Haydar Tatlıyay'a ait eserlerin analizi doğrultusunda Türk musikisi keman eğitimine yönelik etütlerin oluşturulması
Creation of etudes for Turkish music violin education based on the analysis of Haydar Tatlıyay's works
- Tez No: 977426
- Danışmanlar: PROF. SABRİ YENER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Etüt, Eğitim, Keman, Etude, Education, Violin
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
Özet
Türk Musikisi keman eğitimi ve icra gelişimi için etüt çalışmalarının katkısı büyüktür. Haydar Tatlıyay bağlamında ilgili literatür taranmış ve Türk Musikisi keman eğitimine yönelik herhangi bir etütleştirme çalışmasına rastlanmamıştır. Bu çalışma gerek Türk Musikisi keman eğitimcilerine gerekse icracılarına etüt repertuvarı ve kaynak oluşturma amacıyla oluşturulmuştur. Çalışma oluşturulurken Haydar Tatlıyay'ın eşi Makbule Tatlıyay'ın derlediği“Haydar Tatlıyay'ın Hayatı ve Eserleri”adlı kitap ana kaynak olarak kullanılmıştır. Haydar Tatlıyay'a ait ilgili kaynak incelendiğinde 144 adet eser tespit edilmiştir. Bu eserler araştırmanın evrenini, ilgili eserler içerisinden seçkisiz (Random) örneklem ile ayıklanan 10 adet sözsüz eser araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. İlgili veriler belgesel tarama yöntemiyle elde edilmiştir. Araştırmanın modeli tarama modellerinden genel tarama modeli olarak belirlenmiştir ve araştırma betimsel bir çalışma olarak oluşmuştur. Araştırmanın örnekleminde yer alan 10 adet eser analiz edilmiştir. Elde edilen veriler ışığında Türk Musikisi keman eğitimi ve icrasına yönelik 5'erli olmak üzere toplamda 50 adet etüt oluşturulmuştur. Etütler oluşturulurken Haydar Tatlıyay'a ait ilgili eserlerinden seçilen motifler çıkıcı ve inici sekilemeli (Sekvens) kurguyla çoğatılmış, oluşan notasyon içerisinde keman için yay, süsleme ve pozisyon teknikleri eklenmiştir. Bu araştırma sayesinde Türk Musikisi keman eğitimine yönelik etütleştirme çalışmasının yapılabileceği, Haydar Tatlıyay'a ait eserlerin Türk Musikisi keman eğitimine yönelik kullanılabileceği, motiflerin sekilemeli (Sekvens) biçimde art arda eklenmesiyle etütleştirme çalışmalarının yapılabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The contribution of etude studies to the education and performance development of the Turkish Music violin is significant. A review of the relevant literature, particularly within the context of Haydar Tatlıyay, revealed no existing study focused on the creation of etudes for Turkish Music violin education. This study was conducted to create a resource and etude repertoire for both educators and performers of the Turkish Music violin. The book“Haydar Tatlıyay's Life and Works,”compiled by his wife, Makbule Tatlıyay, was used as the primary source. Examination of this relevant source on Haydar Tatlıyay identified 144 works. These works constituted the population of the research, and 10 instrumental works selected from among them via random sampling formed the study's sample. The relevant data were obtained through the documentary scanning method. The research model was determined as a general survey model among scanning models, and the research was designed as a descriptive study. The 10 works within the research sample were analyzed. In light of the data obtained, a total of 50 etudes were created, consisting of 5 etudes for each work. During the creation of the etudes, motifs selected from Tatlıyay's relevant works were multiplied using ascending and descending sequential constructions. Within the resulting notation, bowing, ornamentation, and position techniques for the violin were incorporated. This research concludes that: creating etude studies for Turkish Music violin education is feasible; the works of Haydar Tatlıyay can be utilized for this purpose; and etudes can be effectively constructed by sequentially adding motifs in a sequenced (sequence) manner.