Multiple miyelom hastalarında PTX-3 düzeyi ile tromboz ve tedavi yanıtı arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between PTX-3 levels and thrombosis and treatment response in multiple myeloma patients
- Tez No: 978536
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDA YILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Hematoloji, İç Hastalıkları, Hematology, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Multipl miyelom, Multiple myeloma
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Konya Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, multipl miyelomda (MM) Pentraxin-3 (PTX3) düzeylerinin tromboembolik olay (TE) ve tedavi yanıtı ile ilişkisini inceleyerek PTX3'ün klinik karar süreçlerinde tamamlayıcı bir biyobelirteç olarak kullanılabilirliğini değerlendirmek amaçlandı. Yöntem: Tek merkezli, gözlemsel kohorta 33 yeni tanı MM hastası dahil edildi ve yaklaşık 4 ay izlendi. PTX3 ölçümleri tanıda ve 4. ayda yapıldı; delta PTX3 (kontrol–tanı) hesaplandı. Olası asemptomatik tromboz açısından hastalar tanıda ve kontrolde alt ekstremite venöz doppler ultrasonografi ile tarandı. Klinik olaylar (TE, mortalite), tedavi rejimleri, profilaksi ve laboratuvar göstergeleri (M-proteini, IgG, total protein, ürik asit, HDL vb.) ile ilişkiler korelasyon ve uygun karşılaştırma testleri ile değerlendirildi; ayrıca lojistik/regresyon analizleri uygulandı. Bulgular: TE insidansı % 12,1 (4/33) olup olaylar heterojen seyir gösterdi (Santral venöz kateter ilişkili juguler tromboz, proksimal DVT (derin ven trombozu), yüzeyel tromboflebit, serebellar iskemik olay). aPTT, TE (+) hastalarda daha uzundu (p=0,008). 4. aydaki PTX3, M-proteini ile güçlü pozitif korelasyon gösterdi (tanıdaki ile rho=0,428; p=0,021 / 2. Kürdeki ile rho=0,417; p=0,024 / 4. Kürdeki ile rho=0,529; p=0,003); ayrıca total protein (rho=0,508; p=0,005), IgG (rho=0,410; p=0,027), ürik asit (rho=0,370; p=0,048) ve HDL (rho=0,396; p=0,033) ile pozitif korelasyon saptandı. Delta PTX3'ü azalan grupta kemoterapi başlangıcında antiagregan başlama oranı daha yüksekti (p=0,025). Regresyon analizlerinde PTX3, hastaları sağlıklı kontrolden ayırmada anlamlıydı ve LDH (laktat dehidrojenaz)/total proteine göre ayarlama sonrasında dahi mortaliteyle bağımsız ilişki gösterdi. İzlemde mortalite yalnızca VTE(Venöz tromboembolizm) (–) grupta görüldü (n=4); küçük örneklem ve zaman kısıtlılığı nedeniyle nedensel yorumdan kaçınıldı. Sonuç: PTX3, MM'de tromboz eğilimi ve rezidüel hastalık/inflamasyon ile ilişkili tamamlayıcı bir belirteç olarak öne çıkmaktadır. PTX3'ün, mevcut klinik skorlarla (IMPEDE/SAVED/Khorana) ve bağlamsal tetikleyicilerle [SVK (santral venöz katater), steroid yükü vb.] birlikte kullanımı risk-uyarlı tromboprofilaksi ve tedavi yanıtının izlenmesi için klinik değere sahip olabilir. Sonuç olarak, PTX3 düzeylerinin hastalık aktivitesi ve tromboz riskiyle ilişkili olabileceğinin görünmesi, bu biyobelirteçlerin MM'de erken risk belirteci olarak kullanılabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: To assess whether Pentraxin-3 (PTX3) can serve as a complementary biomarker for clinical decision-making in multiple myeloma (MM) by examining its associations with thromboembolic events (TEs) and treatment response. Methods: We conducted a single-center observational cohort including 33 newly diagnosed MM patients followed for approximately 4 months. PTX3 was measured at diagnosis and at month 4; delta PTX3 (month-4 minus baseline) was calculated. Associations with clinical events (TEs, mortality), treatment regimens, thromboprophylaxis, and laboratory markers (M-protein, IgG, total protein, uric acid, HDL, etc.) were evaluated using correlation and appropriate group-comparison tests; logistic/regression analyses were also performed. Results: The TE incidence was 12.1% (4/33), with heterogeneous event types (central venous catheter–related jugular vein thrombosis, proximal DVT (deep vein thrombosis), upper-extremity superficial thrombophlebitis, and a cerebellar ischemic event). aPTT was longer in TE (thromboembolism )-positive patients (p=0.008). At month 4, PTX3 levels correlated positively with M-protein at multiple time points (baseline ρ=0.428, p=0.021; end of cycle 2 ρ=0.417, p=0.024; end of cycle 4 ρ=0.529, p=0.003), and with total protein (ρ=0.508, p=0.005), IgG (ρ=0.410, p=0.027), uric acid (ρ=0.370, p=0.048), and HDL (ρ=0.396, p=0.033). Patients with decreasing delta PTX3 were more likely to have been started on antiplatelet therapy at chemotherapy initiation (p=0.025). In regression analyses, PTX3 distinguished MM patients from healthy controls and remained independently associated with mortality after adjustment for LDH (lactate dehydrogenase) and total protein. During follow-up, deaths occurred only in the VTE(Venous Thromboembolism) –negative group (n=4). Conclusion: PTX3 appears to be a complementary marker linked to thrombotic tendency and residual disease/inflammation in MM. Used alongside existing clinical scores (IMPEDE/SAVED/Khorana) and contextual triggers (central venous catheter, early treatment cycles, steroid exposure), PTX3 may aid risk-adapted thromboprophylaxis and monitoring of treatment response. Consequently, the correlation of PTX-3 levels with disease activity and thrombosis risk suggests that these biomarkers can be used as early risk predictors in MM.