Türkiye's intelligence diplomacy in the five-sea basins (Black Sea, Mediterranean Sea, Persian Gulf, Red Sea and Caspian Sea)
Beş deniz havzasında Türkiye'nin istihbarat diplomasisi (Karadeniz, Akdeniz, Basra Körfezi, Kızıl Deniz ve Hazar Denizi)
  1. Tez No: 978803
  2. Yazar: TUĞBA KOÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAGIP KUTAY KARACA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Açık kaynak istihbaratı, Siber istihbarat, İnsan istihbaratı, İstihbarata karşı koyma, Open source intelligence, Cyber intelligence, Human intelligence, Counter-intelligence
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyasal İletişim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyasal İletişim Bilim Dalı
Özet
İstihbarat diplomasisi uygulaması, devletlerin güven oluşturmasını ve ortak güvenlik konularında iş birliği yapmasını sağlayarak uluslararası iş birliğini teşvik eder. Ülkeler arasındaki istihbarat paylaşımı, küresel tehditler hakkında daha kapsamlı bir anlayış oluşturulmasına yardımcı olur ve ulus ötesi zorluklara koordineli yanıtlar verilmesini sağlar. Bu iş birliği, özellikle terörizm, organize suç ve kitle imha silahlarının yayılması gibi alanlarda belirgindir. Çok taraflı istihbarat paylaşımı hassas bilgilerin paylaşılması dolayısıyla istihbarat desteği sağlayarak, devletler ittifakları ve ortaklıkları güçlendirebilir. Bu nedenle istihbarat diplomasisi, istihbarat servisleri ile diplomatik kurumları birbirine bağlayan bir köprü görevi görerek küresel sorunlara daha bütünleşik bir yaklaşımın kolaylaştırılmasını sağlar. Geleneksel bir geçmişe ve dünya çapında başarılara sahip güçlü bir istihbarat teşkilatına sahip olan Türkiye, MİT tarafından uygulanan istihbarat diplomasisinin özellikle beş deniz havzasında önemli bir etkiye sahip olduğunu kanıtlamıştır ve bu da ülkeyi güvenliği ve uluslararası istikrarı sürdürmek için güçlü bir bölgesel aktör haline getirmektedir.
Özet (Çeviri)
The practice of intelligence diplomacy fosters international cooperation by enabling states to build trust and collaborate on common security issues. Intelligence sharing between nations helps create a more comprehensive understanding of global threats, allowing for coordinated responses to transnational challenges. This collaboration is particularly evident in areas such as countering terrorism, organized crime, and the proliferation of weapons of mass destruction. Multilateral intelligence sharing can strengthen alliances and partnerships between states by providing intelligence support through the sharing of sensitive information.By providing intelligence support, states can bolster alliances and partnerships. Intelligence diplomacy thus serves as a bridge that links intelligence services and diplomatic institutions, facilitating a more integrated approach to addressing global issues. Türkiye, with a powerful intelligence organization which has a traditional background and successes around the world, has proven this situation practiced by MİT have significant impact especially in the five sea basins which makes the country a strong regional actor to sustain security and international stability.