Modulation classification with deep learning techniques using software-defined radio(SDR)
Yazılım tabanlı radyo(YTR) kullanarak derin öğrenme teknikleriyle modülasyon sınıflandırması
  1. Tez No: 977722
  2. Yazar: GÖKHAN ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. REYAT YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Derin öğrenme, Deep learning
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, derin öğrenme (DL) teknikleri ve Yazılım Tanımlı Radyolar (SDR'ler) temelinde Otomatik Modülasyon Sınıflandırması (AMC) için uçtan uca bir sistem sunmaktadır. Evrensel Yazılım Radyo Çevre Birimi (USRP) cihazlarını kullanan çalışma, simülasyon tabanlı çalışmalar ile gerçek dünya sinyal ortamları arasındaki boşluğu doldurmaktadır. Üç derin öğrenme mimarisi — Evrişimli Sinir Ağları (CNN), Artık Ağlar (ResNet) ve Çok Katmanlı Algılayıcılar (MLP) — kümulant tabanlı ve faz tabanlı özellikler üzerinde eğitilmiş ve değerlendirilmiştir. Gerçek zamanlı bir sınıflandırma sistemi geliştirilmiş ve havadan iletişim kuran iki senkronize USRP cihazında uygulanmıştır. Deney sonuçları, özellikle MLP modeliyle çeşitli SNR ve kanal koşulları altında QPSK, 16QAM, 64QAM ve 8PSK gibi dijital modülasyon şemaları için %90'ın üzerinde doğruluk elde ederek sağlam bir sınıflandırma performansı göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis presents an end-to-end system for Automatic Modulation Classification (AMC) based on deep learning (DL) techniques and Software-Defined Radios (SDRs). Using Universal Software Radio Peripheral (USRP) devices, the study bridges the gap between simulation-based studies and real-world signal environments. Three deep learning architectures—Convolutional Neural Networks (CNN), Residual Networks (ResNet) and Multilayer Perceptrons (MLP)—are trained and evaluated on cumulant-based and phase-based features. A real-time classification system is developed and deployed across two synchronized USRP devices communicating over-the-air. Experimental results indicate robust classification performance, achieving over 90% accuracy for digital modulation schemes such as QPSK, 16QAM, 64QAM, and 8PSK under various SNR and channel conditions particularly with the MLP model.