Suat Derviş'in romanlarında erkeklik kavramı üzerine bir inceleme
An examination of the concept of masculinity in Suat Derviş novels
  1. Tez No: 976630
  2. Yazar: DAMLA ERGENE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ K. İRFAN KARAKOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Suat Derviş, Toplumsal Cinsiyet, Erkeklik, Hegemonik Erkeklik, Eleştirel Erkeklik, Suat Derviş, Gender, Masculinity, Hegemonic Masculinity, Critical Masculinity
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
SUAT DERVİŞ'İN ROMANLARINDA ERKEKLİK KAVRAMI ÜZERİNE BİR İNCELEME Damla ERGENE Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi Danışman: Dr. Öğr. Üyesi K. İrfan KARAKOÇ 25/08/2025, 170 Bu tezde, Suat Derviş'in Hiçbiri (1923), Gönül Gibi (1928), Bir Haremağasının Hatıraları (1934), Hiç (1935), Bu Roman Olan Şeylerin Romanıdır (1937), İstanbul'un Bir Gecesi (1939), Sınır (1943), Fosforlu Cevriye (1948), Aksaray'dan Bir Perihan (1963), Şoför Mustafa (1963) ve Ankara Mahpusu (1967) romanlarında inşa ettiği erkek kahramanların eleştirel erkeklik çalışmaları kapsamında detaylı değerlendirilmesinin yapılması amaçlanmıştır. Birinci bölümde çalışmamızın konusuna, amacına ve önemine değinilip ardından Suat Derviş'in hayatı, Türk edebiyatındaki yeri ve önemi hakkında bilgi verilip çalışmanın temelleri atılmaya başlanacaktır. İkinci bölümde erkeklik kavramının ortaya çıkışı ve erkeklikler incelip çalışmanın temelleri sağlamlaştırılmış olarak üçüncü bölümde yöntem ve ilerleyişi hakkında bilgi verilecektir. Dördüncü bölümde Suat Derviş'in adı geçen romanlarındaki erkek kahramanları Connell'ın eleştirel erkeklik kuramı çerçevesince incelenmiş, beşinci bölümde tezin genel sonuçlarına yönelik açıklama ve önerilerde bulunulmuştur. Sonuç olarak bu tez çalışmasıyla Derviş'in külliyatı üzerinden ilerleyerek Türk edebiyatı alanında eleştirel erkeklik çalışmalarının yeniliği ve eksikliği de göz önünde bulundurularak tezin alana özgün bir katkı sağlaması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN EXAMINATION OF THE CONCEPT OF MASCULINITY IN SUAT DERVİS NOVELS Damla ERGENE Çanakkale Onsekiz Mart University School of Graduate Studies Turkish Language and Literature Department Master's Thesis Supervisor: Asst. Prof. K. İrfan KARAKOÇ 25/08/2025, 170 This thesis aims to provide a detailed evaluation of the male characters constructed by Suat Derviş in his novels " None (1923), Llike a Heart (1928), A Eunuch's Memoirs (1934), Nothing (1935), This Novel Is a Novel of Things (1937), One Night of Istanbul (1939), The Border (1943), Phosphorous Cevriye (1948), A Perihan from Aksaray (1963), Driver Mustafa (1963), and Ankara Prisoner (1967) within the context of critical masculinity studies. The first section addresses the subject, purpose, and significance of our study. The first section will address the subject, purpose, and significance of our study. Following this, we will provide information about Suat Derviş's life, his place in Turkish literature, and his significance, thus laying the groundwork for the study. The second section will examine the emergence of the concept of masculinity and masculinities, strengthening the foundations of the study. The third section will provide information on its methodology and progress. The fourth section will examine the male protagonists in Suat Derviş's aforementioned novels within the framework of Connell's critical masculinity theory. The fifth section will offer explanations and recommendations for the general conclusions of the thesis. Consequently, by exploring Derviş's oeuvre, this thesis aims to make an original contribution to the field, taking into account both the novelty and the shortcomings of critical masculinity studies in Turkish literature.