Kız Jibek destanı (Şege Akın nüshası) metin-aktarma-inceleme
The epic of the Kız Jibek (Şege Akin's copy) text-translation-review
  1. Tez No: 978780
  2. Yazar: NECLANUR KARAARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NACİYE YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: At kültürü, Kazak edebiyatı, Kazak tarihi, Milli kültür, Türk destanları, Türk kadını, Türk mitolojisi, Horse culture, Kazakh literature, Kazakh history, National culture, Turkish legends, Turkish women, Turkish mythology
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında,“Babalar Sözi”53. ciltte yer alan, Kız Jibek Destanı'nın Şege Akın nüshası ele alınmıştır. Çalışmanın amacı; Kız Jibek Destanı'nın Şege Akın nüshasını literatüre kazandırarak, daha sonra Kız Jibek Destanı üzerine yapılacak olan çalışmalarla birlikte, Şege Akın nüshasının diğer nüshalardan farkının ortaya konması ve destan metninin çeşitli konularda araştırma ve incelemesine yer vererek, alana katkı sağlanmaya çalışılmasıdır. Tez çalışması, dört ana başlıktan ibarettir. Şege Akın nüshası Kazak Türkçesinden, Türkiye Türkçesine aktarıldıktan sonra; destan metninde yer alan Kazak Türklerine ait kültürel unsurlar tespit edilmiş ve değerlendirilmiştir. Akabinde, destan metninde karşımıza çıkan motiflerin incelemelerine yer verilmiştir. Ayrıca, Maureen Murdock'un“Kadın Kahramanın Yolculuğu Kadının Bütünlük İyileşme ve Denge Arayışı”isimli çalışmasından hareketle destanın ikinci dereceden kahramanı olan Jibek'in, Murdock'un maddeleri ile uygunluk derecesinin tespiti ve düşman faktörü olarak tasvir edilen Kalmuk unsuru ayrı başlıklar altında ele alınmıştır. Giriş kısmında, Kazak Türklerinin destanları ve destancılık geleneği, Kazak aşk destanları ve Kız Jibek Destan'ı hakkında bilgilendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the Şege Akın version of the Kız Jibek Epic, included in volume 53 of“Babalar Sözi.”The purpose of this study is to introduce the Şege Akın version of the Kız Jibek Epic to the literature, to identify its differences from other versions in conjunction with future studies on the Kız Jibek Epic, and to contribute to the field by including research and analysis of the epic text on various topics. The thesis consists of four main topics. After the Şege Akın manuscript was translated from Kazakh Turkish into Turkish, the cultural elements of the Kazakh Turks included in the epic text were identified and evaluated. Subsequently, an analysis of the motifs encountered in the epic text is included. In addition, based on Maureen Murdock's work titled“The Heroine's Journey: Women's Search for Wholeness, Healing and Balance”, the degree of compatibility of Jibek, the secondary hero of the epic, with Murdock's articles and the Kalmyk element depicted as the enemy factor are discussed under separate headings. In the introduction, information was given about the epics and epic tradition of the Kazakh Turks, Kazakh love epics and the Kiz Jibek Epic.