Yoğunlaştırılmış güneş enerjisi ve stirling motor kullanılarak piezoelektrik malzemeler ile elektrik enerjisini üreten sistem
A system for generating electrical energy using piezoelectric materials with concentrated solar energy and a stirling
- Tez No: 977062
- Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ KÖYSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Mühendislik Bilimleri, Energy, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Güneş enerjisi, piezoelektrik, stirling motor, Fresnel mercek, mikro enerji üretimi, enerji hasadı, yenilenebilir enerji sistemleri, Solar energy, piezoelectric, stirling engine, Fresnel lens, micro energy production, energy harvesting, renewable energy systems
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yenilenebilir Enerji ve Uygulamaları Ana Bilim Dalı
Özet
Yenilenebilir enerji, son yıllarda giderek artış gösteren enerji ihtiyacı karşısında önemini artırmıştır. Birincil enerji ihtiyaçlarının üretiminin yüksek bir yüzdesi yenilenemez kaynakların enerji dönüşümleri ile sağlanmaktadır. Yenilenemez enerji kaynaklarının uzun vadede tükenmesi, enerjiye olan ihtiyacın parabolik olarak artması ve yenilenemez enerji kaynaklarının iklim üzerindeki etkisi sebebiyle yenilenebilir enerji kaynakları olgusu ön plana çıkmıştır. Özellikle son on yılda otomasyon sistemlerinin gelişimi, daha küçük ölçeklerde ki güçlere olan ihtiyacı daha görünür kılmıştır. Gelişen güç elektroniği, sensör sistemleri ve yapılan ar-ge neticesinde enerji verimliliği artmış ve daha düşük güç seviyelerinde daha fazla iş yapılabilmeye başlanmıştır. Bu deneyde kurulan düzenek ile beraber oluşan titreşim hareketiyle, tek bir piezoelektrik sensör üzerinden mikro seviyelerde güç elde edilmiş ve gündelik hayatta komplike ve yüksek maliyetli sistemler kurmadan belirli bir ihtiyacı karşılayabilecek kadar elektrik üretimi gerçekleştirilebileceği deneysel olarak gösterilmiştir. Kurulan düzenek güneş takip sistemi, fresnel mercek, stirling motor, piezoelektrik sensör, köprü diyot, solar radyasyon ölçümü, odaklanmış sıcaklık ölçümü ve gerilim ölçümü gibi komponentler içermektedir. Deney sonucu açık devre doğrultucu da 27-30V gerilim değerine ulaşılmış ve bu veriler elektriksel güç olarak tablolaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In recent years, renewable energy has gained increasing significance due to the steadily rising global energy demand. A large portion of primary energy requirements is still met through the conversion of non-renewable energy sources. However, the long-term depletion of these resources, the parabolic growth in energy consumption, and their adverse impact on the climate have brought renewable energy sources into the spotlight. Particularly in the last decade, the advancement of automation systems has made the demand for lower-scale power more apparent. Developments in power electronics, sensor technologies, and R&D activities have improved energy efficiency, making it possible to perform more tasks at lower power levels. In this study, micro-level power was generated through vibration motion using a single piezoelectric sensor, and it was experimentally demonstrated that a feasible amount of electrical energy can be generated through a simplified and cost-effective system design to meet specific energy needs in daily life. The developed setup includes components such as a solar tracking system, Fresnel lens, Stirling engine, piezoelectric sensor, bridge diode, solar radiation measurement, focused temperature measurement, and voltage measurement. As a result of the experiment, an open-circuit rectified voltage of 27–30V was achieved, and the results were tabulated as electrical power output.