Onkoloji hastalarında fonksiyonel yaşam durumu, nüksetme korkusu ve konforun değerlendirilmesi
Functional status, fear of cancer recurrence, and comfort in oncology patients
- Tez No: 976285
- Danışmanlar: PROF. DR. MUKADDER MOLLAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, Konfor, Nursing, Comfort
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
Özet
Araştırmada, onkoloji hastalarının fonksiyonel yaşam durumu, nüks korkusu ve konfor düzeylerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Araştırma tanımlayıcı ve kesitsel tasarımda gerçekleştirilmiştir. Örneklemi 15.02.2024-15.07.2024 tarihleri arasında Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi Onkoloji Merkezi'nde tedavi görmekte olan ve araştırmayı kabul eden 180 onkoloji hastası oluşturmuştur. Veriler; Kişisel Bilgi Formu, Fonksiyonel Yaşam Ölçeği (FYÖ), Kanser Nüks Korkusu Envanteri (KNKE) ve Genel Konfor Ölçeği Kısa Formu (GKÖ-KF) ile toplanmıştır. Araştırmanın verileri SPSS Programında (ver. 23.0) yapılmıştır. Katılımcıların %36,7'si meme kanseri, %34,4'ü ise akciğer kanseri tanısı almış olup, %48,9'u ikinci ve %29,4'ü üçüncü kanser evresindedir. Hastaların %48,9'unun hastalık tanı süresi bir yıl ve üzerindedir. Hastaların %13,9'u kemoterapinin ikinci kürünü alırken, %86,1'i ise, üç ve üç kür üzeri kemoterapi kürü almıştır. Fonksiyonel Yaşam Ölçeği toplam puan ortalaması 93,90±9.02, Kanser Nüks Korkusu Envanteri puan ortalaması 41,51 ± 19,60, Genel Konfor Ölçeği Kısa Formu toplam puan ortalaması ise, 92,83 ±10,60 olarak belirlenmiştir. Hastaların Fonksiyonel Yaşam Ölçeği toplam puan ortalaması ile Genel Konfor Ölçeği Kısa Form toplam puan ortalaması arasında pozitif yönlü orta düzeyde bir ilişki elde edilmiş (r= 0,337, p<0.01) ancak Fonksiyonel Yaşam Ölçeği toplam puan ortalaması ile Kanser Nüks Korkusu Envanteri toplam puan ortalaması arasında istatistiksel olarak önemli bir ilişki elde edilmemiştir (r= 0,076, p= 0,310). vii Sonuçta olarak, kanser hastalarının fonksiyonel yaşam düzeyi ve konforları etkilendiği, ayrıca hastaların nüksetme korkusunu deneyimledikleri görülmektedir. Hemşirelik süreci temel alınarak planlanan bireyselleştirilmiş bakım girişimlerinin, onkoloji hastalarının fonksiyonel yaşam düzeyini ve konforunu artırabileceği, ayrıca psikososyal sorunlarla başa çıkma becerilerini geliştirebileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the functional status, fear of cancer recurrence, and comfort levels of oncology patients. The research was conducted using a descriptive and cross-sectional design. The sample consisted of 180 oncology patients who were receiving treatment at the Oncology Center of Sivas Cumhuriyet University Health Services Practice and Research Hospital between 15.02.2024 and 15.07.2024 and who agreed to participate in the study. Data were collected using the Personal Information Form, Functional Living Index (FLI), Fear of Cancer Recurrence Inventory (FCRI), and the General Comfort Questionnaire – Short Form (GCQ-SF). The data were analyzed using the SPSS software (ver. 23.0). Among the participants, 36,7% had been diagnosed with breast cancer and 34,4% with lung cancer; 48,9% were in the second stage and 29,4% in the third stage of cancer. Additionally, 48,9% of the patients had been diagnosed with cancer for over one year. While 13,9% of the patients were receiving their second cycle of chemotherapy, 86,1% had completed three or more chemotherapy cycles. The mean score of the Functional Living Index was 93,90 ± 9,02, the mean score of the Fear of Cancer Recurrence Inventory was 41,51 ± 19,60, and the mean score of the General Comfort Questionnaire – Short Form was 92,83 ± 10,60. A moderately positive correlation was found between the total scores of the Functional Living Index and the General Comfort Questionnaire – Short Form (r= 0,337, p<0,01); however, no statistically significant relationship was found between the Functional Living Index and the Fear of Cancer Recurrence Inventory (r= 0,076, p= 0,310). In conclusion, it was observed that the functional status and comfort levels of cancer patients were affected, and that they experienced a significant fear of ix recurrence. It is suggested that individualized nursing interventions based on the nursing process may enhance patients' functional status and comfort, while also improving their ability to cope with psychosocial problems.