Türkiye'de mikroblogging çağında kadına şiddet haberleri: X platformunda algı ve yayılma dinamikleri
News of violence against women in the era of microblogging in Türkiye: Perception and dissemination dynamics on the X platform
- Tez No: 976344
- Danışmanlar: DOÇ. NUR EMİNE KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Gazetecilik, Radio and Television, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Mikroblogging, Kadına Şiddet, X Platformu, Toplumsal Algı, Microblogging, Gender-Based Violence, X Platform, Societal Perception, Gender Relations
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yeni Medya ve İletişim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Medya Bilim Dalı
Özet
Bu tez, dijital iletişim çağında toplumsal cinsiyet temelli şiddetin mikroblogging ortamlarında nasıl temsillendiğini ve bu temsillerin toplumsal algı ile nasıl etkileşim kurduğunu incelemektedir. Türkiye özelinde yürütülen araştırmada, X platformunda (eski adıyla Twitter) yer alan kadına yönelik şiddet içerikli paylaşımlar söylem çözümlemesi çerçevesinde değerlendirilmiştir. Çalışma, bu tür içeriklerin dijital mecralarda nasıl yayıldığını ve kullanıcılar arasında ne tür tepkiler uyandırdığını analiz etmeyi amaçlamaktadır. Araştırmanın temel sorunsalı, kadına şiddet haberlerinin dijital medyada yalnızca bilgi aktarma işleviyle sınırlı kalmayıp, toplumsal hafıza, kolektif algı ve eylem biçimleri üzerinde dönüştürücü bir etki yaratıp yaratmadığıdır. Bu çerçevede, mikroblogging ortamlarının yalnızca bireysel ifade alanları değil, aynı zamanda toplumsal karşı duruşun geliştiği dijital mücadele zeminleri olarak nasıl şekillendiği irdelenmiştir. Yöntem olarak Teun A. van Dijk'in eleştirel söylem analizi yaklaşımı benimsenmiş; X platformunda yüksek etkileşim almış 10 tweet, makro ve mikro düzeylerde incelenmiştir. Makro analizde, toplumsal yapı, ideolojik arka plan, güç ilişkileri ve dijital kamusal alan bağlamında söylem stratejileri çözümlenmiştir. Mikro düzeyde ise dilsel yapı, kelime tercihi, anlatım biçimi, vurgu ve anlam üretimi gibi unsurlar dikkate alınmaktadır. Analizler sonucunda, kadına yönelik şiddet içeriklerinin X platformunda çoğunlukla yoğun duygusal tepki, eleştirel tutum ve kolektif bir bilinçle yayıldığı görülmüştür. Tweet'lerde yaygın olarak eleştirel bir söylemin benimsendiği, bu durumun dijital aktivizmle birleşerek farkındalık yaratıcı bir rol üstlendiği tespit edilmiştir. Bununla birlikte, bu söylemlerin bazı durumlarda toplumsal kutuplaşmayı da derinleştirebildiği saptanmaktadır. Sonuç olarak, X platformunun bilgi dolaşımını hızlandırdığı ve kullanıcıları aktif birer dijital özneye dönüştürerek kadına şiddet meselesinde karşı-kamusal bir alan oluşturduğu söylenebilir. Bu bağlamda mikroblogging, dijital çağın toplumsal mücadele pratiklerini dönüştüren etkili bir mecra olarak değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines how gender-based violence is represented on microblogging platforms in the digital communication era, and how these representations interact with public perception. Conducted within the context of Turkey, the study analyzes content related to violence against women shared on the X platform (formerly known as Twitter) through the framework of discourse analysis. The primary aim is to investigate how such content spreads across digital media and what kinds of responses it elicits from users. The central research problem focuses on whether news of violence against women functions solely as information dissemination in digital spaces, or whether it also possesses a transformative capacity in shaping collective memory, public perception, and modes of social action. In this context, microblogging environments are not only examined as platforms of individual expression but also as digital terrains for collective resistance and social struggle. The research employs Teun A. van Dijk's critical discourse analysis approach. Ten highly interactive tweets from the X platform were analyzed at both macro and micro levels. The macro-level analysis focused on social structure, ideological background, power relations, and the digital public sphere, while the micro-level analysis considered linguistic elements such as word choice, referential strategies, emphasis, and meaning construction. Findings indicate that content related to violence against women on the X platform tends to spread rapidly, driven by intense emotional responses, critical attitudes, and a sense of collective awareness. The tweets often feature a discourse marked by criticism, sarcasm, and agitation, which merges with digital activism to serve an awareness-raising function. However, it was also observed that such discourse may, at times, contribute to deepening societal polarization. In conclusion, the X platform accelerates the circulation of information and transforms users into active digital agents, thereby creating a counter-public space concerning violence against women. In this regard, microblogging is evaluated as a powerful medium that reshapes the dynamics of social struggle in the digital age.