Dışarıdan uygulanan L-sistein'in bor toksisitesi koşullarında karabuğday bitkisi üzerindeki etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of exogenously applied L-cysteine on buckwheat (fagopyrum esculentum) under boron toxicity conditions
- Tez No: 978537
- Danışmanlar: PROF. DR. AYKUT SAĞLAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Bor toksisitesi, Karabuğday, Boron toxicity, Buckwheat
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
Özet
Bor (B) toksisitesi, hücre yapısını bozarak bitki büyüme ve gelişimini sınırlayan önemli bir abiyotik stres faktörüdür. Bu çalışmada, karabuğday (Fagopyrum esculentum Moench) üzerinde dışsal L-sistein uygulamasının bor toksisitesinin olumsuz etkilerini hafifletici rolü araştırılmıştır. Fideler 2 gün boyunca 100 µM L-sistein ile muamele edilmiş, ardından 5 gün süreyle 40 ppm borik asit uygulanarak bor stresi oluşturulmuştur. Bor toksisitesi, kök ve gövde uzunlukları ile klorofil a, b ve toplam klorofil içeriklerinde azalmaya yol açmıştır. L-sistein uygulaması bu etkileri hafifletmiş; lipid peroksidasyonu (MDA) ve hidrojen peroksit (H₂O₂) seviyelerini düşürmüştür. Ayrıca prolin, toplam şeker ve toplam fenolik içerikler artmış; antioksidan enzim aktiviteleri (süperoksit dismutaz, katalaz, askorbat peroksidaz) yükselmiştir. Histokimyasal boyamalar, reaktif oksijen türlerinin birikiminde azalma olduğunu göstermiştir. Moleküler düzeyde, LHCb ve AAO gen ekspresyonlarının uygulamalara bağlı olarak değiştiği belirlenmiştir. Sonuç olarak, L-sistein'in karabuğdayda bor toksisitesine karşı fizyolojik, biyokimyasal ve moleküler düzeyde etkili bir stres azaltıcı olduğu ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Boron (B) toxicity is a significant abiotic stress factor that disrupts cell structure and limits plant growth and development. This study investigated how exogenous L-cysteine application mitigates the adverse effects of boron toxicity on buckwheat (Fagopyrum esculentum Moench). Seedlings were treated with 100 µM L-cysteine for 2 days, followed by the application of 40 ppm boric acid for 5 days to induce boron stress. The boron toxicity treatment led to a decrease in root and stem lengths, as well as chlorophyll a, b, and total chlorophyll content. L-cysteine administration mitigated these effects by reducing lipid peroxidation (MDA) and hydrogen peroxide (H₂O₂) levels. Additionally, proline, total sugar, and total phenolic content increased, while antioxidant enzyme activities (superoxide dismutase, catalase, and ascorbate peroxidase) rose. Histochemical staining also showed a decrease in reactive oxygen species accumulation. At the molecular level, the expression of LHCb and AAO genes varied depending on the treatment. In conclusion, L-cysteine effectively reduces stress caused by boron toxicity in buckwheat, impacting physiological, biochemical, and molecular levels.