 kat) ve tripsin (0,44 kat) ekspresyonunu azalttı. Sonuç olarak, bromelain sindirimi, oksidatif stresi ve organ sağlığını düzenlemede potansiyel bir terapötik role sahiptir ve böylece yağ ve protein açısından zengin beslenmeden kaynaklanan metabolik, hepatik, renal ve moleküler bozuklukları önler. Bu durum, sindirimi, oksidatif stresi ve organ sağlığını düzenlemedeki potansiyel terapötik rolünü vurgular.