Ultra yüksek performanslı beton ile donatı arasındaki aderansın deneysel incelenmesi
Experimental investigation on bending behavior of ultra high performance concrete and reinforcement
  1. Tez No: 978491
  2. Yazar: MURAT EFDAL YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALTUĞ YAVAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yüksek performanslı beton, Çekme donatısı, High performance concrete, Tension reinforcement
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, ultra yüksek performanslı beton (UYPB) ile donatı arasındaki aderans davranışının deneysel olarak incelenmesi amaçlanmaktadır. İnceleme kapsamında; paspayı, kenetlenme boyu ve çelik lif varlığı gibi değişkenlerin aderans üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir. Deneysel uygulamalar, donatı ile beton arayüzündeki yük aktarım mekanizmasının anlaşılmasına yönelik olarak, mafsallı kiriş deney düzeneği kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Çalışma boyunca, donatı çapı sabit tutularak toplamda 12 adet kiriş tipi numune hazırlanmıştır. Numuneler, lifli ve lifsiz olmak üzere iki farklı UYPB karışımıyla üretilmiş; kenetlenme boyları 5ϕ ve 10ϕ olarak belirlenmiştir. Bunun yanı sıra, her grup için paspayı değerleri sırasıyla 14 mm, 28 mm ve 42 mm olacak şekilde farklılaştırılmıştır. Bu parametrelerin değişimiyle, donatı-beton birleşim bölgesindeki aderans dayanımı üzerindeki etkiler deneysel olarak gözlemlenmiş ve değerlendirilmiştir. Bu çalışma, literatürde kısıtlı sayıda bulunan UYPB ve donatı arasındaki aderans ilişkisine dair çalışmalara katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Elde edilen bulgular; yüksek dayanım ve dayanıklılık gerektiren yapı elemanlarında UYPB'nin donatı ile olan etkileşiminin daha iyi anlaşılmasına olanak tanımakta ve bu malzemenin mühendislik uygulamalarındaki güvenli kullanımı açısından tasarım sürecine veri sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, the main objective is to experimentally investigate the bond behavior between ultra-high-performance concrete (UHPC) and reinforcement. The study evaluates the effects of variables such as concrete cover thickness, anchorage length, and the presence of steel fibers on bond performance. Experimental procedures were conducted using a hinged beam test setup designed to analyze the load transfer mechanism at the concrete–reinforcement interface. Throughout the experimental process, a total of 12 beam-type specimens were prepared with a constant reinforcement diameter. The specimens were produced using two different UHPC mixtures: with and without steel fibers. The anchorage lengths were set as 5ϕ and 10ϕ, while the concrete cover thicknesses were varied as 14 mm, 28 mm, and 42 mm for each group. The influence of these parameters on bond strength at the steel–concrete interface was experimentally observed and evaluated. This study aims to contribute to the limited body of literature concerning the bond interaction between UHPC and reinforcement. The findings obtained provide valuable insight into the behavior of UHPC in structural elements requiring high strength and durability, and offer design-oriented data to support the safe and effective use of this material in engineering applications.