Kombine sistemik inflamatuar indeksler ve inflamatuar belirteçlerinin implantasyon başarısızlığındaki rolü
The role of combined systemic inflammatory indices and inflammatory markers in recurrent implantion failure
  1. Tez No: 976580
  2. Yazar: ÇAĞLA SAHİL BİNGÖL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEFİSE TANRIDAN OKCU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Recurrent implantation failure, neutrophil-to-lymphocyte ratio, monocyte-to-lymphocyte ratio, combined systemic inflammatory indices
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Tekrarlayan implantasyon başarısızlığı olan sistemik inflamasyon belirteçleri nötrofil, platelet, monosit, lenfosit değerleri ile trombosit-lenfosit oranı (PLR), nötrofil-lenfosit oranı (NLR), monosit-lenfosit oranı (MLR), sistemik immün inflamatuar indeks (SII), sistemik inflamasyon yanıt indeksi (SIRI), Agregat Sistemik inflamatuar indeksi (AISI) araştırmak ve bu parametrelerin implantasyon başarısızlığı ile ilişkisini ortaya koymaktır. Çalışmadan elde edilecek verilerin, RIF etiyolojisinin daha iyi anlaşılmasına katkıda bulunması ve bu hasta grubuna yönelik tedavi stratejilerinin geliştirilmesi amaçlandı. Gereç ve yöntem: Bu retrospektif çalışma 23.10.2023- 29.04.2025 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yürütüldü. Çalışmaya, infertilite tanısı ile in vitro fertilizasyon (IVF) uygulanan tekrarlayan implantasyon başarısızlığı (RİF) olan 70 hasta ile IVF uygulaması sonrasında pozitif gebelik elde edilen 70 kontrol grubu hasta dahil edildi. Katılımcıların demografik, obstetrik özellikleri kaydedildi. Ayrıca inflamatuar belirteçler ve kombine sistemik inflamatuar indeksler hesaplandı. Bulgular: Lenfosit değerleri RIF grupta 29.1±6.7 μL, kontol grupta 26.8±6.3 μL olarak saptandı ve fark anlamlı bulundu (p=0.034). Kombine inflamatuar indekslerden SII (679.0±308.5 vs 685.8±322.9; p=0.871), gruplar arasında benzer bulundu. Nötrofil/lenfosit oranı (NLR), RIF grupta 2.4±1.1, kontrol grupta 2.4±1.0 bulundu ve anlamlı farklılık saptanmadı. (p=0.912) Monosit/lenfosit oranı (MLR) RIF grupta 0.26±0.11, kontrol grupta 0.31±0.13 saptandı ve bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p=0.024). ROC analizinde, Monosit/lenfosit oranı (MLR) ise AUC=0.610 değeri ile istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p=0.024; %95 GA: 0.518–0.703). Youden indeksi ile belirlenen eşik değer 0.26 olup, bu noktada sensitivite %50, spesifite %65 olarak hesaplandı. Sonuç:Sistemik inflamatuar indekslerin, tekrarlayan implantasyon başarısızlığı olan hastalarda IVF tedavisinin başarısını öngörmede anlamlı bir prediktif değer taşıdığı gösterilmiştir. Bu sonuç, inflamatuar yanıtın implantasyon sürecindeki rolünü desteklemekte ve söz konusu parametrelerin klinik uygulamalarda prognostik belirteç olarak kullanılabileceğini düşündürmektedir. Anahatar kelimeler: tekrarlayan implantasyon başarısızlığı, nötrofil- lenfosit oranı, monosit-lenfosit oranı, kombine sistemik inflamatuar indeksler
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to investigate systemic inflammatory markers — including neutrophil, platelet, monocyte, and lymphocyte counts — as well as their derived ratios, namely the platelet-to-lymphocyte ratio (PLR), neutrophil-to-lymphocyte ratio (NLR), monocyte-to-lymphocyte ratio (MLR), systemic immune-inflammation index (SII), systemic inflammation response index (SIRI), and aggregate index of systemic inflammation (AISI) in patients with recurrent implantation failure (RIF). The data obtained from this study are expected to contribute to a better understanding of the etiology of RIF and to provide insights for the development of novel therapeutic strategies for this patient group Materials and Methods:This retrospective study was conducted at the University of Health Sciences, Adana City Training and Research Hospital between October 23, 2023, and April 29, 2025. The study included 70 patients diagnosed with recurrent implantation failure (RIF) who underwent in vitro fertilization (IVF) and 70 control patients who achieved a positive pregnancy following IVF treatment. Demographic and obstetric characteristics of the participants were recorded. In addition, inflammatory markers and combined systemic inflammatory indices were calculated. Results: The mean lymphocyte count was 29.1 ± 6.7 μL in the RIF group and 26.8 ± 6.3 μL in the control group, showing a statistically significant difference (p = 0.034). Among the combined inflammatory indices, the systemic immune-inflammation index (SII) was similar between groups (679.0 ± 308.5 vs. 685.8 ± 322.9; p = 0.871). The neutrophil-to-lymphocyte ratio (NLR) was 2.4 ± 1.1 in the RIF group and 2.4 ± 1.0 in the control group, with no significant difference (p = 0.912). The monocyte-to-lymphocyte ratio (MLR) was 0.26 ± 0.11 in the RIF group and 0.31 ± 0.13 in the control group, and this difference was statistically significant (p = 0.024) Conclusion: Systemic inflammatory indices were shown to have a significant predictive value in assessing the success of IVF treatment among patients with recurrent implantation failure (RIF). These findings support the role of the inflammatory response in the implantation process and suggest that such parameters may serve as potential prognostic biomarkers in clinical practice.