Araçların internetinde (IOV) ağ güvenliğini sağlayacak makine öğrenme yöntemlerine dayalı sağlam bir saldırı tespit sistemi
A robust intrusion detection system based on machine learning methods for ensuring network security in the internet of vehicles (IOV)
  1. Tez No: 976098
  2. Yazar: MAMADOU KORKA DIALLO
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZHAN KARAHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hiperparametre Optimizasyonu, IoV Güvenliği, Makine Öğrenmesi, Meta-Sezgisel Algoritmalar, Saldırı Tespiti Sistem, Hyperparameter Optimization, IoV Security, Machine Learning, Meta-Healing Algorithms, Intrusion Detection System
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Dijital teknolojilerin hızla gelişmesiyle birlikte siber güvenlik tehditleri de artmıştır. Özellikle Nesnelerin İnterneti (IoT) ve Araçların İnterneti (IoV) gibi sistemlerde, artan veri alışverişi bu teknolojileri siber saldırılara karşı daha savunmasız hâle getirmiştir. Bu bağlamda, IoV sistemlerinin güvenliğini artırmak amacıyla makine öğrenmesi ve meta-sezgisel algoritmalara dayalı bir saldırı tespit sistemi geliştirilmiştir. Çalışmada Random Forest (RF), Adaboost (AB), Gradient Boosting (GB) ve Decision Tree (DT) gibi makine öğrenmesi modelleri kullanılmış ; modellerin hiperparametre optimizasyonu için Chernobyl Disaster Optimizer (CDO) ve Particle Swarm Optimization (PSO) algoritmalarından yararlanılmıştır. İkili sınıflandırmada, PSO ile optimize edilen GB modeli %99,999 doğrulukla en yüksek performansa ulaşırken, RF modeli de %99,997 doğrulukla etkili sonuçlar vermiştir. CDO ise genel olarak yüksek başarı sağlamış olsa da, AB modeliyle %93 doğruluk oranıyla diğer modellerin gerisinde kalmıştır. Çoklu sınıflandırmada ise tüm optimize modeller yüksek hassasiyet oranları sergilemiş, özellikle PSO ile optimize edilen GB ve RF modelleri öne çıkmıştır. Sonuçlar, optimizasyon algoritmalarının model başarısını önemli ölçüde artırdığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
With the rapid development of digital technologies, cybersecurity threats have significantly increased. Particularly in systems such as the Internet of Things (IoT) and the Internet of Vehicles (IoV), the growing volume of data exchange has made these technologies more vulnerable to cyberattacks. In this context, a machine learning and metaheuristic-based intrusion detection system is proposed to enhance the security of IoV systems. The study employs machine learning models including Random Forest (RF), Adaboost (AB), Gradient Boosting (GB), and Decision Tree (DT), with hyperparameter optimization performed using two algorithms: Chernobyl Disaster Optimizer (CDO) and Particle Swarm Optimization (PSO). In binary classification tasks, the GB model optimized with PSO achieved the highest accuracy of 99.999%, while the RF model followed closely with 99.997%. Although CDO also demonstrated high performance overall, it underperformed with the AB model, reaching only 93% accuracy. In multi-class classification, all optimized models yielded high precision scores, with PSO-optimized GB and RF models showing outstanding results. The DT model showed consistent performance across both optimization methods, while AB displayed a noticeable performance drop when optimized with CDO. These findings confirm that hyperparameter optimization plays a critical role in enhancing model performance and that the effectiveness of each optimization technique may vary depending on the learning model used.