Saîdüddîn Fergânî: hayatı, eserleri ve Muntehâ'l-Medârik özelinde tasavvufî görüşleri
Saîdüddîn Fergânî: her life, works, and sufi views in relation to Muntehâ'l-Medârik
  1. Tez No: 978139
  2. Yazar: CEBRAİL ÇİFTÇİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MESUT AKDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Saîdüddîn Fergânî, Tasavvuf, Ekberilik, Yorum, Tasavvufî Kavramlar, Saiduddin al-Farghani, Sufism, Akbarianism, Interpretation, Sufi Concepts
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hakkari Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, Saîdüddîn Fergânî'nin tasavvufî görüşleri, tasavvufun ana kavramlarını yorumlayışı, tasavvufla ilgili diğer konular hakkındaki düşünceleri Müntehâ'l-medârik ve müntehâ lübb-i külli kâmil ve ârif ve sâlik adlı eseri çerçevesinde tespit ve tahlil edilmiştir. Öncelikle tezimize konu olan kavramları tasavvufî açıdan sözlük ve ıstılah anlamları ele alınarak yazarın görüşleri ile mukayese edilip tartışılmaya çalışılmıştır. Çalışmamızda tasavvufun başlıca konuları olan aşk, tecellî, fenâ, tevbe, zikir, mürşit, cezbe, keşif, velayet, hakikat, vahdet-i vücûd gibi başka meseleler, makamlar ve haller Ekberi bakış açısıyla değerlendirilmiştir. Yazar tarafından açıklanan bu terim ve meseleler bazen muhtasar bazen de ayrıntılı bir biçimde ele alınmış bulunmaktadır. Yazarın kendi görüş ve düşünceleri etrafında konulara farklı ve derin manalar verdiğini görmek pekâlâ mümkündür. Bu açıdan yazar Fergânî'nin eserleri dikkatli okunduğunda farkın bariz bir şekilde ortaya çıktığı görülecektir. Derin mana ve farklı yorumlara sahip bu düşünceleri anlayabilmek için belki de tasavvufa ve Ekberilik düşüncesine meraklı birisinin Fergânî'nin kitaplarını okumasından önce hem tasavvuf hem de Ekberilik hakkında daha kolay ve kısa eserleri mütala etmesinde fayda mülahaza edilmektedir. Çünkü Fergânî'nin eserlerinin anlaşılması ciddi ilmi bir birikim ve entelektüel kültür gerektiren bir durumdur. Tezimizde konu anlatımları başta yazarın şaheseri olan Müntehâ'l-medârik eseri çerçevesinde bazen de diğer eserleri etrafında değerlendirilmeye çalışılmıştır. Böylece eserlerinde geçen fikir ve düşünceleri üzerinde değerlendirilme yapılıp anlaşılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study examines and analyzes the mystical views of Said al-Din alFarghani, his interpretation of the fundamental concepts of Sufism, and his thoughts on other related subjects within the framework of his work titled Muntaha al-Madarik wa Muntaha Lubbi Kulli Kamil wa Arif wa Salik. Therefore, the concepts central to our thesis were first addressed from a Sufi perspective, considering both their lexical and terminological meanings, and were then compared and discussed alongside the author's views. In our study, major Sufi themes such as divine love, manifestation, annihilation, repentance, remembrance, the spiritual guide, spiritual attraction, mystical unveiling, sainthood, ultimate reality and the oneness of being, along with other issues, spiritual stations and states are evaluated from an Akbari perspective. These terms and issues, as explained by the author, are sometimes treated concisely and at other times in detail. It is quite evident that around his own views and reflections, al-Farghani assigns distinct and profound meanings to these topics. In this regard, a careful reading of his works reveals this difference clearly. To comprehend these ideas, which possess deep meanings and unique interpretations, it may be beneficial for someone interested in Sufism and Akbari thought to study easier and shorter introductory works on both Sufism and Akbarism before reading al-Farghani's books. This is because understanding al-Farghani's works requires serious scholarly background and intellectual culture. In our thesis, the discussions are primarily based on the author's masterpiece, Muntaha al-Madarik, and occasionally on his other works. Thus, an attempt has been made to evaluate and understand the ideas and thoughts presented in his writings.