Siyasi reklamlarda kullanılan duygusal temalar: 2023 genel seçimleri üzerine bir inceleme
Emotional themes used in political advertisements: An analysis of the 2023 general elections
- Tez No: 978823
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DİLEK ŞAHİNCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Reklamcılık, Halkla İlişkiler, Advertising, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: siyasi iletişim, siyasi reklam, duygusal temalar, 2023 genel seçimleri, seçmen davranışı, Siyasal reklam, political communication, political advertising, emotional themes, 2023 general elections, voter behavior
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Topkapı Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Pazarlama İletişimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, 2023 Türkiye Genel Seçimleri sürecinde siyasi partiler tarafından kullanılan reklam kampanyalarını, duygusal temalar bağlamında incelemeyi amaçlamaktadır. Seçmen davranışlarını etkilemede rasyonel söylemler kadar duygusal mesajların da önemli bir rol oynadığı düşüncesinden hareketle, araştırma kapsamında seçim döneminde yayımlanan siyasi reklamlar içerik analizi yöntemiyle değerlendirilmiştir. Çalışmada özellikle umut, korku, öfke, gurur ve güven gibi temel duyguların nasıl temsil edildiği, bu temaların hangi bağlamlarda kullanıldığı ve hangi siyasi aktörler tarafından daha yoğun biçimde tercih edildiği analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular, siyasi reklamların sadece bilgi verme işleviyle sınırlı kalmadığını; seçmenin duygusal dünyasına hitap ederek yönlendirme ve ikna etme amacı taşıdığını göstermektedir. Ayrıca, farklı siyasi partilerin benzer duygusal temaları farklı biçimlerde kurguladığı ve seçmen algısını bu yolla şekillendirmeye çalıştığı sonucuna ulaşılmıştır. Bu bağlamda çalışma, duyguların çağdaş siyasal iletişimde nasıl stratejik bir araç olarak kullanıldığını ortaya koymakta ve Türkiye'deki siyasi iletişim pratiklerine ışık tutmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the political advertisement campaigns used by political parties during the 2023 Turkish General Elections within the framework of emotional themes. Based on the idea that emotional messages play as significant a role as rational discourse in influencing voter behavior, the research analyzes political advertisements released during the election period using content analysis. The study specifically focuses on how core emotions such as hope, fear, anger, pride, and trust are represented, in which contexts these themes are employed, and which political actors use them more intensively. The findings indicate that political advertisements go beyond merely providing information; they aim to influence and persuade voters by appealing to their emotional world. Moreover, it is observed that different political parties construct similar emotional themes in varying ways, attempting to shape voter perception through this approach. In this regard, the study reveals how emotions are strategically used in contemporary political communication and sheds light on the political communication practices in Turkey.