Stabilization of expansive soils with C/F type fly ash and sand
Şişen zeminlerin C/F türü uçucu kül ve kum ile stabilizasyonu
  1. Tez No: 97730
  2. Yazar: DEVRİM TÜRKER
  3. Danışmanlar: DOÇ. ERDAL ÇOKÇA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Coal Ash, Expansive Soil, Fly Ash, Pozzolan, Sand, Stabilization m, Kömür Külü, Kum, Pozzolan, Stabilizasyon, Şişen Zemin, Uçucu Kül iv
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
ABSTRACT STABILIZATION OF EXPANSIVE SOILS WITH C / F TYPE FLY ASH AND SAND Türker, Devrim MSc, Department of Civil Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Erdal Çokça September 2000, 103 Pages Most countries with arid and semi-arid climates have problems with expansive soils. Fly ash, which is an industrial by-product from coal burning thermal power plants, is accumulating in large quantities in many countries. In this study utilization of fly ash and sand for stabilizing expansive soils is aimed. According to ASTM C618 naming C and F type fly ash are used with sand on expansive soil for stabilization. Particle size distribution, consistency limits, chemical and mineralogical composition, free swell, primary swell time and swell pressure were determined for samples. After samples were cured for 7 days and 28 days, they were tested for free swell and swell pressure. Samples with fly ash caused decrease in free swell and swell pressure test results. C type fly ash was more effective. With increasing curing time better results are observed. As sand replaces fly ash, reduction continued and sample which includes 15 % C type fly ash and 10 % sand (C 75/ 15/10) with 28 days cure gives best performance.
Özet (Çeviri)
oz ŞİŞEN ZEMİNLERİN CI F TİPİ KÜL VE KUM İLE STABİLİZASYONU Türker, Devrim Yüksek Lisans, İnşaat Müh. Bölümü Tez Danışmanı: Doç. Dr. Erdal Çokça Eylül 2000, 103 Sayfa Birçok kurak ve yan kurak iklime sahip ülkede, şişen zeminlerle ilgili problemlere rastlanır. Pekçok ülkede, termik santrallerin atığı olan uçucu küller büyük miktarlarda birikmektedir. Bu çalışmada şişen zeminlerin uçucu kül ve kum ile stabilizasyonu amaçlanmıştır. ASTM C618'e göre isimlendirilmiş C ve F türü uçucu kül, kumla beraber şişen zeminlerin stabilizasyonunda kullanılmıştır. Numunelerde gradasyon, Atterberg limitleri, kimyasal ve mineralojik kompozisyon, şişme yüzdesi, birincil şişme zamanı ve şişme basmcı deneyleri yapılmıştır. Numuneler 7 gün ve 28 gün kürden sonra, şişme yüzdesi ve şişme basıncı için test edilmiştir. Uçucu kül içeren numuneler, şişme yüzdesi ve şişme basıncında azalma göstermiştir. Artan kür zaman ıy la birlikte daha iyi sonuçlar gözlenmiştir. Kum uçucu külün yerini aldıkça azalma devam etmiş ve 28 günlük kürlü 15 % C türü uçucu kül ve 10 % kum içeren numune (C 75/ 15/10) en iyi performansı göstermiştir.