Gözetim toplumunda banka müşterilerinin marka tutumu ve güveni
Brand attitude and trust of bank customers in a surveillance society
- Tez No: 977801
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLCAN IŞIK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halkla İlişkiler, İletişim Bilimleri, Public Relations, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Marka güveni, Markaya yönelik tutum, Sayısal gözetim, Çevrimiçi mahremiyet, Brand trust, Attitude toward to brand, Digital surveillance, Online privacy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
Özet
Bilgi ve iletişim teknolojilerinde yaşanan gelişmeler, çevrim içi gözetim pratiklerini yaygınlaştırmış ve bu durum kişisel verilerin geniş ölçüde veri tabanlarına kaydedilmesine neden olmuştur. Çevrim içi ortamlarda aktif bir biçimde faaliyet gösteren bireyler de bu gelişmelerden etkilenerek, mahremiyetlerine ilişkin çeşitli kaygılar yaşamaya ve farkındalık geliştirmeye başlamıştır. Günümüzün dijitalleşen dünyasında ortaya çıkan çevrim içi mahremiyet kaygısı ve farkındalıklarının, kuruluş veya markalara yönelik sahip olunan tutum ve güven üzerinde de birtakım yansımaları olmuştur. Bundandır ki birçok kuruluş ve marka, müşterilerinin mahremiyetlerini korumaya yönelik çeşitli önlemler almakta ve müşteri mahremiyetine göstermiş oldukları saygıyla öne çıkmaktadır. Bu bağlamda çalışma; bankalar tarafından çevrim içi ortamlarda gözetlenen bireylerin, bu gözetlenme faaliyetleri sonucunda mahremiyetlerine yönelik duymuş oldukları kaygıların ve mahremiyet farkındalıklarının, bankalara ilişkin tutum ve güven üzerindeki yansımasını incelemeyi amaçlamaktadır. Nicel ve nitel yöntemin bir arada kullanıldığı çalışmada, kamu veya özel sektörde aktif olarak çalışan bireylerle çevrim içi anket çalışması ve derinlemesine görüşme yapılmıştır. Araştırma sonucunda; bankalar tarafından çevrim içi ortamlarda gözetlenen bireylerin yaşadıkları mahremiyet kaygıları ve farkındalıklarının, bankalara yönelik geliştirilen tutum ve güven üzerinde bir etkisinin olduğu tespit edilmiştir. Bu noktada çalışma; çevrim içi gözetim (süperpanoptikon), çevrim içi mahremiyet kaygısı, çevrim içi mahremiyet farkındalığı, marka tutumu ve marka güveni gibi alanyazında ayrı başlıklar halinde çalışılan konuları bir bütünlük içerisinde ele alması ve gelecek çalışmalara örnek oluşturması açısından önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Developments in information and communication technologies have led to the widespread use of online surveillance practices, resulting in the large-scale recording of personal data in databases. Individuals who are active in online environments have also been affected by these developments, leading them to develop various concerns and awareness regarding their privacy. The online privacy concerns and awareness that have emerged in today's digital world have also had certain reflexions on attitudes and trust towards organizations or brands. For this reason, many organizations and brands are taking various measures to protect their customers' privacy and are standing out with the respect they show for customer privacy. In this context, this study aims to examine the reflection of the privacy concerns and privacy awareness of individuals as a result of the monitoring activities conducted by banks in online environments on their attitudes and trust towards banks. In the study, which utilized both quantitative and qualitative method, an online survey and in-depth interviews were conducted with individuals actively working in the public or private sector. The results of the research revealed that the privacy concerns and awareness experienced by individuals monitored by banks in online environments have an effect on the attitudes and trust developed towards banks. At this point, the study is significant in that it addresses topics such as online surveillance (superpanopticon), online privacy concern, online privacy awareness, brand attitude and brand trust, which have been studied as separate headings in the literature, in a comprehensive manner and as an example for future studies.