Suni tohumlama amacıyla kullanılan boğalara ait pedigri ve progeny kataloglarının sınırlı analizi ve sahada kullanım trendlerine bir bakış
A limited analysis of pedigree and progeny catalogues of bulls used for artificial insemination and an overview of their field usage trends
  1. Tez No: 976478
  2. Yazar: HASAN SAMET GÖREN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UMUT ÇAĞIN ARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Boğa seçimi, Suni tohumlama, Boğa katalogları, Genetik ilerleme, Veteriner hekim, bull catalogues, bull selection, genetic improvement, artificial insemination, veterinarians
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Dölerme ve Suni Tohumlama Ana Bilim Dalı​
Özet
Bu tez çalışması, farklı ölçeklerdeki süt sığırcılığı işletmelerinde boğa seçiminde kullanılan katalogların sahadaki değerlendirilme düzeylerini ve seçim kriterlerinin işletme ölçeği ile seçim yapan kişinin mesleki niteliğine göre farklılık gösterip göstermediğini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Konya ve çevre illerindeki 100 işletme ile yapılan anketten elde edilen veriler, normal dağılım ve varyans homojenliği testlerinin ardından tek yönlü ANOVA ve post-hoc Tukey HSD testi kullanılarak analiz edilmiştir. Sonuçlar, küçük ve orta ölçekli işletmelerin alım maliyeti, yatırım geri dönüşü ve çevresel uyum gibi pratik ekonomik unsurlara daha fazla önem verdiklerini; büyük ölçekli işletmelerin ise genetik hastalıklara direnç, sağlık ve uzun ömür, döl verimliliği, süt bileşenleri, sağlık indeksi, toplam performans indeksi ve net kârlılık gibi fonksiyonel ve indeks temelli kriterleri önceliklendirdiklerini ortaya koymuştur. Veteriner hekimlerin işletme sahiplerine kıyasla sağlık, döl verimliliği ve meme yapısı gibi kriterlere daha fazla önem vermesi, bilgi düzeyi ve katalog okuryazarlığının seçim sürecindeki etkisini göstermektedir. Bulgular, Avrupa, Kuzey Amerika ve Avustralya–Yeni Zelanda'daki indeks temelli fonksiyonel kriter odaklı yaklaşımlarla paralellik sergilerken, küçük işletmelerin maliyet odaklı tercihleri Afrika ve Güney Amerika'daki örneklerle benzerlik göstermektedir. Bu sonuçlar, Türkiye'de sürdürülebilir ve verimli hayvancılık için işletme ölçeğine uygun eğitim programlarının geliştirilmesi, katalog ve genetik veri okuryazarlığının yaygınlaştırılması ve veteriner hekimlerin seçim süreçlerindeki rolünün güçlendirilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis was conducted to determine how bull catalogues used in sire selection are evaluated in the field across dairy farms of different scales and whether selection criteria vary according to farm size and the professional background of the decision-maker. Data obtained from a survey of 100 farms in Konya and neighbouring provinces were analysed using tests of normality and homogeneity of variance followed by one-way ANOVA and post-hoc Tukey HSD tests. The results revealed that small and medium-sized farms placed greater emphasis on practical economic factors such as purchase cost, return on investment and environmental adaptation, whereas large-scale farms prioritised functional and index-based criteria such as resistance to genetic diseases, health and longevity, reproductive performance, milk components, health index, total performance index and net profitability. Compared with farm owners, veterinarians attached more importance to criteria such as health, reproductive performance and udder conformation, indicating the influence of knowledge level and catalogue literacy on decision-making. The findings parallel the index-based, functional-trait oriented approaches observed in Europe, North America and Australia–New Zealand, while the cost-oriented preferences of small farms resemble those reported in Africa and South America. These results highlight the need to develop scale-appropriate training programmes, to expand catalogue and genetic data literacy and to strengthen the role of veterinarians in decision making processes to support sustainable and efficient livestock production in Türkiye.