Yönetici hemşirelerin alturistik liderlik ile hemşirelerin işte var olamama düzeyleri arasındaki ilişkinin değerlendirmesi
An evaluation of the relationship between nurse managers' altruistic leadership levels and nurses' presenteeism levels
  1. Tez No: 977134
  2. Yazar: VOLKAN ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAVVA ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Alturizm, Hastaneler, Hemşireler, Hemşirelik, Liderlik, Altruism, Hospitals, Nurses, Nursing, Leadership
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
Özet
Tanımlayıcı ve ilişki arayıcı nitelikteki çalışma, hemşirelere göre yönetici hemşirelerin alturistik liderlik ile hemşirelerin işte var olamama düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma, Trabzon'daki üç kamu hastanesinde çalışan 202 hemşire ile yürütülmüştür. Veriler,“Tanıtıcı Özellikler Formu”,“Alturistik Liderlik Ölçeği (ALÖ)”ve“Stanford Presenteeism Ölçeği (SP-6)”kullanılarak toplanmış; t testi, ANOVA, korelasyon ve regresyon testleri ile analiz edilmiştir. Çalışmaya katılan hemşireler, ortalama 32.54 yaşında, çoğunluğu kadın, lisans mezunu ve yarısından fazlası evlidir. Bu hemşirelerin yedide biri, öncelikle kalp hastalığı olmak üzere bir sağlık sorunu yaşamaktadır. Hemşirelere göre yönetici hemşirelerin alturistik liderlik puanı 3.37±0.93 ve hemşirelerin işte var olamama puanı 22.33±1.96'dır. Yönetici hemşirelerin alturistik liderlik ile hemşirelerin işte var olamama düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır (r=-0.014; p=0.845). Bununla birlikte çoklu regresyon analizinde, özellikle çalışma koşullarını iyi (β=0.265; p=0.009) ve orta (β=0.260; p=0.003) değerlendiren, hemşirelik tepe yöneticilerinden (β=0.404; p=0.029) ve çalıştığı hemşirelerden memnun olan hemşirelerin (β=0.599; p=0.034) yönetici hemşirelerine ilişkin alturistik liderlik puanları anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur (F=6.808; p<0.001; R²=0.188). Ancak SP-6 puan ortalamalarında, kişisel ve mesleki özellikler istatistiksel açıdan anlamlı fark yaratmamıştır (p>0.05). Sonuçta, yönetici hemşirelerin alturistik liderlik ve hemşirelerin işte var olmama düzeyleri orta seviyededir. Alturistik liderlik ile hemşirelerin işte var olamama düzeyleri arasındaki ilişki anlamlı değildir. Ancak kurumdaki çalışma koşulları, yöneticilerden ve meslektaşlardan memnuniyet, hemşirelerin alturistik liderlik algısını olumlu yönde etkilemiştir. Bu nedenlerle hemşirelerin çalışma koşullarını iyileştirmek, işte var olamama düzeylerini azaltmak ve yönetici hemşirelerin alturistik liderlik düzeyini yükseltmek için kurumsal politikalar ve stratejiler iyileştirilmelidir.
Özet (Çeviri)
This descriptive and correlational study aimed to examine the relationship between nurse managers' altruistic leadership levels and nurses' presenteeism levels from the perspective of nurses. The research was conducted with 202 nurses working in three public hospitals in Trabzon. Data were collected using the“Descriptive Characteristics Form,”the“Altruistic Leadership Scale (ALS),”and the“Stanford Presenteeism Scale (SP-6),”and analyzed using t-tests, ANOVA, correlation, and regression tests. The participating nurses had a mean age of 32.54 years; the majority were female, held a bachelor's degree, and more than half were married. One in seven nurses reported having a health problem, predominantly heart disease. According to the nurses, the mean altruistic leadership score of nurse managers was 3.37±0.93, and the presenteeism score of the nurses was 22.33±1.96. No significant correlation was found between nurse managers' altruistic leadership and nurses' presenteeism levels (r=-0.014; p=0.845). However, multiple regression analysis revealed that nurses who rated their working conditions as good (β=0.265; p=0.009) or moderate (β= 0.260; p=0.003), and those satisfied with their chief nursing officers (β=0.404; p=0.029) and colleagues (β= 0.599; p=0.034), reported significantly higher altruistic leadership scores for their managers (F=6.808; p<0.001; R²=0.188). Nevertheless, no statistically significant differences were found in SP-6 scores based on personal or professional characteristics (p>0.05). In conclusion, both nurse managers' altruistic leadership levels and nurses' presenteeism levels were found to be moderate. There was no significant relationship between altruistic leadership and presenteeism levels. However, working conditions and satisfaction with managers and colleagues positively influenced nurses' perceptions of altruistic leadership. For these reasons, organizational policies and strategies should be improved to enhance working conditions, reduce presenteeism, and promote altruistic leadership among nurse managers.