Prematür membran rüptürü (PROM) ve preterm PROM hastaların plasentalarında Hox7 ve Pannexin1 seviyesinin araştırılması
Investigation of Hox7 and Pannexin1 levels in placenta of premature rupture of membranes (PROM) and preterm PROM patients
- Tez No: 978302
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT AKKUŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Prematür membran rüptürü (PROM), preterm PROM (PPROM), Plasenta, Hox7, Panneksin 1, Histopatoloji, Erken membran rüptürü, Histoloji, Premature rupture of membranes (PROM), preterm PROM (PPROM), Placenta, Hox7, Pannexin 1, Histopathology, Histology
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu tez çalışması, prematür membran rüptürü (PROM) ve preterm prematür membran rüptürü (PPROM) tanılı gebelerin plasentalarında histopatolojik değişiklikler ile Hox7 ve Panneksin 1 proteinlerinin ekspresyon düzeylerini incelemeyi amaçlamaktadır. Bu durumların altında yatan moleküler ve hücresel mekanizmaların aydınlatılması, yeni tanısal ve terapötik stratejilerin geliştirilmesine katkı sağlayacaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada, 30 PROM, 30 PPROM tanılı gebe ile 30 sağlıklı gebeden oluşan bir kontrol grubundan bilgilendirilmiş onam formları alınarak plasenta örnekleri elde edilmiştir. Elde edilen plasenta dokuları, histopatolojik değerlendirme ve moleküler analizler için titizlikle hazırlanmıştır. Histopatolojik incelemelerde, hematoksilen-eozin boyama ile doku morfolojisi, inflamatuar hücre infiltrasyonu, fibrinoid birikimi ve vasküler değişiklikler detaylı olarak değerlendirilmiştir. Protein ekspresyon düzeyleri ise immünohistokimya boyama ile tespit edilmiştir. Bulgular: Histopatolojik analizlerin sonuçları, PROM ve PPROM gruplarında kontrol grubuna kıyasla belirgin plasental doku bütünlüğü bozuklukları, artmış fibrinoid birikimi, yoğun inflamatuar hücre infiltrasyonu ve vasküler konjesyon gibi patolojik değişiklikleri ortaya koymuştur. Özellikle PPROM grubunda bu histopatolojik bulguların daha şiddetli ve yaygın olduğu gözlenmiştir. Moleküler düzeyde yapılan analizlerde ise, hem PROM hem de PPROM gruplarında HOX7 ve Panneksin 1 proteinlerinin ekspresyon düzeylerinde kontrol grubuna göre anlamlı bir artış tespit edilmiştir. Hox7, gelişimsel süreçlerde ve doku rejenerasyonunda rol oynarken, Panneksin 1 ise hücreler arası iletişimi sağlayan heksamerik kanal proteinidir ve inflamasyon ile apoptoz gibi süreçlerle ilişkilendirilmektedir. Sonuç: Bu bulgular, PROM ve PPROM patogenezinde inflamasyon, doku yenilenmesi ve membran stabilitesi gibi kompleks süreçlerde Hox7 ve Panneksin 1 proteinlerinin önemli roller üstlenebileceğini düşündürmektedir. Artan Hox7 ekspresyonu, hasarlı plasental dokunun onarım süreçlerine işaret ederken, Panneksin 1'deki yükseliş ise hücreler arası sinyalizasyondaki değişiklikleri ve inflamatuar yanıtın şiddetini yansıtabilir. Elde edilen bu sonuçlar, erken membran rüptürlerinin altında yatan mekanizmaların daha iyi anlaşılmasına ve potansiyel biyobelirteçler veya yeni terapötik hedeflerin belirlilmesi açısından büyük önem taşmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: This thesis aims to investigate the histopathological changes in the placenta and the expression levels of HOX7 and Pannexin 1 proteins in pregnant women diagnosed with premature membrane rupture (PROM) and preterm premature membrane rupture (PPROM). Elucidation of the molecular and cellular mechanisms underlying these conditions will contribute to the development of new diagnostic and therapeutic strategies. Materials and Methods: In this study, informed consent forms were obtained from a control group consisting of 30 pregnant women with PROM, 30 PPROM diagnoses and 30 healthy pregnant women and placenta samples were obtained. The obtained placental tissues were meticulously prepared for histopathological evaluation and molecular analysis. Histopathological examinations evaluated in detail tissue morphology, inflammatory cell infiltration, fibrinoid accumulation and vascular changes with hematoxylin-eosin staining. rotein expression levels were determined by immunohistochemistry staining. Results: The results of histopathological analyses revealed pathological changes such as significant placental tissue integrity disorders, increased fibrinoid accumulation, intense inflammatory cell infiltration, and vascular congestion in the PROM and PPROM groups compared to the control group. It was observed that these histopathological findings were more severe and common, especially in the PPROM group. In molecular level analyses, a significant increase was found in the expression levels of Hox7 and Pannexin 1 proteins in both PROM and PPROM groups compared to the control group. While Hox7 plays a role in developmental processes and tissue regeneration, Pannexin 1 is a hexameric channel protein that enables intercellular communication and is associated with processes such as inflammation and apoptosis. Conclusion: These findings suggest that Hox7 and Pannexin 1 proteins may play important roles in complex processes such as inflammation, tissue regeneration and membrane stability in the pathogenesis of PROM and PPROM. Increased Hox7 expression may indicate repair processes of damaged placental tissue, while elevation in Pannexin 1 may reflect changes in intercellular signaling and the severity of the inflammatory response. These results are of great importance for a better understanding of the mechanisms underlying early membrane ruptures and for the identification of potential biomarkers or new therapeutic targets.