Tirozin kinazin inhibitörü duyarlive dirençli kronik myeloid lösemi hücre soylarında SETD1 ve SETD2 histon metiltransferaz ifade düzeylerinin belirenmesi
Determination of SETD1 and SETD2 histone methyltransferase expression levels in tyrosine kinase inhibitor sensitive and resistant chronic myeloid leukemia cell lines
- Tez No: 978301
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜREYYA BOZKURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Genetik, Genetics
- Anahtar Kelimeler: Kronik Myeloid Lösemi, Epigenetik, Histon metilazlar, Chronic Myeloid Leukemia, Epigenetics, Histone methylases
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstinye Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
Özet
Tezin Konusu ve Amacı :Kronik Miyeloid Lösemi(KML) hematopoetik bir hastalıktır. KML tedavisi için ilk dizayn edilen ilaç olan İmatinib (IM) bir tirozin kinaz inhibitörüdür ve günümüzde de ilk tedavi seçeneği olarak kullanılmaktadır. Ancak,KML tedavisinde İmatinib'e karşı direç gelişebilmekte ve bu da tedavinin başarısız olmasına ve hastalığın tekrar etmesine neden olmaktadır.Gelişen bu direncinçok farklı sebepleri bulunmaktadır. Epigenetik modifikasyonlar bunlardan bir tanesidir.Histon proteinlerinin lizin amino asitlerine metil gruplarının eklenmesi epigenetik bir modifikasyon olup, eklenen metil grubunun sayısına ve lizinin pozisyonuna göre gen ifadesini susturabilmekte ya da artırabilmektedir. Bu tezçalışmada,SETD1 ve SETD2 Histon lizin metilazların KML'de görülen ilaç dirençliliğindeki olası rolleri araştırılmıştır. Çalışma sonunda; SETD2 geninin ekspresyonunun imatinib dirençli K562R hücre soyunda, imatinib duyarlı K-562S soyuna kıyasla 2,28 kat artış gösterdiği bulunmuştur.SETD1A geninin ekspresyon düzeyinde ise K562R hücre soyunda K-562S soyuna kıyasla 0,89 kat azalışbulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Thesis Topic and Aim: Chronic Myeloid Leukemia (CML) is a hematopoietic malignancy. Imatinib(IM), the first drug designed for CML treatment,is a tyrosine kinase inhibitor and remains the first-line treatment option today. However, resistance to Imatinib can develop in CML treatment,leading to treatment failure and disease relapse.This developed resistance has various underlying causes, one of which is epigenetic modifications. The addition of methyl groups to the lysine amino acids of histone proteins is an epigenetic modification, and depending on the number of methyl groups added and the position of the lysine, it can either silence or enhance gene expression.In this thesis study, the possible roles of SETD1 and SETD2 Histone lysine methylases in drug resistance seen in CML were investigated. At the end of the study;It was found that the expression of SETD2 gene increased 2.28 fold in imatinib-resistant K562R cell line compared to imatinib-sensitive K-562S line.The expression level of SETD1A gene was found to decrease by 0.89 times in K562R cell line compared to K-562S line.