Sanal gerçeklik tabanlı etkileşimli sanal laboratuvar tasarımı ve işlevsel devre elemanlarının geliştirilmesi
Virtual reality based interactive virtual laboratory design and development of functional circuit elements
- Tez No: 978453
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEVLÜT ERSOY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Sanal gerçeklik, Sanal laboratuvar, Virtual reality, Virtual laboratory
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Donanım Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında mühendislik eğitiminde elektronik ve dijital derslerin laboratuvar uygulamalarına alternatif olabilecek bir sanal laboratuvar ortamı tasarlanmıştır. Sistem, dijital elektronik, elektronik devreler ve dijital iletişim derslerinde kullanılan deneylerin sanal gerçeklik tabanlı bir platformda uygulanmasına olanak sağlamaktadır. Modüler mimarisi sayesinde yeni deneylerin kolayca eklenebilmesi hedeflenmiş ve esnek bir yapı oluşturulmuştur. Sanal laboratuvarın işlevselliği temel elektronik devreler, mantık kapıları ve kombinasyonel devreler üzerinden test edilmiştir. Bulgular, sistemin teorik doğruluk tablolarıyla uyumlu çıktılar ürettiğini ve öğrencilerin deneyleri güvenli, erişilebilir ve tekrar edilebilir şekilde yapabildiğini göstermiştir. Log sistemi entegrasyonu sayesinde tüm öğrenci etkileşimleri kayıt altına alınmış, eğitimcilerin bu süreçleri anlık olarak izlemesi ve değerlendirmesi mümkün olmuştur. Böylece öğrenme süreçleri veri temelli olarak analiz edilebilir hale gelmiştir. Performans testleri Oculus Quest 2 ve Quest 3 cihazları üzerinde yapılmış, yeni nesil donanımların uygulamayı daha hızlı ve akıcı çalıştırdığı görülmüştür. Eğitimsel açıdan sistem, fiziksel malzeme gereksinimini ortadan kaldırarak maliyet avantajı sağlamış ve dezavantajlı gruplar için erişilebilirliği artırmıştır. Sonuç olarak geliştirilen sanal laboratuvar, modüler tasarımı, log sistemi, eğitimci paneli ve performans testleri ile hem teknik doğruluk hem de eğitimsel katkı sunmaktadır. Bu özellikleriyle mühendislik eğitiminde yenilikçi ve sürdürülebilir bir öğrenme ortamı olarak değerlendirilmektedir. Ayrıca alan uzmanından alınan görüşler doğrultusunda, geliştirilen sistemin mühendislik eğitimine katkı sağlayacak işlevsel bir altyapı sunduğu ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
In this thesis, a virtual laboratory environment was designed that could be an alternative to laboratory applications of electronics and digital courses in engineering education. The system enables experiments used in digital electronics, electronic circuits and digital communication courses to be implemented on a virtual reality-based platform. Thanks to its modular architecture, it is aimed to easily add new experiments and a flexible structure has been created. The functionality of the virtual laboratory was tested on basic electronic circuits, logic gates and combinational circuits. The findings demonstrated that the system produced outputs consistent with its theoretical accuracy tables and that students were able to conduct experiments in a safe, accessible and reproducible manner. Thanks to the integration of the log system, all student interactions are recorded, allowing educators to monitor and evaluate these processes in real time. This allows for data-based analysis of learning processes. Performance tests were conducted on Oculus Quest 2 and Quest 3 devices, and it was observed that the new generation hardware runs the application faster and smoother. From an educational perspective, the system provided a cost advantage by eliminating the need for physical materials and increased accessibility for disadvasntaged groups. As a result, the developed virtual laboratory offers both technical accuracy and educational contribution with its modular design, log system, educator panel and performance tests. With these features, it is considered an innovative and sustainable learning environment in engineering education. In addition, in line with the opinions received from the field expert, it has been demonstrated that the developed system provides a functional infrastructure that will contribute to engineering education.