Acil serviste akut pankreatit tanısı alan hastalarda CALLY indeksinin hastane içi mortaliteyi öngörebilme kabiliyetinin değerlendirilmesi
Evaluation of the ability of the CALLY index to predict in-hospital mortality in patients diagnosed with acute pancreatitis in the emergency department
  1. Tez No: 978664
  2. Yazar: FURKAN DEMİRKAPI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH ALGIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Acil servis, Akut pankreatit, CALLY, Acute pancreatitis, CALLY, Emergency department
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Akut pankreatit (AP), karın ağrısı kliniği ile başvurup takiplerinde birçok organ disfonksiyonuna yol açabilen bir hastalıktır ve bu hastalığın şiddetinin erken tanınıp ve tedavi edilmesini hayati bir önemi vardır. Biz bu çalışmada acil servise akut pankreatit ile başvuran hastalarda CALLY (Albümin(g/L)*Lenfosit (mm3)/ C-reaktif protein (CRP)(mg/L) *104) indeksinin hastane içi mortaliteyi öngörebilme kabiliyetini araştırdık. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma tek merkezli prospektif yapılmış olup, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi acil servisine 30.11.2024-15.06.2025 tarihleri arasında başvurup AP tanısı ile yatırılan 18 yaş üstü hastalar dahil edilmiştir. Çalışma verileri eksik olan hastalar, siroz hastaları, bilinen pankreas karsinoması, kc yetmezliği, nefrotik sendromu olan hastalar, travma hastaları, gebeler ise dışlanarak çalışma dışı bırakılmıştır. Hastaların acil servise başvuru anındaki CALLY skoru hesaplandı ve hastane içi mortaliteyi görmedeki başarısı değerlendirildi. Bulgular: Dahil etme ve dışlama kriterleri uygulandıktan sonra toplam 215 hasta istatistiksel analize dahil edildi. Hastaların 23'ünde (%10,7) yoğun bakım ünitesine yatış ihtiyacı gelişti ve 11'inde (%5,1) hastane içi mortalite görüldü. CALLY indeksinin mortalite grupları arasındaki ortanca değerleri karşılaştırıldığında sağkalım grubunun CALLY ortancası 3,83, hastane içi mortalite grubunun CALLY ortancası 0,24 olarak hesaplandı ve gruplar arası fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p<0.001). CALLY indeksinin pankreatit hastalarında hastane içi mortaliteyi öngörme performansı incelendiğinde eğri altında kalan alan 0,889 olarak hesaplandı. CALLY indeksi optimal eşik değere göre (0,74) dikotomize edildiğinde hastane içi mortaliteyi öngörme duyarlılığı %81,8 özgüllüğü %85,2 olarak hesaplandı. Sonuç: Akut pankreatit hastalarında mortalite ön görücüsü olarak CALLY endeksi her ne kadar yüksek duyarlılık ve özgüllük göstermiş olsa da CALLY henüz yeni bir endekstir hakkında daha çok çalışmaya ihtiyaç duymaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: Acute pancreatitis (AP) is a disease that can present with abdominal pain and lead to multiple organ dysfunction during follow-up. Early recognition and treatment of this disease's severity are crucial. In this study, we investigated the predictive ability of the CALLY (Albumin (g/L)*Lymphocyte (mm3)/C-reactive protein (CRP) (mg/L)*104) index for in-hospital mortality in patients presenting to the emergency department with acute pancreatitis. Materials and Methods: This prospective, single-center study included patients over the age of 18 who presented to the emergency department of the Ümraniye Training and Research Hospital of the Health Sciences University between November 30, 2024, and June 15, 2025, and were hospitalized with a diagnosis of AP. Patients with incomplete study data, cirrhosis, known pancreatic carcinoma, liver failure, nephrotic syndrome, trauma patients, and pregnant women were excluded. The patients' CALLY scores at the time of presentation to the emergency department were calculated, and their success in predicting in-hospital mortality was evaluated. Results: After applying the inclusion and exclusion criteria, a total of 215 patients were included in the statistical analysis. Twenty-three (10,7%) of the patients required intensive care unit admission, and 11 (5,1%) experienced in-hospital mortality. When the median values of the CALLY index were compared between the mortality groups, the median CALLY for the survival group was calculated as 3.83, and the median CALLY for the in-hospital mortality group was calculated as 0.24, and the difference between the groups was found to be statistically significant (p<0.001). When the CALLY index was examined in predicting in-hospital mortality in patients with pancreatitis, the area under the curve was calculated as 0,889. When the CALLY index was dichotomized according to the optimal threshold value (0,74), the sensitivity for predicting in-hospital mortality was calculated as 81,8% and the specificity as 85,2%. Conclusion: Although the CALLY index has shown high sensitivity and specificity as a predictor of mortality in patients with acute pancreatitis, CALLY is a new index and needs further studies.