Ürtiker immünopatogenezinde T regülatör ve T helper hücrelerinin araştırılması: Serumda RORγt, mTOR, STAT3, FOXP3 transkripsiyon faktörleri ve ilgili sitokin düzeylerinin incelenmesi
Investigation of T regulator and T helper cells in urticaria immunopathogenesis: Investigation of RORγt, mTOR, STAT3, FOXP3 transcription factors and related cytokine levels in serum
  1. Tez No: 976890
  2. Yazar: BEKİR KURT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGE SEVİL KARSTARLI BAKAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik spontan ürtiker, Th17, Treg, IL 23, Biyobelirteç, Makine öğrenmesi, Biyobelirteçler, Ürtiker, Chronic spontaneous urticaria, Th17, Treg, IL 23, Biomarker, Machine learning, Biomarkers, Urticaria
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı
Özet
Kronik spontan ürtiker (KSÜ) patogenezinde Th17/Treg dengesizliğinin ve ilişkili sitokin ortamının katkısını aydınlatmak, IL-23 merkezli biyobelirteç panelinin tanısal performansını ve hastalık aktivitesiyle ilişkilerini değerlendirmek ve makine öğrenmesine dayalı öngörü modelleri geliştirmek amacıyla kesitsel bir çalışma yürütüldü. Kesitsel tasarıma sahip çalışmaya 45 KSÜ hastası ve yaş cinsiyet uyumlu sağlıklı kontroller dâhil edildi. Serumda FOXP3, IL 17A, IL 22, IL 23, IL 6, IL 13, IL 21, IL 10, IL 35, mTOR, STAT3 ve RORγt düzeyleri ELISA ile ölçüldü. Demografik ve klinik veriler kaydedildi. İstatistiksel analizler SPSS v26.0 ile; ROC analizi ve lojistik regresyonun yanı sıra Random Forest, SVM ve XGBoost algoritmaları Python scikit learn kütüphanesi kullanılarak uygulandı. KSÜ grubunda IL-23, IL-6, IL-13, IL-17A, IL-22 ve RORγt anlamlı olarak yüksek, mTOR belirgin düşük saptandı (tümü p<0,001). IL-23 için >1,34 pg/mL eşiği %87 duyarlılık ve %100 özgüllük sağladı. En iyi tanısal performans AUC=0,975 ile Random Forest modelinde elde edildi ve en güçlü belirleyiciler IL-23, IL-6, mTOR ve IL-13 oldu. Hastalık aktivitesi (UAS7), D-dimer ile pozitif (ρ=0,37) ve IL-21 ile negatif (ρ=−0,38) korelasyon gösterdi. Tip 2B alt tipini ayırt etmede yüksek IL 23 bağımsız belirteçti(OR = 13.6). Bulgular, KSÜ'de bozulmuş Th17/Treg eksenini desteklemekte ve IL-23'ün güçlü bir tanısal biyobelirteç olduğunu ortaya koymaktadır; rutin laboratuvar parametreleriyle entegre Random Forest tabanlı yaklaşım, KSÜ sınıflandırmasında yüksek doğruluk sunmaktadır. Çok merkezli doğrulama ve IL-23 hedefli stratejilerin klinik etkisinin araştırılması önerilir.
Özet (Çeviri)
A cross-sectional study was conducted to elucidate the contribution of Th17/Treg imbalance and the associated cytokine environment in the pathogenesis of chronic spontaneous urticaria (CSU), to evaluate the diagnostic performance of an IL-23-centered biomarker panel and its relationship with disease activity, and to develop machine learning-based predictive models. The cross-sectional study included 45 CSU patients and age- and gender-matched healthy controls. Serum levels of FOXP3, IL-17A, IL-22, IL-23, IL-6, IL-13, IL-21, IL-10, IL-35, mTOR, STAT3, and RORγt were measured by ELISA. Demographic and clinical data were recorded. Statistical analyses were performed using SPSS v26.0; ROC analysis and logistic regression, as well as Random Forest, SVM, and XGBoost algorithms, were applied using the Python scikit learn library. In the CSU group, IL-23, IL-6, IL-13, IL-17A, IL-22, and RORγt were significantly elevated, while mTOR was markedly reduced (all p<0.001). A threshold of >1.34 pg/mL for IL-23 provided 87% sensitivity and 100% specificity. The best diagnostic performance (AUC=0.975) was achieved with the Random Forest model, and the strongest predictors were IL-23, IL-6, mTOR, and IL-13. Disease activity (UAS7) showed a positive correlation with D-dimer (ρ=0.37) and a negative correlation with IL-21 (ρ=−0.38). High IL-23 was an independent predictor for distinguishing the Type 2B subtype (OR = 13.6). The findings support the altered Th17/Treg axis in CSU and reveal IL-23 as a strong diagnostic biomarker; the Random Forest-based approach integrated with routine laboratory parameters offers high accuracy in CSU classification. Multicenter validation and investigation of the clinical impact of IL-23-targeted strategies are recommended.