Elektrikli araç şarj istasyonlarında iş sağlığı ve güvenliği; Ağrı ili örneği
Occupational health and safety in electric vehicle charging stations; Ağrı province example
  1. Tez No: 976891
  2. Yazar: CANSU ÖZMEN IŞIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUCİP GENİŞEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Eğitimi, Sağlık Yönetimi, Health Education, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Elektrikli araçlar, Hibrit araçlar, İş güvenliği, İş sağlığı, Şarj istasyonları, Electric vehicles, Hybrid vehicles, Work safety, Occupational health, Charging stations
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, elektrikli araç şarj istasyonlarında görev yapan çalışanların İSG alanındaki bilgi düzeyleri ile yeterlilik algılarını belirlemeyi ve bu değişkenlerin demografik özelliklere göre risk farkındalığı açısından nasıl farklılaşma gösterdiğini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Elde edilen bulgular doğrultusunda, çalışanların ihtiyaç duyduğu alanlara yönelik etkili eğitim programları ve önleyici stratejilerin geliştirilmesine katkı sağlanması hedeflenmiştir. Araştırmanın örneklemini, Ağrı ili sınırları içerisinde kurulumu tamamlanmış ve aktif olarak faaliyet gösteren elektrikli araç şarj istasyonlarında görev yapan 55 çalışan oluşturmaktadır. İstasyonların seçiminde, öncelikli olarak akaryakıt istasyonlarına yakın konumda bulunan şarj üniteleri dikkate alınmıştır. Veri toplama sürecinde, katılımcıların demografik özelliklerini belirlemeye yönelik bir form, ilgili literatür taraması ve risk değerlendirme çalışmalarına dayanarak geliştirilen“İSG Bilgi Düzeyi Ölçeği”ile Kocaay (2020) tarafından geliştirilen beşli Likert tipi“İSG Yeterlilik Algısı Ölçeği”kullanılmış olup, edinilen bulgular; güvenilirlik, faktör, regresyon, t-testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ile istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Analiz sonuçları, çalışanların İSG bilgi düzeylerinin yaş, iş tecrübesi ve eğitim durumu gibi değişkenlere göre anlamlı farklılaşmalar gösterdiğini ortaya koymuştur. Buna karşın, gelir düzeyi, medeni durum ve aile birey sayısı değişkenleri açısından anlamlı bir farklılaşma saptanmamıştır. Yeterlilik algısı bakımından ise, yaş, iş tecrübesi, medeni durum ve gelir düzeyi değişkenlerinin istatistiksel olarak anlamlı farklar oluşturduğu; ancak eğitim durumu ve aile nüfusu açısından anlamlı bir değişim göstermediği belirlenmiştir. Araştırma sonucunda, elektrikli araç şarj istasyonlarında görevli personelin karşı karşıya olduğu tehlike ve risklere ilişkin İSG bilgi ve algı düzeylerinin artırılması gerektiği vurgulanmış; bu doğrultuda geliştirilebilecek uygulamalara yönelik öneriler sunulmuştur. Edinilen bulgular, ileride yapılacak akademik çalışmalara ve sektörel düzenlemelere temel oluşturabilecek niteliktedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the occupational health and safety (OHS) knowledge levels and perceived competency of employees working at electric vehicle (EV) charging stations, and to identify their risk awareness needs in relation to various demographic variables. The research further seeks to contribute to the development of effective training programs and preventive strategies tailored to these identified needs. The sample consists of 55 employees actively working at fully operational EV charging stations located within the province of Ağrı, Türkiye. In the selection of stations, priority was given to charging units situated in close proximity to conventional fuel stations. Data were collected using a“Demographic Information Form,”the“OHS Knowledge Level Scale”developed based on an extensive literature review and risk assessment studies, and the five-point Likert-type“OHS Perceived Competency Scale”developed by Kocaay (2020). The collected data were analysed through reliability analysis, factor analysis, regression analysis, independent samples t-test, and one-way analysis of variance (ANOVA). The findings revealed statistically significant differences in OHS knowledge levels based on age, educational attainment, and work experience. However, no significant differences were found with respect to income level, household size, or marital status. In terms of perceived competency, significant differences were observed based on age, professional experience, marital status, and income level, whereas education and family size did not yield statistically significant variations. Based on these findings, the study proposes recommendations aimed at enhancing employees' awareness and perceptions of occupational hazards and risks at EV charging stations. The results are expected to serve as a reference point for future academic research and practical applications in the field of occupational health and safety.