Farklı nitrat ve iyot içeriğine sahip mısır silajları ile beslenen ineklerde süte iyot geçişinin araştırılması
Investigation of iodine transfer to milk in cows fed with corn silages with different nitrate and iodine contents
  1. Tez No: 977328
  2. Yazar: RAMAZAN AYAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA İNAL, PROF. DR. İSMAİL ÇAKMAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: İyot, Fermentasyon, Mısır silajı, Nitrat, Süt, Corn silage, Fermentation, Iodine, Milk, Nitrate
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasının tarla denemesinde, düşük ve yüksek doz iyot ve nitrat uygulanarak bitkilerde iyot ve nitrat birikimi araştırılmıştır. Toplam 160 dekar alanda farklı düzeyde nitrat ve iyot uygulaması yapılan 4 farklı deneme tarlası oluşturulmuş ve silajlık mısır üretilmiştir. Silaj denemesinde yüksek ve düşük düzeyde nitrat ve iyot içeren mısır silajlarında fermentasyonun nitrat ve iyot düzeylerine etkisi incelenmiştir. Hayvan denemesinde ise yüksek ve düşük düzeyde nitrat ve iyot içeren mısır silajlarıyla beslenen Holstein ırkı süt sığırlarında süte nitrat ve iyot geçiş düzeyleri incelenmiştir. Mısır bitkisinde en yüksek nitrat düzeyi 7487 ppm ile sap kısmında en düşük nitrat düzeyi 1044 ppm ile genç yaprak kısmında ölçülmüştür (p<0,0001). En yüksek iyot düzeyi 2084 ppb ile yaşlı yaprak kısmında bulunurken en düşük iyot düzeyi 2,9 ppb ile tane kısmında olmuştur (p<0,0001). Toprağa nitrat uygulaması bitki nitrat düzeyini, iyot uygulaması bitki iyot düzeyini arttırmıştır. (p<0,0001). Bitkilere iyot uygulamasına ek olarak nitrat uygulandığında bitkilerin iyot konsantrasyonlarında önemli düşüşler ortaya çıkmıştır (p<0,0001. Bu azalmalar iyodun uygulanmadığı durumda daha belirgindir. Altmış günlük fermentasyon sonucunda mısır silajında nitrat düzeyi %68,60 (p<0,001), iyot düzeyi ise %22,30 (p<0,0015) azalmıştır. Fermentasyon sürecinde silajda iyot düzeyinin fazla olması nitrat düzeyini, nitrat düzeyinin fazla olması da iyot düzeyini etkilememiştir (p˃0,05). Hayvan denemelerinde, yüksek düzeyde nitratın süte nitrat geçişine etkisi olmamıştır (p˃0,05). Yüksek düzeyde iyot içeren mısır silajı ile beslemenin süt iyot düzeyine de bir etkisi olmamıştır (p˃0,05). Ayrıca yüksek düzeyde nitrat süte iyot geçişini (p˃0,05), yüksek miktarda iyot süte nitrat geçişini etkilememiştir (p˃0,05). Besleme denemesinin sonunda süt nitrat düzeyinde değişme olmadığı (p˃0,05) fakat süt iyot düzeyinin %50,90 azaldığı bulunmuştur (p<0,001). Besleme denemelerinin başarısız olmasının, rasyondaki diğer kaba yemlerde bulunan yüksek düzeyde nitrat ve iyot içeriklerine bağlı olarak farklı düzeyde iyot ve nitrat ihtiva eden mısır silajlarının etkisini gösterememesinden kaynaklandığı düşünülmektedir. Sonuç olarak nitrat ve iyot mısır bitkisinde farklı kısımlarda farklı miktarda birikmektedir. Toprağa uygulanan nitrat ve iyot düzeyi arttıkça bitkide depolanan nitrat ve iyot da artmaktadır. Nitrat topraktan bitkiye iyot geçişini engellemiş fakat iyot nitrat geçişini engellememiştir. Mısır silajlarında fermentasyon süreci nitrat ve iyot düzeylerini azaltmıştır. Nitrat ve iyotlu rasyonlarla beslenen süt ineklerinde sütte nitrat ve iyot düzeyleri değişmemiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, the accumulation of iodine and nitrate in plants was investigated by applying low and high doses of iodine and nitrate under field conditions. Four experimental fields, covering a total of 160 decares, were established with varying levels of nitrate and iodine applications, and corn was cultivated for silage production. In the silage experiment, the effects of fermentation on nitrate and iodine concentrations in corn silages containing low and high levels of nitrate and iodine were examined. In the animal experiment, nitrate and iodine transfer levels into milk were investigated in Holstein dairy cattle fed with corn silages containing high and low levels of nitrate and iodine. The highest nitrate concentration in the corn plant was measured in the stalk (7487 ppm), while the lowest level was found in the young leaves (1044 ppm) (p<0,0001). The highest iodine concentration was detected in the old leaves (2084 ppb), whereas the lowest was found in the grain (2,9 ppb) (p<0,0001). Nitrate application to the soil increased plant nitrate levels, while iodine application increased plant iodine levels (p<0,0001). However, when nitrate was applied in addition to iodine, a significant decrease in plant iodine concentration was observed (p<0,0001). These decreases were more pronounced in the absence of iodine supplementation. After 60 days of fermentation, nitrate levels in corn silage decreased by 68,60% (p<0,001), and iodine levels decreased by 22,30% (p<0,0015). During fermentation, a high iodine concentration in the silage did not affect nitrate levels, nor did a high nitrate concentration affect iodine levels (p>0,05). In the animal feeding trials, high nitrate levels in the diet had no effect on nitrate transfer into milk (p>0,05). Similarly, feeding with high-iodine corn silage did not affect milk iodine concentration (p>0,05). Moreover, high nitrate levels did not influence iodine transfer into milk, and high iodine levels did not affect nitrate transfer into milk (p>0,05). At the end of the feeding experiment, no change was observed in milk nitrate concentration (p>0,05), whereas milk iodine concentration decreased by 50,90% (p<0,001). The lack of a clear effect in the feeding experiments was likely due to the presence of other forages in the ration containing relatively high levels of nitrate and iodine, which masked the potential effects of the experimental silages. In conclusion, nitrate and iodine accumulate in different amounts in different parts of the corn plant. As the levels of nitrate and iodine applied to the soil increase, their accumulation in the plant also increases. Nitrate inhibited the transfer of iodine from soil to plant, whereas iodine did not inhibit nitrate uptake. The fermentation process in corn silage reduced nitrate and iodine levels. In dairy cows fed diets containing nitrate and iodine, milk nitrate and iodine concentrations remained unchanged.