Hidroponik koşullarda farklı pH seviyelerinde yetiştirilen mor fesleğenin (ocimum basilicum L.) pigment, uçucu bileşen ve bazı kalite özelliklerinin incelenmesi
Investigation of pigments, volatile compounds and some quality characteristics of purple basil (ocimum basilicum L.) grown at different pH levels under hydroponic conditions
- Tez No: 977889
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET TONGUÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Fesleğen, Kalite, Ocimum basilicum, Pigmentler, Renkler, Topraksız tarım, Basil, Quality, Ocimum basilicum, Pigments, Colors, Soilless agriculture
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Mevcut çalışmada, hidroponik sistemde yetişitirilen mor fesleğen çeşitlerinin farklı pH seviyelerinde gelişim ve kalite özelllikleri incelenmiştir. Bu amaçla iki mor fesleğen çeşidi (Mor Opal ve Arapgir) ve üç farklı pH seviyesi (5.0, 6.5, 8.0) kullanılmıştır. Çalışma sonucunda incelen tüm özelliklerde çeşit, uygulama ve çeşit x uygulama interaksiyonları önemli olarak bulunmuştur (P<0.05 ve P<0.001). Bitki boyu, dal sayısı ve bitki ağırlığı için Arapgirin pH 6.5, Mor Opalin ise pH 5.0 seviyesinde daha iyi geliştiği tespit edilmiştir. Artan pH seviyelerine bağlı olarak, renk parametrelerinden L*, b*, c* değerleri artmış; a* ve h° değerleri ise azalmıştır. SPME analizi ile mor fesleğen çeşitlerinde pH seviyesine bağlı olarak koku bileşenlerinin miktarları ve sayıları belirlenmiş ve sırası ile Mor Opal ve Arapgir çeşitlerinde pH 5.0'de 49 ve 39, pH 6.5'te 48 ve 43 ve pH 8.0'de 40 ve 47 koku bileşenin varlığı tespit edilmiştir. Kalite özelliklerindeki değişimleri belirlemek için 14 analiz (Toplam klorofil, karoten, fenolik, flavonoid, CUPRAC, FIC, çözünebilir ve indirgenebilir şekerler, nişasta, protein, antosiyanin miktarları ve PAL aktivitesi) yapılmıştır ve yapılan tüm analizlerin sonuçlarında çeşitler ve pH seviyeleri bakımından önemli farklılıkların meydana geldiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the present study, the growth and quality characteristics of purple basil cultivars, which were grown in hydroponic systems, were investigated at different pH levels. For this purpose, two purple basil cultivars (Dark Opal and Arapgir) and three pH levels (5.0, 6.5, and 8.0) were used in the study. The result of the study showed that cultivars, treatments, and cultivar x treatment interactions were found to be significant for all traits examined (P<0.05 and P<0.001). Based on plant height, number of branches, and plant weight, it was determined that Arapgir grew better at pH 6.5, while Dark Opal grew better at pH 5.0. While L*, b* and c* values increased, a* and h° values decreased with the increasing pH levels. SPME analysis was used to determine the amount and numbers of scent compounds at each pH level in purple basil cultivars. The detected number of scent compounds was 49 and 39 at pH 5.0, 48 and 43 at pH 6.5 and 40 and 47 at pH 8.0 for Dark Opal and Arapgir, respectively. To determine the changes in quality characteristics, total of 14 analyses (total chlorophyll, carotene, phenolic, flavonoid, CUPRAC, FIC, soluble and reducing sugars, starch, protein, anthocyanin amounts and PAL activity) were performed. The resutls showed that significant differences fournd for all measured parameters between varieties and pH levels in the study.