Yoğun bakım hastası takip eden hekimlerin sodyum bikarbonat uygulamaya yaklaşımlarının değerlendirilmesi
Evaluation of the physicians approaches to sodium bicarbonat administration in intensive care unit patients
- Tez No: 977101
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT AKSUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: sodyum bikarbonat, metabolik asidoz, yoğun bakım, sodium bicarbonat, metabolic acidosis, intensive care unit
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Sodyum bikarbonat, yoğun bakım pratiğinde hekimlerin sıklıkla kullandığı bir ajan olmakla beraber uygulama endikasyonları ve yöntemleri değişkendir. Bu anket çalışmasında, yoğun bakım hastası takip eden hekimlerin klinik uygulama farklılıklarını gözlemlemek amaçlanmıştır. Metod: Katılımcıların sodyum bikarbonat uygulama endikasyonları, eşik pH değerleri, hesaplama ve uygulama yöntemleri sorgulanmıştır. Oluşturduğumuz 25 soruluk anket, Google Forms kullanılarak, elektronik ortamda ilgili hekimlere ulaştırılmıştır. Veri toplama süresi 6 ay olarak belirlenmiştir. Yoğun bakım hastası takip etmeyen hekimler ve hekim dışı sağlık personeli çalışma dışı bırakıldığında 324 katılımcının verdiği cevaplar analiz edilmiştir. Bulgular: Çalışmamız sonucunda elde ettiğimiz veriler, sodyum bikarbonat kullanımına ilişkin yaklaşımın klinik deneyim, uzmanlık alanı, mezuniyet yılı ve kurum yapısına göre değiştiğini göstermektedir. Kılavuzlara rağmen klinik pratikte heterojenliğin belirgin olduğu, karar verme sürecinde fizyopatolojik bilgi ve uygulama alışkanlıklarının etkili olduğu anlaşılmaktadır. Katılımcıların genel olarak rehberlere göre daha geniş kapsamlı bikarbonat uygulaması yaptığı görülmektedir. Kardiyak arrestte, laktik asidozda ve diyabetik ketoasidozda sodyum bikarbonat kullanımının rehberlerin önerdiği endikasyonların ötesinde olduğu dikkat çekmektedir. Uygulama protokolü oluştururken hesaplama yöntemi kullanmayan ciddi bir grup olduğu gözlenmiştir. Sonuç: Özellikle endikasyon belirleme, hesaplama yöntemleri ve hedef değer belirleme konularda bir standardizasyona ihtiyaç duyulduğu anlaşılmaktadır. Bu bulgular sonucunda, yoğun bakım ünitelerinde sodyum bikarbonat kullanımına dair kurumsal protokoller oluşturulması ve güncel rehberlere dayalı karar sistemlerinin yaygınlaştırılması gerektiğini düşünüyoruz. Sodyum bikarbonat uygulaması hususunda net bir görüş birliği olmadığından bu çalışmanın yeni kılavuzlara yol gösterici olabileceğini umuyoruz.
Özet (Çeviri)
Aim: While sodium bicarbonate is a frequently used agent by physicians in intensive care practice, its indications and methods of application vary. This survey aimed to observe differences in clinical practice among physicians who follow intensive care patients. Methods: Participants were questioned about their indications for sodium bicarbonate administration, threshold pH values, and calculation and application methods. A 25-question survey was delivered electronically to the relevant physicians using Google Forms. The data collection period was set at six months. Excluding physicians who did not follow intensive care patients and non-physician healthcare personnel, the responses of 324 participants were analyzed. Results: The data obtained from our study indicate that approaches to sodium bicarbonate use vary depending on clinical experience, specialty, year of graduation, and institutional structure. Despite the guidelines, heterogeneity is evident in clinical practice, and decision-making is influenced by pathophysiological knowledge and practice habits. Participants generally applied bicarbonate more broadly than recommended by the guidelines. It is noteworthy that sodium bicarbonate use in cardiac arrest, lactic acidosis, and diabetic ketoacidosis exceeds the indications recommended by the guidelines. A significant portion of participants were observed not using calculation methods when developing their application protocols. Conclusion: It's clear that standardization is needed, particularly regarding indications, calculation methods, and target value determination. Based on these findings, we believe that institutional protocols for sodium bicarbonate use in intensive care units should be established and decision support systems based on current guidelines should be expanded.