Trakya Üniversitesi Hastanesi'nde çalışan hekimlerinin malpraktis tutumlarının belirlenmesi ve korku düzeylerinin ölçülmesi
Determination of malpractice attitudes and measurement of fear levels of physicians working at Trakya University Hospital
- Tez No: 977292
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ JEBAĞI CANBERK AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Hata yapma korkusu, Sağlık tutumları, Tıbbi hatalar, Fear of making mistakes, Health attitudes, Medical errors
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Tıbbi hatalar ve malpraktis davaları, hekimlerin mesleki uygulamalarını doğrudan etkileyen önemli etkenler arasında yer almaktadır. Malpraktis korkusu, hekimin karar alma sürecini, mesleki özgüvenini ve hasta ilişkilerini etkileyebilirken tıbbi hatalara yönelik tutum, hekimin etik duruşunu ve mesleki sorumluluk anlayışını yansıtmaktadır. Bu çalışmanın amacı, hekimlerin tıbbi hatalara yönelik tutum düzeyleri ile malpraktis korkuları arasındaki ilişkiyi incelemek ve bu değişkenlerin çeşitli sosyo-demografik faktörlere göre farklılaşıp farklılaşmadığını ortaya koymaktır. Gereç ve Yöntemler: Araştırma, nicel desenli ve ilişkisel tarama modeline dayalıdır. Çalışmaya Trakya Üniversite Hastanesi'nde görev yapan 382 hekim katılmıştır. Veriler; katılımcıların demografik bilgileri, Tıbbi Hatalarda Tutum Ölçeği ve Malpraktis Korku Ölçeği kullanılarak elde edilmiştir. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, bağımsız örneklem t-testi, tek yönlü ANOVA, Pearson korelasyon ve basit doğrusal regresyon analizleri uygulanmıştır. Bulgular: Katılımcıların tıbbi hatalara yönelik tutum düzeyleri genel olarak orta-üst düzeyde bulunmuştur. Malpraktis korkusu düzeyinin ise özellikle genç, kısa süredir görev yapan ve araştırma görevlisi unvanına sahip bireylerde anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Tıbbi hata algısı, yaş, unvan, mesleki deneyim süresi, bilgi düzeyi gibi değişkenlere göre anlamlı şekilde farklılaşmıştır. Malpraktis korkusu, doğrudan şikâyet edilme ve çevresinde ölüm/sakatlıkla sonuçlanan hata vakasına tanık olma durumlarında yüksek bulunmuştur. Ancak malpraktis korkusu ile tıbbi hatalara yönelik tutum arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Regresyon analizine göre de malpraktis korkusunun tutumu yordama gücü oldukça düşüktür. Sonuç: Araştırma bulguları, hekimlerin tıbbi hatalara yönelik olumlu tutumlar geliştirdiğini ancak malpraktis korkusunun bazı gruplarda belirgin olduğunu göstermektedir. Malpraktis korkusu, tutum üzerinde anlamlı bir yordayıcı değildir. Bu nedenle, tıbbi hata farkındalığının sürdürülmesi, malpraktis konusundaki kaygıların dengelenmesi ve mesleki güven ortamının desteklenmesi amacıyla eğitim ve destek mekanizmaları geliştirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Background and Aim: This study aims to examine the relationship between healthcare professionals' perceptions of medical errors and their levels of malpractice fear. The research also investigates how factors such as academic title and level of knowledge about malpractice influence this relationship. Material and Methods: A quantitative research design was used. The study sample consisted of 382 academic healthcare professionals. Data were collected through a three-part questionnaire including a demographic form, the Medical Error Orientation Scale (THTÖ), and the Malpractice Fear Scale (MKÖ). The reliability and validity of the scales were confirmed through Cronbach's alpha and factor analyses. ANOVA, t-test, Pearson correlation and regression analyses were performed using SPSS. Results: Findings revealed significant differences in medical error perception and malpractice fear based on academic title and malpractice knowledge level. Research assistants were found to have significantly higher fear of malpractice compared to other academic groups. Additionally, those with lower levels of malpractice knowledge exhibited more fear and less favorable perceptions of medical errors. A weak, non-significant negative correlation was found between the total scores of the two scales. Conclusion: The study concludes that fear of malpractice and attitudes toward medical errors vary by professional rank and knowledge level. It is recommended that medical education programs incorporate structured modules on malpractice law and error management to foster awareness and reduce anxiety among professionals.