Türkiye bankacılık sisteminde sendikasyon kredilerinin cari işlemler açığı üzerine etkisi
The impact of syndicated loans on the current account deficit in the Turkish banking system
  1. Tez No: 978674
  2. Yazar: EREN MERT KAB
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ŞİŞMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Sendikasyon kredisi, cari işlemler açığı, cari işlemler dengesi, Türkiye, Syndicated loans, current account deficit, balance of payments, Turkey
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İktisat Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Türkiye bankacılık sisteminde sendikasyon kredilerinin cari açık üzerindeki etkilerini incelemektedir. Türkiye ekonomisinde cari açık kronik bir sorun haline gelmiştir. Öncelikle cari açığın yapısal nedenleri ele alınmış, üretim yapısının ithalata bağımlılığı, enerji ithalatı, düşük iç tasarruflar ve düşük katma değerli ihracatların bu soruna neden olduğu belirtilmiştir. Bankacılık sistemi ise uluslararası piyasalardan sağladığı fonlar aracılığıyla cari açığın finansmanında kritik bir rol üstlenmiştir. Özellikle sendikasyon kredileri bu noktada ön plana çıkmıştır. Sendikasyon kredileri kısa vadede döviz likiditesi sağlayıp cari açığın finansmanına katkıda bulunmaktadır ancak uzun vadede ise sürdürülebilirlik sorunu yaratmaktadır. Sendikasyon kredileri, küresel faiz oranlarına, uluslararası likidite koşullarına ve yatırımcı güvenine duyarlı olduğundan Türkiye ekonomisini dış şoklara karşı kırılgan bir hale getirmektedir. Çalışmada, yaşanan kriz dönemlerinin bu kırılganlığı açıkça gösterdiği belirtilmiştir. Ayrıca finansallaşma süreci, bankacılık sektörünün uluslararası fon akımlarına olan bağımlılığını arttırmış, sendikasyon kredileri bu süreçte önemli bir araç haline gelmiştir. Finansallaşma, kısa vadede sermaye girişlerini kolaylaştırsa da uzun vadede ekonominin dışa bağımlılığını arttırarak cari açık sorununu derinleşmesine neden olmuştur. Sonuç olarak, Türkiye bankacılık sistemi açısından sendikasyon kredileri, cari açığın finansmanında kısa vadede önemli bir araçtır. Ancak uzun vadede bu kredilerin yarattığı dış bağımlılık ve kırılganlıkların dikkate alınması gerekmektedir. Türkiye ekonomisinin sürdürülebilir büyüme hedefine ulaşabilmesi için sendikasyon kredilerine bağımlılığı azaltacak, cari açığın yapısal nedenlerini ortadan kaldıracak politikalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
This study examines the impact of syndicated loans on the financing of Turkey's current account deficit within the context of the Turkish banking system. The current account deficit has become a chronic issue for the Turkish economy. The structural causes of the deficit are addressed, highlighting the dependence of the production structure on imports, reliance on energy imports, low domestic savings, and the prevalence of low value-added exports. The banking system has played a critical role in financing the current account deficit through the funds obtained from international markets, with syndicated loans emerging as a prominent instrument in this process. Syndicated loans provide short-term foreign currency liquidity and contribute to the financing of the current account deficit; however, they also generate sustainability problems in the long run. Since these loans are highly sensitive to global interest rates, international liquidity conditions, and investor confidence, they render the Turkish economy vulnerable to external shocks. The study emphasizes that past crises have clearly demonstrated this fragility. Furthermore, the process of financialization has increased the dependence of the banking sector on international capital flows, with syndicated loans becoming a significant tool within this framework. While financialization facilitates capital inflows in the short term, it also deepens the problem of the current account deficit in the long run by heightening external dependency. In conclusion, syndicated loans constitute an important short-term instrument in financing the current account deficit for the Turkish banking system. However, the external dependency and vulnerabilities created by these loans must be taken into account in the long term. For Turkey to achieve its sustainable growth objective, policies are required that will reduce reliance on syndicated loans and address the structural causes of the current account deficit.