Mesleki canlılığın hizmet inovasyon davranışı üzerine etkisi
The effect of professional vitality on service innovation behavior
  1. Tez No: 978824
  2. Yazar: HÜLYA ALTUN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Hizmet inovasyon davranışı, Mesleki canlılık, Öznel canlılık, Ürün inovasyonu, Service innovation behavior, Professional vitality, Subjective vitality, Product innovation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ardahan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, sağlık çalışanlarında mesleki canlılığın hizmet inovasyon davranışı üzerindeki etkisini incelemektir. Araştırma nicel bir araştırma olup ilişkisel ve kesitsel tarama desenleri kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Veriler, kolayda örnekleme yöntemiyle ulaşılan toplam 411 sağlık çalışanından anket aracılığıyla toplanmıştır. Araştırma anketi, sosyo-demografik veri formu, Mesleki Canlılık Ölçeği ve Hizmet İnovasyon Davranışı Ölçeğinden oluşmaktadır. Verilerin analizinde frekans analizleri, betimsel istatistikler, normallik analizleri, geçerlik ve güvenirlik analizleri, fark analizleri, korelasyon ve regresyon analizlerinden yararlanılmıştır. Katılımcıların mesleki canlılık (MC) algı düzeylerinin yüksek; hizmet inovasyon davranışı (HİD) algı düzeylerinin ise orta düzeyde olduğu belirlenmiştir. Ayrıca mesleki canlılık düzeylerinde; yaş, çocuk sayısı, çalışılan kurum, mevcut kurumda çalışma süresi, toplam çalışma süresi, ünvan ve çalışılan bölüm değişkenlerine göre gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar saptanmıştır (p<0.05). Hizmet inovasyon davranışı düzeylerinde ise yaş, çocuk sayısı, çalışılan kurum, mevcut kurumda çalışma süresi ve toplam çalışma süresi değişkenlerine göre anlamlı farklılıklar bulunmuştur (p<0.05). Araştırmada elde edilen korelasyon analizi sonuçlarına göre mesleki canlılık ile hizmet inovasyon davranışı arasında orta düzeyde pozitif ve anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır (r=0.535, p<0.01). Regresyon analizi bulgularına göre ise mesleki canlılığın, hizmet inovasyon davranışını anlamlı ve pozitif yönde yordadığı belirlenmiştir (B=0.584, SE=0.046, β=0.535, t=12.809, p<0.001). Modelin açıklayıcılık gücü ise (R²=0.286) düzeyinde bulunmuştur. Bu bulgular, sağlık çalışanlarının mesleki canlılık düzeyleri arttıkça hizmet inovasyon davranışlarının da istatistiksel olarak anlamlı şekilde arttığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effect of professional vitality on service innovation behaviour among healthcare professionals. The research was conducted using quantitative correlational and cross-sectional survey designs. The data presented herein were collected via a survey from 411 healthcare professionals, who were sampled using a convenience method. The survey comprised a socio-demographic data form, the Professional Vitality Scale, and the Service Innovation Behavior Scale. The data analysis was conducted using a range of analytical methods, including frequency analyses, descriptive statistics, normality analyses, validity and reliability analyses, difference analyses, correlation and regression analyses. The study revealed that the participants exhibited elevated perceptions of occupational vitality (OC) and moderate perceptions of service innovation behaviour (SIB). Furthermore, statistically significant differences were identified between the groups with respect to the variables of age, number of children, institution of employment, length of service in the current institution, total length of service, title and department (p<0.05). A significant disparity was identified in the levels of service innovation behaviour, contingent on the variables of age, number of children, institution of employment, length of service in the current institution and total length of service (p<0.05). Moderately positive and significant correlation was foound between professional vitality and service innovation behaviour (r=0.535, p<0.01). The findings of the regression analysis indicated that professional vitality significantly and positively predicted service innovation behaviour (B=0.584, SE=0.046, β=0.535, t=12.809, p<0.001). The explanatory power of the model was found to be (R²=0.286). The findings indicate that an increase in the professional vitality levels of healthcare professionals is associated with a statistically significant increase in their service innovation behaviour.