Türkiye'de meydana gelen Kahramanmaraş depremlerinde sosyal medyanın etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of social media on the Kahramanmaraş earthquakes in Turkey
- Tez No: 978681
- Danışmanlar: PROF. DR. ALAATTİN PARLAKKILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Yönetim Bilişim Sistemleri, Management Information Systems
- Anahtar Kelimeler: Kahramanmaraş Depremleri, Sosyal Medya, Afet Yönetimi, Dijital Okuryazarlık, Yapay Zekâ, Kahramanmaraş Earthquakes, Social Media, Disaster Management, Digital Literacy, Artificial Intelligence
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Bilim Dalı
Özet
AVANOZ, Tuba. Türkiye'de Meydana Gelen Kahramanmaraş Depremlerinde Sosyal Medyanın Etkisinin İncelenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Ankara 2025. 2023 Kahramanmaraş depremleri, Türkiye'nin yakın tarihinde yaşanan en yıkıcı afetlerden biri olmuş ve milyonlarca insanı doğrudan etkilemiştir. Bu süreçte sosyal medya, hem afet anında hem de sonrasında bilgi paylaşımı, yardım koordinasyonu ve toplumsal dayanışmanın sağlanmasında kritik bir araç olarak öne çıkmıştır. Afet bölgelerinden yapılan paylaşımlar sayesinde enkaz altında kalan kişilerin konumları hızla duyurulmuş, acil yardım çağrıları geniş kitlelere ulaşmış ve gönüllü organizasyonlar ile sivil toplum kuruluşları etkin şekilde harekete geçebilmiştir. Bununla birlikte, sosyal medya kullanımı birtakım sınırlılıkları da beraberinde getirmiştir. Özellikle yanlış bilgi yayılımı, teyitsiz içeriklerin paylaşımı ve sahte bağış kampanyaları afet yönetimini olumsuz etkileyen unsurlar arasında yer almıştır. Ayrıca, internet ve elektrik kesintileri gibi teknik altyapı sorunları, bilgi akışını zaman zaman sekteye uğratmıştır. Dijital okuryazarlık eksiklikleri de kullanıcıların bilgi kirliliğini ayırt etmesini zorlaştırmış, bu durum kriz yönetiminde ek zorluklar yaratmıştır. Literatür taramaları göstermektedir ki sosyal medyanın afet yönetiminde etkin kullanılabilmesi için doğrulama mekanizmalarının geliştirilmesi, resmi kurumların sosyal medya stratejilerini güçlendirmesi ve topluma dijital okuryazarlık konusunda eğitimler verilmesi gerekmektedir. Ayrıca, sosyal medya verilerinin yapay zekâ tabanlı analizlerle işlenmesi, afet bölgelerinde ihtiyaçların daha doğru belirlenmesine ve kaynakların daha verimli kullanılmasına katkı sağlayabilir. Sonuç olarak, Kahramanmaraş depremleri sosyal medyanın afet yönetimindeki önemini açıkça ortaya koyarken, aynı zamanda sınırlılıkları da gözler önüne sermiştir. Bu nedenle sosyal medyanın afetlerde daha güvenilir, etkili ve sürdürülebilir bir araç hâline gelebilmesi için hem teknik hem de toplumsal düzeyde kapsamlı düzenlemeler yapılması büyük önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
AVANOZ, Tuba. Investigation of the Effect of Social Media on the Kahramanmaraş Earthquakes in Turkey, Master's Thesis, Ankara 2025. The 2023 Kahramanmaraş earthquakes were among the most devastating disasters in Turkey's recent history, directly affecting millions of people. During and after the earthquakes, social media emerged as a crucial tool for information dissemination, aid coordination, and fostering social solidarity. Posts shared from affected areas allowed the rapid communication of the locations of individuals trapped under debris, urgent calls for help reached broad audiences, and volunteer organizations as well as non-governmental organizations mobilized more effectively. However, the use of social media also revealed several limitations. The spread of misinformation, unverified content, and fraudulent donation campaigns negatively influenced crisis management. In addition, technical infrastructure problems such as internet and electricity outages occasionally disrupted the flow of information. A lack of digital literacy further complicated the public's ability to distinguish reliable content from misinformation, creating additional challenges for crisis response. A review of the literature indicates that for social media to be used effectively in disaster management, verification mechanisms must be strengthened, official institutions need to improve theirsocial media strategies, and societiesshould be provided with digital literacy training. Furthermore, leveraging artificial intelligence to analyze social media data could enable more accurate identification of needs in disaster zones and ensure more efficient allocation of resources. In conclusion, the Kahramanmaraş earthquakes highlighted both the potential and the limitations of social media in disaster management. Therefore, comprehensive improvements at both technical and societal levels are essential to make social media a more reliable, effective, and sustainable tool in future disaster scenarios.