Devrim ve aydınlanma bağlamında Thomas Paine ve Edmund Burke'ün meşruluk düşüncelerinin karşılaştırılması
A comparison of Thomas Paine and Edmund Burke's ideas of legitimity in the context of revolution and enlightment
- Tez No: 976099
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CELALETTİN GÜNGÖR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Felsefe, Political Science, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Din-siyaset ilişkileri, Religious-politics relations
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı Muhafazakâr düşüncenin kurucusu Edmund Burke ile Liberal düşünür Thomas Paine'in devrim, aydınlanma, gelenek, insan hakları, demokrasi ve monarşi ve din gibi bağlamlar üzerinden meşruluk düşüncelerinin karşılaştırmasını yapmaktır. Bir diğer amaç ise her iki düşünür üzerinden günümüz demokrasilerinin meşruluğu hakkındaki tartışmaları ortaya koymaktır. Bu bağlamda çalışma sadece Burke ve Paine üzerinden değil günümüze değin meşruluk tartışmasını ele alan bir içerikle hazırlanmıştır. Hatta tarihsel temelli olarak da meşruluk analizi yapılmıştır. Hem tarihsel olarak hem de her iki düşünür üzerinden siyaset biliminin ana teması durumundaki meşruluk kavramı ve sorunu geniş bir literatür taraması ile incelenmiştir. Sonuç olarak Burke ve Paine arasındaki meşruluk tartışması günümüzde de yapılmaktadır. Burke geleneksel bir meşruluk savunucusu iken Paine yasal-ussal bir meşruluk düşüncesine sahiptir. Burke geleneğin yanı sıra monarşiyi, dini ve tarihsel hakları meşruluğun temeline koyarken; Paine halk egemenliğini, demokrasiyi, insan haklarını, aklı meşruluğun temeline yerleştirmiştir. Bu bağlamda 19. ve 20. yüzyıl hatta 21. yüzyıl siyasetin de etkileri devam eden Burke ve Paine üzerinden günümüz liberal temsili demokrasilerinin meşruluk ilkeleri ve sorunları tartışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to compare the legitimacy ideas of Edmund Burke, the founder of Conservative thought, and Thomas Paine, the Liberal thinker, through contexts such as revolution, enlightenment, tradition, human rights, democracy and monarchy and religion. Another aim is to reveal the discussions on the legitimacy of today's democracies through both thinkers. In this context, the study was prepared with a content that addresses the legitimacy debate not only through Burke and Paine but also up to the present day. In fact, a legitimacy analysis was made on a historical basis. The concept and problem of legitimacy, which is the main theme of political science, was examined with a wide literature review both historically and through both thinkers. As a result, the legitimacy debate between Burke and Paine is still held today. While Burke was a traditional legitimacy advocate, Paine had a legal-rational legitimacy idea. While Burke placed monarchy, religion and historical rights as the basis of legitimacy, along with tradition; Paine placed popular sovereignty, democracy, human rights and reason as the basis of legitimacy. In this context, the principles and problems of legitimacy of today's liberal representative democracies are discussed through Burke and Paine, whose influence continues in 19th, 20th and even 21st century politics.