Modification of starch granules and preparation of its blends with polycaprolactone
Nişasta granüllerinin modifikasyonu ve polikaprolakton ile blendlerinin hazırlanması
- Tez No: 97855
- Danışmanlar: PROF. DR. ERHAN PİŞKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Nişasta-bazlı blendler, nişasta-etilen-co-vinil alkol, nişasta-selüloz asetat, nişasta-poly-8-kaprolakton, çapraz bağlanma, kimyasal modifikasyon, Starch-based blends, ethylene and vinyl alcohol, cellulose acetate, poly-e- caprolactone, crosslinking, chemical modification
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Özet Yenilenebilir kaynaklardan elde edilen biyodegrade olabilen polimerlerin en önemli dezavantaj lan hidrofilik karakterleri, hızlı degradasyon süreleri ve, bazı durumlarda özellikle nemli çevrelerde, yetersiz mekanik özellikleridir. Bu probleme alternatif bir çözüm, kimyasal modifikasyonla materyallerin su alabilme kapasitelerini düşürmek ve mekanik özelliklerini geliştirmektir. Bu çalışmada üç değişik nişasta-bazlı blend polimer I) nişasta-etilen-co-vinil alkol (SEVA-C); ii) nişasta-selüloz asetat (SCA) ve iii) nişasta- poly-s-kaprolakton (SPCL), zincir çapraz bağlanmasıyla kimyasal modifiye edilmiştir. Bu modifikasyon, nişastanın hidroksil (-OH) gruplarıyla TriSodyumTrimetaFosfat arasındaki reaksiyon temeline dayanır. Elde edilen bileşikler, FTIR sonuçlarının fiziksel özelliklerle birlikte orjinal materyallerin özellikleriyle karşılaştırılması suretiyle yorumlanmıştır. ilk olarak çapraz bağlanma, çözünürlük testi ile belirlenmeye çalışıldı. Bilindiği gibi çapraz bağlı polimerler üç boyutlu yapılarından dolayı çözünmezler. Daha sonra, çapraz bağlanma reaksiyonunun gerçekleşip gerçekleşmediği, muamele görmemiş (orjinal) materyallerle reaksiyona sokulmuş materyallerin FTIR spektrumlannın karşılaştınlmasıyla belirlenmeye çalışıldı. Çapraz bağlanmadan sonra materyallerin spektrumlanndaki değişimlerden yola çıkılarak ve bu değişimlerin spektralardan spesifik çapraz bağlayıcı ajandan gelen (P=0)çekme ve (P-0)çekme bantlarının sinyal aralığında olduğu yorumlanarak reaksiyonun olduğu tahmin edilmiştir. Ayrıca -OH intensitesindeki azalma, bu grupların reaksiyona katıldığı şeklinde yorumlanmıştır. Ayrıca çapraz bağlanma kütlece %' sinin hesaplanması reaksiyonun yüksek dereceden çapraz bağlanmayla sonuçlandığım göstermiştir. Su alma derecesi, çapraz bağlanmayla birlikte materyallerin su-alma kapasitelerinde % 15 'e varan azalmala olduğunu göstermiş ve buna paralel olarak mekanik ve degradasyon testleri sonucunda degradasyon hızı daha düşük, daha sert materyaller elde edildiği bulunmuştur. Bunların dışında, temas açısı ölçümleriyle de yüzey enerjisi daha fazla materyallerin elde edildiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT The main disadvantages of biodegradable polymers obtained from renewable sources are their dominant hydrophilic character, fast degradation rate and, in some cases, unsatisfactory mechanical properties particularly under wet environments. One possible solution to this problem is to reduce the water-uptake ability of these materials and to enhance the respective mechanical behaviour by chemical modification. In this work, three starch based blends with: i) a copolymer of ethylene and vinyl alcohol (SEVA-C), ii) cellulose acetate (SCA), and iii) poly-s-caprolactone (SPCL); were chemically modified by chain crosslinking. This modification is based on the reaction between the starch hydroxyl groups and tri-sodium tri-meta phosphate. The obtained compounds were characterized by FTIR and the respective properties were assessed and compared to the original materials by means of the hydration degree, the degradation behaviour, contact angle measurements and mechanical testing. Firstly, the crosslinking reaction was tried to determine by solubility test, as known crosslinked polymers do not dissolve because of their 3D structure. Then the occurance of the crosslinking reaction was tried to determine by comparing the FTIR spectra of both reacted and non-reacted samples. The P=Ost and P-Ost vibrations were concluded as a result of changes in specific fosforous region in spectras after crosslinking. In addition, decreasing in the -OH intensity was concluded that the -OH groups have participitated to the reaction. After that the crosslinking mass percentage determination results showed that the crosslinking reaction was ended with high percantage of crosslinking. The water uptake results showed that the water-uptake of these blends could be reduced up to 15 % simultaneously suffer materials with a less pronounced degradation rate can be obtained by crosslinking according to the results of mechanical and degradation tests. Beside that the contact angle measurements showed that the surface energy of the materials were increased by crosslinking.