Mehmet Akif Ersoy'un safahat adlı eserinde iyimserlik anlayışı üzerine felsefi bir inceleme
A philosophical analysis of the understanding of optimism in Mehmet Akif Ersoy's book safahat
- Tez No: 977994
- Danışmanlar: PROF. DR. VAHDETTİN BAŞCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Ahlak, İyimserlik, Kötümserlik, Mehmet Akif Ersoy, Safahat, Morality, Optimism, Mehmet Akif Ersoy, Pessimism, Safahat
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Mehmet Akif Ersoy'un Safahat adlı yedi kitaptan oluşan eserinden hareketle, şairin iyimserlik anlayışını felsefi bir perspektiften ele almayı amaçlamaktadır. Safahat'ta ana temalar arasında dini ve ahlaki değerler, cehalet, yanlış eğitim politikaları, vatan ve millet sevgisi, iyimserlik ve ümit anlayışı, çalışma ve üretim ahlakı, toplumsal yaşam, tevekkül, tefekkür, modernleşme ile Batı–Doğu eksenli tartışmalar öne çıkmaktadır. Eserdeki iyimserlik anlayışı yalnızca toplumsal bir ruh hâli olarak değil, aynı zamanda bireysel bir dirilişin zorunlu bir parçası olarak ele alınır. Akif'in iyimserlik yaklaşımı; çalışmaya, inanca ve sorumluluğa dayanan aktif bir umut anlayışına yaslanır. Şaire göre pasif bir bekleyiş, karamsarlık ve ümitsizlik bireyi ve toplumu felakete sürükler. Bu nedenle, umut duygusu hiçbir koşulda terk edilmemelidir. Safahat'ta sergilenen iyimserlik anlayışı, İslam kültürüyle yoğrulmuş ve ilahi temelli bir değer olarak sunulmuştur. Akif'in düşünce sisteminde tevekkül, merkezi bir yer tutar. Ona göre insan, azim ve kararlılıkla çalışmalı, sorumluluk üstlenmeli ve nihayetinde Allah'a güvenmelidir. Ancak her şeyi kadere bağlamak ve çaba göstermemek, bireyin hem dünyevi hem de uhrevi hayatını tehlikeye atar. Bu nedenle Akif, tevekkülü yanlış anlamaktan kaynaklanan edilgenliği eleştirir. Akif'e göre asıl olan, insanları umutsuzluğa kapılmadan harekete geçirmek, onları yanlışlardan uzaklaştırarak bilinçlendirmektir. İyimserlik, Akif'in düşüncesinde bireyden topluma yayılan bir inşa sürecidir. Bu anlayış, duygusal bir avutma biçimi değil; ahlaki bir duruş ve bilinçli bir direniştir. Akif'e göre bireyin ahlaki, düşünsel ve felsefi gelişimi ne kadar ilerlerse, toplumun da aynı oranda gelişmesi mümkün hale gelir. Dolayısıyla Safahat'ta iyimserlik; bireysel gelişimi önceleyen, toplumun dönüşümüne katkı sunan, değer temelli bir tutum olarak konumlandırılmıştır. Mehmet Akif'in iyimserlik anlayışı, İslam ümmetinin sahip olduğu potansiyele inançla bağlanması gerektiğini vurgular. Şair, ümmetin hiçbir koşulda ümitsizliğe kapılmaması, inanç ve kararlılıkla tüm zorluklara karşı mücadele etmesi gerektiğini güçlü biçimde dile getirir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine Mehmet Akif Ersoy's understanding of optimism from a philosophical perspective, based on his seven-volume work titled Safahat. Among the main themes of Safahat are religious and moral values, ignorance, misguided educational policies, love of homeland and nation, the concept of optimism and hope, work and production ethics, social life, reliance on God (tawakkul), contemplation (tafakkur), modernization, and the East–West debate. The notion of optimism in Safahat is not merely a collective state of mind but also a vital part of an individual's spiritual revival. Akif's approach to optimism relies on an active sense of hope rooted in effort, faith, and responsibility. According to the poet, passive waiting, pessimism, and despair lead both individuals and society into ruin. Therefore, hope must never be abandoned under any circumstances. The optimistic worldview expressed in Safahat is shaped by Islamic cultural values and presented as divinely grounded. In Akif's thought system, tawakkul (trust in God) holds a central position. He emphasizes that individuals must act with determination and perseverance, take responsibility, and ultimately trust in God. However, attributing everything to fate without exerting effort jeopardizes both worldly and spiritual life. For this reason, Akif criticizes a passive interpretation of tawakkul. For Akif, the essential goal is to awaken individuals, encourage them to act without falling into despair, and raise their awareness against falsehood. In his thought, optimism is a constructive process that begins with the individual and extends to the entire society. It is not a sentimental comfort but a moral stance and conscious resistance. According to Akif, the moral, intellectual, and philosophical development of the individual directly shapes the moral development of society. Therefore, the concept of optimism in Safahat is framed as a value-based attitude that prioritizes individual growth while contributing to societal transformation. Akif's understanding of optimism consistently emphasizes the need for the Islamic ummah to believe in its potential. He strongly underlines that the ummah must never fall into despair and must continue to struggle with faith and determination in the face of all adversity.