Transfüzyon bağımlı talasemi hastalarında doku demir birikiminin MR ile değerlendirilmesi ve laboratuvar korelasyonu
Evaluation of tissue iron accumulation by MTI and its correlation with laboratory parameters in transfusion-dependent thalassemia patients
  1. Tez No: 978137
  2. Yazar: AGİT CENAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELEN BAYRAKTAROĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Beta talasemi, Beta-thalassemia
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, beta talasemi major tanısı almış hastalarda, organlara özgü demir birikimini değerlendirmek amacıyla uygulanan T2*(T2 Star) manyetik rezonans görüntüleme (MRG) sonuçları ile laboratuvar parametreleri ve klinik durumlar arasındaki ilişkileri ortaya koymayı hedeflemektedir. Çalışmada özellikle kalp, karaciğer, pankreas, kemik iliği, dalak ve böbrek gibi organlardaki demir yükünün, ferritin düzeyleri, transfüzyon öyküsü, osteoporoz varlığı, glukoz metabolizması bozukluğu, splenektomi durumu gibi klinik faktörlerle olan bağlantısı araştırılmıştır. Gereç ve yöntem: Retrospektif olarak yürütülen bu çalışmaya, 285 beta talasemi major hastası dahil edilmiştir. Ege Üniversitesi Hastanesi Radyoloji Anabilim Dalı'nda 2019-2025 yılları arasında, 1.5 Tesla MR cihazında tetkik edilen beta talasemi majör hastaları değerlendirilmiştir. Hastalarda kalp, karaciğer, pankreas, dalak, böbrek ve kemik iliğine yönelik T2* ölçümleri yapılmıştır. Ayrıca serum ferritin, glukoz, AST (Aspartate Aminotransferase), ALT (Alanine Aminotransferase) gibi laboratuvar parametreleri ve klinik öyküler (splenektomi, osteoporoz, glukoz metabolizma bozukluğu) sistematik olarak kaydedilmiştir. Veriler SPSS programı kullanılarak analiz edilmiş; Mann–Whitney U testi, Ki-kare testi, Spearman korelasyon ve ROC (Receiver Operating Characteristic) analizi gibi istatistiksel yöntemler uygulanmıştır. Bulgular: Çalışma grubunda en sık demir birikimi gözlenen organlar sırasıyla karaciğer, pankreas ve kemik iliği olarak tespit edilmiştir. Organlar arasındaki demir birikimi ilişkileri değerlendirildiğinde, kalp ve pankreas arasında orta derecede anlamlı bir korelasyon saptanmıştır (r ≈ 0,41, p=0.00008). Ayrıca, karaciğer ile pankreas arasında zayıf düzeyde pozitif bir ilişki (r ≈ 0,15, p=0,017) bulunmuş ve karaciğerin pankreas demir birikimini öngörmede sınırlı bir değeri olduğu görülmüştür. Karaciğer ve kalp arasında zayıf bir korelasyon bulunmuş (r ≈ 0,19, p=0,026), bu da her iki organın demir yüklerinin bağımsız olarak izlenmesi gerektiğini vurgulamaktadır. Serum ferritin düzeyleri ile kalp T2* (p = 0,0004) değerleri arasında istatistiksel olarak yüksek derece anlamlı ters yönlü ilişki saptanmıştır. Kalp T2* düşüklüğü, glukoz metabolizması bozukluğu gibi klinik bulgularlarda anlamlı ilişkili bulunmuştur (p=0,00052). Benzer şekilde, pankreas T2* düşüklüğü ile glukoz metabolizması bozukluğu arasında da anlamlı ilişki belirlenmiştir (p= 0.022). Sonuç: Beta talasemi major hastalarında T2* MRG, organlara özgü demir yükünü noninvaziv, güvenilir ve kantitatif olarak değerlendirebilen bir yöntemdir. Elde edilen bulgular, T2* MRG'nin hastaların rutin izleminde ferritin düzeyine ek olarak kullanılmasının, komplikasyonların erken tanısı ve bireyselleştirilmiş tedavi planlamasında önemli katkılar sağlayabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to investigate the relationship between T2* (T2 Star) magnetic resonance imaging (MRI) findings, performed to evaluate organ-specific iron accumulation in patients diagnosed with beta-thalassemia major, and various laboratory parameters and clinical conditions. In particular, the study focused on the associations between iron overload in organs such as the heart, liver, pancreas, bone marrow, spleen, and kidneys, and clinical factors including serum ferritin levels, transfusion history, osteoporosis, glucose metabolism disorders, and splenectomy status. Materials and Methods: This retrospective study included 285 patients with beta-thalassemia major. Patients who underwent MRI examinations at the Department of Radiology, Ege University Hospital, between 2019 and 2025 using a 1.5 Tesla MR scanner were evaluated. T2* measurements were obtained for the heart, liver, pancreas, spleen, kidneys, and bone marrow. Additionally, laboratory parameters such as serum ferritin, glucose, AST (Aspartate Aminotransferase), and ALT (Alanine Aminotransferase), as well as clinical histories (splenectomy, osteoporosis, glucose metabolism disorders), were systematically recorded. Data were analyzed using the SPSS software, and statistical methods including the Mann–Whitney U test, Chi-square test, Spearman correlation, and ROC (Receiver Operating Characteristic) analysis were applied. Results: The most frequently observed sites of iron accumulation were the liver, pancreas, and bone marrow, respectively. Evaluation of inter-organ iron deposition revealed a moderate significant correlation between the heart and pancreas (r ≈ 0.41, p = 0.00008). A weak positive correlation was also identified between the liver and pancreas (r ≈ 0.15, p = 0.017), indicating a limited predictive value of liver iron load for pancreatic iron accumulation. Similarly, a weak correlation was observed between the liver and heart (r ≈ 0.19, p = 0.026), underscoring the need for independent monitoring of iron load in these organs. Serum ferritin levels demonstrated a highly significant inverse relationship with cardiac T2* values (p = 0.0004). Reduced cardiac T2* values were also found to be significantly associated with glucose metabolism disorders (p = 0.00052). Likewise, decreased pancreatic T2* values were significantly associated with impaired glucose metabolism (p = 0.022). Conclusion: In patients with beta thalassemia major, T2* MRI is a noninvasive, reliable, and quantitative method for assessing organ-specific iron overload. The findings indicate that incorporating T2* MRI into routine follow-up, alongside ferritin levels, may play a critical role in the early detection of complications and in the development of individualized treatment strategies