Osman Sarı'nın hayatı, sanatı ve eserleri
Osman Sari's life, art and works
- Tez No: 977489
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET FATİH KANTER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Başkaldırı, Diriliş Dikkati, İnanç, Millî kimlik, Osman Sarı, Önden Giden Atlılar, Kurşun Gazeli, Başkaldırı, Diriliş Dikkati, İnanç, National Identity, Osman Sarı, Önden Giden Atlılar, Kurşun Gazeli
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
Sanat hayatına genç yaşta başlamış olan Osman Sarı, altmış yılı aşan yazarlık serüveninde eski edebiyatın izlerini sürerek, çağa uygun, özgün bir şekilde şiirler ve makaleler kaleme alır. Çocukluğunda edindiği okuma alışkanlığı doğrultusunda, şiirlerinde hece ölçüsünü kullanmaya yönelir; eserlerini beyit, bent ve dörtlük biçimlerinde kaleme alır. Gelenekten aldığı ilham ile yeni şairlere örnek olur. Özellikle millî ve dinî hassasiyetleri öne çıkaran metinleriyle dikkat çeker. Bu çalışma, hayatı boyunca eserleriyle Türk edebiyatına katkı sunan, ancak hakkında kapsamlı araştırmaların sınırlı kaldığı Osman Sarı'nın biyografisi, sanatsal yaklaşımı ve eserlerinin incelenmesi amacıyla hazırlanmıştır. Araştırmada, Osman Sarı'nın edebî kişiliği, şiirlerinde öne çıkan temalar ve dil kullanımı üzerinde durulmuştur. Ayrıca Türk edebiyatına sunduğu katkının değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Osman Sarı, who began his artistic career at a young age, has been writing poetry and articles in a unique style appropriate to the age, following in the footsteps of classical literature throughout his writing career spanning more than sixty years. In line with the reading habit he acquired in his childhood, he tends to use syllabic meter in his poems, writing his works in couplets, stanzas, and quatrains. He inspires new poets with his traditional style. He is particularly noted for his texts that highlight national and religious sensibilities. This study was prepared to examine the biography, artistic approach, and works of Osman Sarı, who contributed to Turkish literature throughout his life but has been the subject of limited research. The study focuses on Osman Sarı's literary personality, the themes that stand out in his poems, and his use of language. It also aims to evaluate his contribution to Turkish literature.