Turgut Özal'ın Ortadoğu savaşlarındaki dış politika anlayışı(İran-Irak ve birinci körfez savaşları bağlamında)
Turgut Özal's foreign policy approach in the Middle East wars(In the context of the Iran-Iraq and first gulf wars)
- Tez No: 977135
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: İran-Irak Savaşı, Birinci Körfez Savaşı, Dış Politika, Iran-Iraq War, First Gulf War, Foreign Policy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bingöl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
Özet
Türk Dış politikasının önemli değişimlerin geçirdiği dönemlerden biri Özal'ın Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlık yaptığı 1983-1993 arasındaki dönem olmuştur. Bu dönemde dünyada Soğuk Savaş döneminin sonlarına doğru gelindiği ve 1990'lardan itibaren çift kutuplu bir dünya sisteminden tek kutuplu bir isteme evirildiği bir dönem olmuştur. Ortadoğu'da ise bu dönemde İran-Irak Savaşı ve Birinci Körfez Savaşı adında iki büyük savaş yaşanmıştır. Özal'lı Türkiye'nin bu iki savaştaki dış politika kıyaslamasının yapılacağı bu tezin birinci bölümünde Özal'ın biyografisi ile başlanılmış, Özal'ın eğitimi, iş yaşamı ve devlet anlayışına kısaca bahsedilmiştir. Tezin ikinci bölümünde ise İran-Irak Savaşının sebepleri, süreci ve sonuçlarına değinilmiştir. Tezin üçüncü bölümünde ise bir diğer kriz olan Birinci Körfez Savaşının sebepleri, süreci ve savaş sonrası gelişmelere değinilmiştir. Tezin son bölümü ve tezin konusu oluşturan dördüncü bölümde ise İran-Irak Savaşında ve Birinci Körfez Savaşında Özallı Türkiye'nin, politikasına değinilmiş ve bu politikaların kıyaslaması yapılmaya çalışılmıştır. Tezin oluşturulmasında makale, kitap, tez ve gazetelerden yararlanılmıştır. Bu tezde, Özallı Türkiye'nin İran-Irak savaşı ve Birinci Körfez Savaşındaki politika kıyaslaması yaparak literatüre naçizane katkı sağlamak amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
One of the periods of significant change in Turkish foreign policy occurred between 1983 and 1993, when Özal served as Prime Minister and President. This period marked the end of the Cold War globally, and from the 1990s onward, a period of evolution from a bipolar world system to a unipolar one. In the Middle East, two major wars occurred during this period: the Iran-Iraq War and the First Gulf War. The first part of this thesis, which will compare the foreign policy of Turkey under Özal during these two wars, begins with Özal's biography and briefly discusses his education, professional life, and understanding of government. The second part of the thesis examines the causes, process, and consequences of the Iran-Iraq War. The third part of the thesis examines the causes, process, and post-war developments of another crisis, the First Gulf War. The final section of the thesis, and the fourth section, which constitutes its subject, examines the policies of Özal's Turkey during the Iran-Iraq War and the First Gulf War, and attempts to compare these policies. Articles, books, theses, and newspapers were used in the thesis. This thesis aims to contribute to the literature by comparing the policies of Özal's Turkey during the IranIraq War and the First Gulf War.