Rotator manşet sendromlu hastalarda santral sensitizasyonun fizik tedavi programına yanıtı üzerine olan etkisinin araştırılması
The effect of central sensitization on the response to physical therapy programs in patients with rotator cuff syndrome
- Tez No: 977483
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLI ÇALIŞKAN UÇKUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Rotator manşet sendromu, santral sensitizasyon, ağrı, fizik tedavi, Rotator cuff syndrome, central sensitization, pain, physical therapy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, rotator manşet sendromlu (RMS) hastalarda santral sensitizasyon (SS) düzeyinin fizik tedavi programına verilen yanıt üzerindeki etkisini incelemek ve SS düzeylerinin ağrı, fonksiyon ve yaşam kalitesi gibi klinik parametrelerle ilişkisini ortaya koymak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, İzmir Şehir Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Kliniği polikliniklerinde uzman hekim tarafından RMS tanısıyla fizik tedavi programına alınmak üzere değerlendirilmiş ve dahil edilme kriterlerini karşılayan 37 hasta dahil edildi. Hastalar tedavi öncesinde, tedavi sonunda ve tedavi bitiminden 4 hafta sonra olmak üzere üç zaman noktasında değerlendirildi. SS düzeyi Merkezi Sensitizasyon Envanteri (CSI) ile belirlendi. Ağrı düzeyi vizüel analog skala (VAS) ile değerlendirildi. Omuz fonksiyonu Constant-Murley skoru (CMS) ve Kol, Omuz ve El ve Sorunları Hızlı Anketi (Quick-DASH) ile, yaşam kalitesi ise Short Form-36 (SF-36) ile değerlendirildi. Tüm hastalara 20 dakika sıcak paket (Hotpack), 20 dakika Transkutanöz elektriksel sinir stimülasyonu (TENS) ve 5 dakika ultrason uygulamasını içeren standart fizik tedavi ile egzersiz programı verildi. Bulgular: Çalışmaya rotator manşet sendromlu toplam 37 hasta dahil edildi; bunların 21'i düşük SS grubunda (CSI < 40), 16'sı ise yüksek SS grubunda (CSI ≥ 40) yer aldı. Gruplar arasında demografik özellikler açısından anlamlı fark bulunmadı. Yüksek SS grubunda Quick-DASH skorları anlamlı olarak daha yüksek, Constant-Murley skorları ise daha düşük bulundu (p < 0,01). SF-36 değerlendirmelerinde yüksek SS grubunda fiziksel fonksiyon, rol kısıtlılığı ve mental sağlık alt ölçeklerinde daha olumsuz sonuçlar saptandı. Rehabilitasyon sürecinde özellikle düşük SS grubunda fonksiyonel durum ve ağrı düzeylerinde anlamlı iyileşmeler kaydedildi. Tekrarlı ölçüm analizleri düşük SS grubunda VAS, Quick-DASH ve Constant-Murley skorlarında belirgin iyileşme olduğunu, yüksek SS grubunda ise sınırlı değişim izlendiğini gösterdi. Lojistik regresyon analizinde Quick-DASH, Constant-Murley ve VAS skorlarındaki iyileşmelerin düşük SS grubunda yer alma olasılığı ile bağımsız olarak ilişkili olduğu belirlendi. Sonuç: Bu çalışmanın bulguları, düşük SS grubundaki hastaların fizik tedaviye daha iyi yanıt verdiğini ve özellikle Quick-DASH, Costant-Murley ve VAS skorlarında anlamlı iyileşmeler sağladığını göstermiştir. Ayrıca, lojistik regresyon analizleri Quick-DASH ve Constant-Murley skorlarındaki değişimlerin SS düzeyi ile anlamlı olarak ilişkili olduğunu ortaya koymuştur. Bu sonuçlar, SS düzeyinin fizik tedaviye verilen yanıtı doğrudan etkileyebileceğini düşündürmektedir. Dolayısıyla RMS'nin tedavi sürecinde SS'nin değerlendirilmesi, daha etkili ve bireyselleştirilmiş tedavi planlarının oluşturulması açısından kritik öneme sahiptir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to investigate the effect of central sensitization (CS) levels on the response to physical therapy in patients with rotator cuff syndrome (RCS) and to examine the relationship between CS levels and clinical parameters such as pain, function, and quality of life. Materials and Methods: A total of 37 patients who were diagnosed with RCS by a specialist physician in the outpatient clinics of Physical Medicine and Rehabilitation at İzmir City Hospital and met the inclusion criteria for a physical therapy program were enrolled in the study. Patients were assessed at three time points: before treatment, at the end of treatment, and four weeks after treatment completion. CS level was determined using the Central Sensitization Inventory (CSI). Pain intensity was evaluated with the Visual Analog Scale (VAS). Shoulder function was assessed using the Constant-Murley Score (CMS) and the Quick Disabilities of the Arm, Shoulder, and Hand questionnaire (Quick-DASH). Quality of life was assessed with the Short Form-36 (SF-36). All patients received a standard physical therapy program consisting of a hot pack for 20 minutes, transcutaneous electrical nerve stimulation (TENS) for 20 minutes, ultrasound therapy for 5 minutes, and an exercise program. Results: A total of 37 patients with RCS were included in the study; 21 were in the low CS group (CSI < 40), and 16 were in the high CS group (CSI ≥ 40). There were no significant differences between groups in demographic characteristics. Patients in the high CS group had significantly higher Quick-DASH scores and lower Constant-Murley scores (p < 0.01). SF-36 assessments showed poorer outcomes in the high CS group in the subscales of physical functioning, role limitations, and mental health. During rehabilitation, significant improvements in functional status and pain were observed particularly in the low CS group. Repeated measures analyses indicated significant improvements in VAS, Quick-DASH, and Constant-Murley scores in the low CS group, while only limited changes were observed in the high CS group. Logistic regression analysis revealed that improvements in Quick-DASH, Constant-Murley, and VAS scores were independently associated with belonging to the low CS group. Conclusion: The findings of this study demonstrate that patients in the low CS group responded better to physical therapy, with significant improvements observed particularly in Quick-DASH, Costant-Murley, and VAS scores. Furthermore, logistic regression analyses showed that changes in Quick-DASH and Constant-Murley scores were significantly associated with CS level. These results suggest that CS level may directly influence the response to physical therapy. Therefore, the assessment of CS in the management of RCS is of critical importance for developing more effective and individualized treatment plans.