Türkiye Futbol Süper Ligindeki takımların ligteki başarı sıralamalarına göre hızlanma ve yavaşlama mesafelerinin incelenmesi
Investigation of acceleration and deceleration distances of teams in Turkish Football Super League acording to their success ranking
  1. Tez No: 976292
  2. Yazar: MUSTAFA KARA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİH ÇATIKKAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Futbol, Kamera Takip Sistemi, Lig Sıralaması, Yüksek Şiddetli Hızlanma-Yavaşlama, Mevkisel Farklılıklar, Toplu ve Topsuz Hızlanma-Yavaşlama, Soccer, Camera Tracking System, League Ranks, Positional Differences, High Intensity Acceleration Deceleration, In/Out of Possession Acceleration Deceleration, Football
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Spor Bilimleri Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı müsabakalar sonucunda gruplandırılan takımların farklı mevkilerindeki oyuncularının; aynı pozisyondaki diğer grup oyuncularıyla farklı zaman dilimlerinde topla etkileşimlerine göre gerçekleştirdikleri yüksek şiddetli hızlanma (YŞHIZ)-yavaşlama (YŞYVŞ) mesafelerinin takımların başarısına olan etkisini incelemektir. Meteryal ve Yöntem: Bu çalışma, 2016-17 Türkiye Futbol Süper Ligi'nde 34 hafta süren müsabakalardan oluşmuştur. Takımlar, puana göre 1., 2. ve 3. Grup olarak üçe ayrılmıştır. Veriler; beş farklı mevkiye göre kamera sistemleriyle elde edilerek 0-45, 45-90, 0-90 dakika (dk.) aralıklarında top takımındayken, rakipteyken ve toplamdaki YŞHIZ ve YŞYVŞ mesafelerine göre analiz edilmiştir. Bulgular: Analizlere göre, top kendi takımındayken 0-45, 45-90 ve 0-90 dk.'lerde 1. ve 2. Grup bekler, 3. Gruba göre daha fazla YŞHIZ yapmıştır (p<0,05). 0-45 dk.'de kanat ve forvetlerde yalnızca 3. Grup; 45-90 ve 0-90 dk.'lerde ise forvetlerde 2. ve 3. Grup, 1. Gruba kıyasla daha fazla YŞHIZ sergilemiştir (p<0,05). Top rakipteyken 0-45 ve 0-90 dk.'lerde tüm mevkilerde; 45-90 dk.'de ise bek, stoper ve kanatlarda 2. ve 3. Grup, 1. Gruba göre fazla YŞHIZ gerçekleştirmiştir (p<0,05). Toplamda 0-45, 45-90 ve 0-90 dk.'lerde stoper ve forvetlerde 2. ve 3. Gruplar, 1. Gruba göre yüksek YŞHIZ göstermiştir (p<0,05). 0-45 dk.'de kanatlarda 2. ve 3. Grup; 0-90 dk.'de orta sahada 2. Grup ve kanatta 3. Grup, 1. Gruba göre fazla YŞHIZ yapmıştır (p<0,05). YŞYVŞ değerleri de gruplar ve mevkiler arasında YŞHIZ ile paralel bir dağılım göstermiştir. Gruplar arasında 2. ve 3. Grup, 1. Gruba göre tüm zamanlarda anlamlı farka sahiptir. Sonuç: Bu çalışma, gruplar arasında mevkilere göre top etkileşimine bağlı fiziksel taleplerin değiştiğini ve Süper Lig'de şampiyonluğa oynayan 1. Grup takımlarının birçok mevki ve zaman diliminde daha az YŞHIZ ve YŞYVŞ yaptığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to investigate the effect of high-intensity acceleration and deceleration distances on success by analyzing the groups formed at the end of the league and their players in different positions, comparing them with players in the same positions of other groups, according to different time intervals and ball possession situations. Materials and Methods: This study was conducted on the 2016–17 Turkish Football Super League, consisting of 34 weeks. Data were obtained through camera systems based on three groups formed according to their points and five different positions, and analyzed in terms of high-intensity acceleration-deceleration distances during 0-45, 45-90, 0-90 intervals, both in possession, out of possession, in total. Results: According to the analyses, during 0–45, 45–90, and 0–90 min in possession, Groups 1 and 2 fullbacks performed significantly more HIACC than Group 3 (p<0.05). In 0–45 min, only Group 3 wingers and forwards showed higher HIACC compared to Group 1, while in 45–90 and 0–90 min, Groups 2 and 3 forwards performed more HIACC than Group 1 (p<0.05). Out of possession, Groups 2 and 3 recorded higher HIACC than Group 1 in all positions during 0–45 and 0–90 min, and in fullbacks, center backs, and wingers during 45–90 min (p<0.05). In total values, Groups 2 and 3 showed higher HIACC than Group 1 in center backs and forwards across 0–45, 45–90, and 0–90 min (p<0.05). Additionally, in 0–45 min, Groups 2 and 3 wingers, and in 0–90 min, Group 2 midfielders and Group 3 wingers, performed more HIACC compared to Group 1 (p<0.05). HIDEC values demonstrated a distribution parallel to HIACC across groups and positions. Overall, Groups 2 and 3 had significant differences compared to Group 1 across all time intervals. Conclusion: This study showed that physical demands varied between groups and positions depending on ball possession, and the 1st group teams competing for the championship in the Super League performed less high-intensity acceleration-deceleration in many positions and time intervals.