Modern Kore edebiyatında feminizm ile birlikte değişen kadın kimliği (1980 vesonrası romanı)
The changing female identity with feminism in modern Korean literature (novelsfrom 1980 onwards)
- Tez No: 978140
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE KÖROĞLU TÜRKÖZÜ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Edebiyat, Ekofeminizm, Postkolonyal feminizm, Postmodern feminizm, Radikal feminizm, Siber feminizm, Sosyalist feminizm, Çevrimiçi feminizm, Literature, Ecofeminism, Postcolonial feminism, Postmodern feminism, Radical feminism, Cyberfeminism, Socialist feminism, Online feminism
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
Özet
Güney Kore toplumu, köklü ataerkil geleneklerle çağdaş toplumsal cinsiyet eşitliği taleplerinin geriliminde bir dönüşüm süreci içerisinde yer almaktadır. Bu süreçte feminizm, toplumsal yapıyı ve kültürel normları dönüştüren etkin bir teorik ve politik alan olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak bu dönüşüm, muhafazakâr değerlerin ve yükselen anti-feminist söylemlerin yarattığı ideolojik dirençle de mücadele etmek durumundadır. Bu çalışma, Güney Kore'deki feminist hareketin tarihsel gelişimini ve edebiyata yansımalarını incelemektedir. Araştırma, 1980 sonrası feminist örgütlenmelerin ortaya çıkışını hazırlayan erken dönem kadın hareketlerinden başlayarak, 2000'lerde dijital feminizmin yükselişine ve buna karşı gelişen anti-feminist tepkilere kadar uzanan kapsamlı bir analiz sunmaktadır. Aynı zamanda, bu tarihsel sürecin edebiyattaki izlerini sürmekte, özellikle 1980 sonrası Güney Kore romanlarında kadın kimliğinin nasıl temsil edildiğini hem kadın hem de erkek yazarların eserleri üzerinden değerlendirmektedir. Çalışmada, feminist edebiyat eleştirisi bağlamında nitel araştırma yöntemlerinden tematik içerik analizi kullanılarak, ataerkil toplumun kadın karakterler üzerindeki etkileri incelenmiştir. Evlilik, annelik, iş yaşamı ve bireysel özgürlük gibi temalar, edebî metinler aracılığıyla çok boyutlu bir şekilde ele alınmıştır. Araştırmanın bulguları, kadın kimliğindeki dönüşümün toplumsal, kültürel ve politik bağlamlarla derinden ilişkili olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
South Korean society is undergoing a process of transformation marked by the tension between deeply rooted patriarchal traditions and contemporary demands for gender equality. Within this process, feminism emerges as a potent theoretical and political force that reshapes social structures and cultural norms. However, this transformation must also contend with the ideological resistance generated by conservative values and rising anti-feminist discourses. This study examines the historical development of the feminist movement in South Korea and its reflections in literature. Beginning with the early women's movements that laid the groundwork for feminist organizing after the 1980s, the research provides a comprehensive analysis extending to the rise of digital feminism in the 2000s and the anti-feminist backlash it provoked. Simultaneously, it traces the literary imprints of this historical process, focusing particularly on how female identity has been represented in South Korean novels after the 1980s through the works of both female and male authors. In the study, a qualitative research method, specifically thematic content analysis, is employed within the framework of feminist literary criticism to investigate the impact of patriarchal society on female characters. Themes such as marriage, motherhood, professional life, and individual freedom are explored in a multidimensional manner through literary texts. The findings of the research reveal that the transformation of female identity is deeply interconnected with social, cultural, and political contexts.