Swipe çağında dijital ilişkiler: Bireylerin flört uygulamalarını kullanma deneyimleri
Digital relationships in the age of swiping: Individuals' experiences of using dating apps
- Tez No: 977156
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞULE BAŞTEMUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Benlik sunumu, Eş seçimi, Partner seçimi, Yakın ilişkiler, Çevrimiçi flört, Self-presentation, Mate selection, Partner selection, Intimate relationship, Online dating applications
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışma Bilim Dalı
Özet
Dijital platformların gündelik hayatın birçok alanına sirayet edilmesiyle, romantik ilişki dinamikleri büyük bir dönüşüme uğramış; mobil flört uygulamaları bireylerin partner edinme, yakınlık ve bağ kurma ile ilişki sürdürme pratiklerinde önemli bir kanal niteliği kazanmıştır. Bu bağlamda çok yönlü bir çerçevede ele alınan ve yürütülen bu araştırmanın amacı; mobil flört uygulamalarında kullanıcıların kullanım motivasyonlarını, uygulamaların zorlayıcı ve konfor sağlayıcı yönlerini, bireylerin partner seçimlerini, benlik sunumlarını, güvenlik endişeleri ve bununla baş etme stratejilerini, toplumsal yargılar karşısındaki bireysel konumlanmalarını derinlemesine incelemektir. Araştırma evrenini belirlemede amaçlı örnekleme yöntemlerinden ölçüt örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırmaya genç yetişkin 12 kadın ve 12 erkek olmak üzere toplam 24 kişi katılım sağlamış ve katılımcılarla yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Yapılan görüşmelerde katılımcılar, araştırmacı tarafından hazırlanan kişisel bilgi formu ve konuya ilişkin görüşme sorularına yanıt vermiştir. Elde edilen veriler içerik analizi yöntemiyle çözümlenmiş; kod, alt tema ve temalar belirlenmiştir. Araştırma bulguları kullanıcıların mobil flört uygulamalarını yalnızca duygusal bağ kurma amacıyla değil; sosyalleşme ve sosyal ağları genişletme, cinsel ilgi ve ihtiyaçlar, öz doğrulama gibi çeşitli arzu ve beklentilerle kullandıklarını ortaya koymuştur. Partner seçim kriterlerinde ise sadece fiziksel çekiciliğe değil; kişilik özellikleri, iletişim biçimi, uyum ve ortak ilgi alanları gibi ölçütlerin de önem teşkil ettiği sonucuna ulaşılmıştır. Hem katılımcıların hem de hem de diğer kullanıcıların flört uygulamalarındaki benlik sunumları gerçek ve ideal benlik arasında stratejik bir dengeyle şekillenmiş; gerçek ve güvenirlik algısı dijital profilin temsili ile gerçeklik arasındaki tutarlılık ve uyumluluğa göre oluşturulmuştur. Dijital ortamdaki flörtün çevrim dışı ortama taşınmasında belli kriterler ön plana çıkmış, güvenliğe yönelik belli başlı stratejiler geliştirilmiştir. Kullanım sonrası fikirler, kullanıcıların beklentilerinin karşılanma düzeyine göre şekil almıştır. Aynı zamanda hem toplumun hem de kullanıcıların flört uygulamalarına yönelik tutumları ele alınmış ve yargılara karşı bireysel konumlanmaların değişkenlik gösterdiği ortaya çıkmıştır. Elde edilen bulgular ilgili literatür bağlamında tartışılmış, hem kullanıcılara hem de uzmanlara yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
With the pervasive integration of digital platforms into various facets of daily life, romantic relationship dynamics have undergone significant transformation; Mobile dating applications have emerged as a pivotal channel for partner acquisition, fostering intimacy, building connections, and sustaining relationships. This study aims to comprehensively explore users' motivations for using mobile dating applications, the applications' challenging and facilitative aspects, users' partner selection criteria, self-presentation strategies, security concerns and coping mechanisms, as well as individual positioning in response to societal judgments. The research population was determined using criterion sampling, a purposeful sampling method. A total of 24 young adults 12 women and 12 men participated in the study, and semi-structured interviews were conducted. Participants responded to a personal information form and interview questions designed by the researcher. The obtained data were analyzed using content analysis; with codes, sub-themes, and themes identified. Findings reveal that users engage with mobile dating applications not only for emotional bonding but also various desires and expectations such as socialization, expanding social networks, sexual interests and needs, and self-validation. Partner selection criteria extend beyond physical attractiveness to include personality traits, communication styles, compatibility, and shared interests. Both participants' and other users' self-presentations on dating applications reflect a strategic balance between authentic and idealized selves, with perceptions of authenticity and trustworthiness have been shaped by the consistency between digital profiles and real-life representations. Specific criteria emerged in transitioning digital flirtations to offline interactions, and certain strategies have been developed for security. Post-usage perceptions have taken shape by the to the level to which users' expectations have been met. Additionally, the attitudes of both the society and the users towards dating applications have been handled, and revealed that individual positions against judgments varied. The findings have been discussed within the context of existing literature, and recommendations have been provided for both users and professionals.