Caferiliğin inanç-ibadet esaslarıve Türkiye'de Caferiler
Belief-worship principles of Caferism and Caferis in Turkey
- Tez No: 560106
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET YILMAZ SOYYER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Sosyoloji, Tarih, Religion, Sociology, History
- Anahtar Kelimeler: Türkiye, Cafer-i Sadık, Caferilik, Turkey, Cafer-i Sadık, Caferi
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
İnsanlık tarihi boyunca toplumda insanlardan bazılarının öne çıktığı veya çıkartıldığı görülmektedir. Örneklerine sıklıkla rastlanan bu insanlar, kimi zaman beşeri kuvvetler tarafından kimi zaman da bizzat kendi gayret ve özellikleriyle öne çıkmışlar veya çıkartılmışlardır. Hicri birinci asrın sonlarından ikinci asrın ortalarına kadar yaşayan Cafer-i Sadık da olağanüstü vasıflarla tavsif edilen kişilere örnek olarak verilebilir. Ehl-i Beyt imamlarından İmam Cafer-i Sadık'ın İslami görüşleri etrafında oluşan Caferi Mezhebi, Ehl-i Beyt mektebinin fıkhi cephesine verilen isimdir. Bu araştırmada Türkiye'de yaşayan Caferilerde dini ve sosyal hayat incelenmiştir. Bu kapsamda çalışma iki bölümden oluşturulmuştur. İlk bölümde Caferilerde dini hayat, ikinci bölümde Caferilerde sosyal hayatla ilgili bilgiler aktarılmıştır. Çalışmanın Caferi mezhebi ve Türkiye'de dini bir grup olarak var olan Caferiler hakkında bilgi edinmek açısından önemli olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Thesis Advisor: Associate Professor Doctor A. Yılmaz SOYYER Throughout the human history it has seen that some people become prominent in the society or they are brought to the forefront. Those people whose examples can often be found become prominent by a human attempt or their own capacity. Cafer-i Sadık who lived between the end of the first century and the mid-second century of the hijri calendar can also be given as an example of a person who has extraordinary features. Caferi sect which adopts the doctrines of Imam Cafer-i Sadık is the name of the Islamic rules defined by Ehl-i Beyt school. This research includes the study of religious and the social life of Caferies living in Turkey. Within this framework the research consists of two parts. While the first part includes the religious life of Caferies the second part involves the information about the social life of Caferies. This study is thought to be important for giving brief information about Caferi sect and Caferies as a religious group in Turkey.