Ratlarda ülseratif kolit modelinde sülfasalazin ve sinbiyotik tedavilerinin mikrobiyota üzerine etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of sulfasalazine and synbiotic treatments on the gut microbiota in a rat model of ulcerative colitis
- Tez No: 976874
- Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR ARSLAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Ülseratif kolit, Mikrobiyota, Sülfasalazin, Bacillus coagulans, Sinbiyotik, Ulcerative colitis, Microbiota, Sulfasalazine, Bacillus coagulans, Synbiotic
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Tıp Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Bilim Dalı
Özet
Ülseratif kolit (ÜK), inflamatuvar bağırsak hastalıkları arasında en sık görülen ve yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyen kronik bir hastalıktır. Mevcut tedavilerden biri olan sülfasalazin inflamasyonu baskılamakta etkin olsa da uzun vadeli başarı sınırlı, yan etkiler ise belirgindir. Bu nedenle bağırsak mikrobiyotasını hedefleyen alternatif yaklaşımlar önem kazanmıştır. Bu çalışmanın amacı, DSS ile indüklenen deneysel ÜK modelinde sülfasalazin ile sinbiyotik (Bacillus coagulans + kitosan oligosakkarit) tedavisinin etkilerini karşılaştırmak ve mikrobiyota, histopatoloji ve immünolojik parametreler üzerinden değerlendirmektir. Çalışmada ratlarda DSS ile ülseratif kolit modeli oluşturulmuş; ardından sülfasalazin ve sinbiyotik tedavileri uygulanmıştır. Tedavi etkinlikleri vücut ağırlığı değişimleri, histopatolojik incelemeler ve 16S rRNA temelli mikrobiyota analizleri ile değerlendirilmiştir. Mikrobiyal çeşitlilik (alpha-beta analizleri), disbiyoz göstergeleri ve mukozal bütünlük parametreleri karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Sonuçlar, DSS grubunda mikrobiyal çeşitliliğin belirgin azaldığını, patojenik bakterilerin arttığını ve mukozal bütünlükte bozulma meydana geldiğini göstermiştir. Sülfasalazin tedavisi inflamasyonu baskılamada etkili olurken, sinbiyotik tedavi özellikle mikrobiyal çeşitliliğin restorasyonu, bütirat üreten bakterilerin artışı ve mukozal iyileşme üzerinde olumlu etki göstermiştir. İki tedavinin etkileri farklı mekanizmalar üzerinden gelişmiş; sülfasalazin daha çok immün yanıt baskılanmasına, sinbiyotik ise mikrobiyota ve bariyer fonksiyonunun düzenlenmesine katkı sağlamıştır. Bu çalışma, klasik farmakolojik tedavi (sülfasalazin) ile mikrobiyota temelli sinbiyotik tedavinin karşılaştırmalı etkinliğini ortaya koymaktadır. Sinbiyotik tedavi, bağırsak mikrobiyotasının dengelenmesi ve mukozal bütünlüğün korunması açısından umut verici bir alternatif olarak öne çıkmıştır. Bulgular, ülseratif kolit tedavisinde probiyotik-prebiyotik kombinasyonlarının translasyonel potansiyelini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Ulcerative colitis (UC) is one of the most common forms of inflammatory bowel disease, characterized by chronic relapsing inflammation of the colon and a significant reduction in patients' quality of life. Although current therapeutic agents such as sulfasalazine effectively suppress inflammation, their long-term efficacy remains limited and adverse effects are frequent. Thus, microbiota-targeted approaches have emerged as promising alternatives. This study aimed to compare the therapeutic effects of sulfasalazine and a synbiotic combination (Bacillus coagulans + chitosan oligosaccharide) in a DSS-induced experimental UC model, focusing on microbiota composition, histopathological findings, and immunological parameters. Ulcerative colitis was induced in rats using dextran sodium sulfate (DSS), followed by treatment with either sulfasalazine or the synbiotic formulation. Therapeutic outcomes were evaluated through changes in body weight, histopathological scoring, and microbiota analysis based on 16S rRNA sequencing. Microbial diversity (alpha and beta diversity indices), dysbiosis markers, and mucosal integrity parameters were assessed in a comparative manner. The DSS group exhibited a marked reduction in microbial diversity, an increase in potentially pathogenic bacteria, and significant impairment of mucosal integrity. While sulfasalazine treatment effectively suppressed inflammatory responses, synbiotic supplementation particularly promoted restoration of microbial diversity, enrichment of butyrate-producing taxa, and improvement in mucosal healing. Both treatments acted through distinct mechanisms: sulfasalazine primarily through immunosuppressive effects, and the synbiotic via modulation of the gut microbiota and reinforcement of barrier functions. This study provides a comparative evaluation of a conventional pharmacological agent (sulfasalazine) and a microbiota-based synbiotic therapy in UC. The findings highlight that synbiotic intervention offers promising potential by restoring microbial balance and enhancing mucosal integrity. These results support the translational value of probiotic–prebiotic combinations as complementary or alternative therapeutic strategies in ulcerative colitis management.