İslam mezhepleri tarihi açısından Caferiyol dergisi ve Âşûrâ sayılarının incelenmesi
Analysis of Caferiyol magazine and Ashura issues in terms of the history of Islamic sects
  1. Tez No: 977317
  2. Yazar: NURİYE CENGİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HEKİM TAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Caferilik, Caferism
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bitlis Eren Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Araştırmamız, İslam Mezhepleri Tarihinde önemli bir yer tutan Câ'ferîlik mezhebinin yayınlarından biri olan Caferiyol Dergisi ve Âşûrâ özel sayıları üzerine odaklanmaktadır. Çalışmada, Câferîlik mezhebinin tarihsel gelişimi, inanç esasları ve Türkiye'deki Câ'ferîlerin durumu ele alınmaktadır. İslam mezhepleri tarihine genel bir bakışla başlanılan çalışmada, Câferîlik mezhebinin tarihsel gelişimi ve temel inanç prensipleri detaylandırılmıştır. Bu inanç esaslarından olan; Tevhid, Adalet, Nübüvvet, İmamet, Mead, Bed'a, Rec'at ve Takiyye gibi temel inanç prensipleri açıklanmıştır. Türkiye'deki Câ'ferîler ve bu mezhebin kullandığı yayınlar analiz edilmiştir. Caferiyol Dergisi'nin kavramsal çerçevesi, tarihçesi ve yazar kadrosu hakkında bilgi verilmiştir. Türkiye'deki Câferîlik mezhebinin tanıtımında, televizyon, yayınevleri ve internet sitelerinin rolü tanıtılmıştır. Ayrıca, derginin Âşûrâ konusunu ele alış biçimi ve bu konudaki makalelerin analizi yapılmıştır. Daha sonra çalışma kapsamında ele alınan konular özetlenmiş ve genel bir değerlendirme yapılmıştır. Bu çalışma, Câferîlik mezhebinin tarihsel ve güncel durumu hakkında kapsamlı bilgiyi Caferiyol Dergisi üzerinden sunmayı amaçlamaktadır. a sonra doldurulacaktır"
Özet (Çeviri)
This study focuses on the Caferiyol Journal, one of the publications of the Ja'fari Madhab and its Ashura special issues, which has an important place in the History of Islamic Madhabs, In this study, the historical development of the Ja'fari Madhab, its principles of belief and the situation of the Ja'faris in Türkiye discussed. In the study, which begins with a general overview of the history of Islamic Madhabs, the historical development of the Ja'fari sect and its basic principles of belief are detailed. This is one of the fundamental beliefs: the basic principles of belief such as Tawhid, Justice, Prophethood, Imamate, Maad, Bed'a, Raj'at and Taqiyya are explained. Ja'faris in Türkiye and the publications used by this madhab were analyzed. Information about the conceptual framework, history and author staff of Caferiyol Journal was given. The role of television, publishing houses and internet sites in the promotion of the Ja'farî Madhab in Türkiye was introduced. Additionally, the journal's correspondence of the Ashura issue and the articles on this subject were analyzed. Then, the topics covered in the study were summarized and a general evaluation was made. This study aims to present comprehensive information about the historical and current status of the Ja'farî madhab through the Caferiyol Journal. sonra doldurulacaktır"