Miniemülsiyon polimerizasyonunda poli(etilen glikol) bazlı makromoleküllerin stabilizör olarak kullanımı
The Use of poli(ethylene glycol) based macromolecules as stabilizers in the miniemulsion polymerization
  1. Tez No: 97854
  2. Yazar: ENDER ÜNSAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. S. ALİ TUNCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Miniemülsiyon polimerizasyonu, poli(etilen glikol) bazlı ikincil stabilizör, poli(etilen glikol) metakrilat, poli(etilen glikol) etil eter metakrilat, poli(etilen glikol) 4-nonil fenil eter akrilat, Miniemulsion polymerization, polyethylene glycol) based secondary emulsifiers, polyethylene glycol) methacrylate, polyethylene glycol) ethyl ether methacrylate, polyethylene glycol)4-nonyl phenyl ether acrylate
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
IV ÖZET Tez çalışmasında, poli(etilen glikol), (PEG) bazlı makromonomerler, stirenin miniemülsiyon polimerizasyonunda ilk kez yardımcı emülsiyon yapıcı madde olarak denenmiştir. Bu yöntemle mikrondan küçük boyutta ve dar boy dağılımlı lateks partiküller sentezlenmiş ve elde edilen latekslerin karakterizasyonu yapılmıştır. Bu özelliklere sahip lateks partiküllerin sentezlenebilmesi için monomer olarak stiren (St), dağıtma ortamı olarak su, başlatıcı olarak potasyum persülfat (KPS), birincil emülsiyon yapıcı madde olarak sodyum dodesil sülfat (SDS) ve yardımcı emülsiyon yapıcı madde olarak farklı hidrofilisiteye sahip üç oligomerik yapı; poli(etilen glikol) metakrilat, (PEG-MA); poli(etilen glikol) etil eter metakrilat, (PEG-EEM) ve poli(etilen glikol) 4-nonil fenil eter akrilat, (PEG-NFA) kullanılmışlar. PEG bazlı makromonomerler varlığında yapılan miniemülsiyon polimerizasyonlan ile, 30-50 nm civannda ortalama partikül boyuna sahip kararlı ve oldukça dar boy dağılımlı lateksler elde edilmiştir. PEG bazlı makromonomer eklenmesi ile St/Su emülsiyon kararhlığmda artış gözlenmiştir. Klasik miniemülsiyon polimerizasyonu reçetesinde PEG bazlı makromonomer kullanımı sonuç lateksin ortalama partikül boyunda önemli bir azalmaya neden olmuştur. Aynı zamanda PEG bazlı makromonomerin Mdrofilisitesinin artışı ile St/Su emülsiyonunu stabilize etme yeteneğinin arttığı gözlenmiştir. En düşük ortalama partikül boylan en hidrofilik yapı olan PEG-MA ile elde edilmiştir. Daha hidrofobik karaktere sahip PEG-EEM ile daha yüksek ortalama boy değeri ve daha geniş boy dağılımına sahip lateksler elde edilmiştir. En hidrofobik makromonomer olan PEG-NFA varlığında ise oldukça geniş boy dağılımına sahip lateksler elde edilmiştir. PEG-MA varlığında sabit makromonomer derişimi için en yüksek polimerizasyon hızlan elde edilmiştir. PEG-MA ve PEG-EEM için artan makromonomer derişimi ile polimerizasyon hızında artış gözlenmiştir. Oysa PEG-NFA için artan makromonomer derişimi polimerizasyon hızında azalmaya neden olmuştur. Ortalama partikül boyunun, SDS derişiminin artmasıyla azaldığı gözlenmiştir. St/Su hacimsel oranının artışı ile ortalama partikül boyunda belirgin bir artış meydana gelirken KPS derişiminin artması ile ortalama boy küçülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this thesis, poly(ethylene glycol), (PEG) based macromonomers were first tried as secondary emulsifiers in the miniemulsion polymerization of styrene. The sub- micron latexes with reasonably narrower size distributions were synthesized and the characterization of produced latexes were performed. For the synthesis of latexes with these properties, styrene (St) was selected as the main monomer in the polymerizations conducted in an aqueous medium as the continuous phase. Here, potassium persulphate (KPS) and sodium dodecyl sulphate (SDS) were utilized as the initiator and the primary emulsifier, respectively. Then, three oligomeric structures with different hyrophilicity, poly(ethylene glycol) methacrylate (PEG-MA), polyethylene glycol) ethyl ether methacrylate (PEG-EEM) and poly(ethylene glycol)4-nonyl phenyl ether acrylate (PEG-NFA) were tried as secondary emulsifiers. The stable latexes with an average particle size between 30-50 nm could be produced with reasonably narrower size distributions. The introduction of PEG based macromonomers provided an increase in the stability of St/Water emulsion. The use of these macromonomers in the conventional miniemulsion polymerization led to a significant decrease in the average size of the final latex. The increase in the hydrophilicity of PEG based macromonomers provided better stabilization function for St/Water emulsion. For the final latexes, the smallest particle size values with the narrowest size distributions were obtained by using the most hydrophilic macromonomer (e.g. PEG-MA). The more hydrophobic structure (i.e. PEG-EEM) provided latexes with larger average size and wider size distribution relative to those obtained by PEG-MA. The most hydrophobic macromonomer provided the latexes having the widest size distribution. For constant macromonomer concentration, the highest polymerization rate was observed in the existence of PEG-MA. The polymerization rate increased as the feed concentration of PEG-MA or PEG- EEM was increased. However, the increase in the feed concentration of PEG-NFA provided a decrease in the polymerization rate. The average particle size decreased with the increasing SDS concentration. The average particle size decreased with the increasing KPS feed concentration and decreasing St/Water volumetric ratio.