Banking resilience in the MENA region: Reassessing core drivers with a climate risk focus
MENA bölgesinde bankacılık direnci: İklim riski odaklı temel belirleyicilerin yeniden değerlendirilmesi
  1. Tez No: 978828
  2. Yazar: MALEK FELFEL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BAHAR KÖSEOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Maliye, Banking, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: A dergisi, Abant İzzet Baysal Üniversitesi, β- hidroksibütirik asit, A Journal, Abant İzzet Baysal University, β-hydroxybutyric acid
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği İktisadı ve İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetçiliği Bilim Dalı
Özet
Bu tez, MENA bölgesindeki banka istikrarının belirleyicilerini incelemekte ve iç finansal faktörler ile dış çevresel ve politik koşulların etkileşimine odaklanmaktadır. 2010–2020 döneminde dokuz ülkede faaliyet gösteren 133 ticari bankadan oluşan dengeli bir panel veri seti kullanılarak, banka sağlamlığı üç gösterge ile analiz edilmiştir: Z-skoru, PCA temelli endeks ve CAMELS temelli endeks. Ampirik çerçevede kredi riski, sermaye yeterliliği, makroekonomik büyüme, yenilenebilir enerji politikaları (RISE skoru) ve iklim kırılganlığı (CRI) yer almaktadır. Bulgular, düşük sermaye tamponlarının kredi riskini artırdığını ve bazı modellerde iklim riskinin banka istikrarıyla ilişkili olabileceğini göstermektedir. Çalışma, finansal, çevresel ve politik risklerin birlikte banka dayanıklılığını nasıl şekillendirdiğini ortaya koymakta ve gelişmekte olan piyasalarda daha güçlü denetim ve istikrar çerçevelerine duyulan ihtiyacı vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates the determinants of bank stability in the MENA region, focusing on the interaction between internal financial factors and external environmental and policy conditions. Based on a balanced panel of 133 commercial banks from nine countries (2010–2020), it evaluates bank soundness using three indicators: the Z-score, a PCA-based index, and a CAMELS-based index. The analysis incorporates credit risk, capital adequacy, GDP growth, renewable energy policy support (RISE), and climate vulnerability (CRI), applying fixed-effects and dynamic panel models. Findings show that weakly capitalized banks are more exposed to credit risk, while climate vulnerability can reduce stability in some cases. Overall, the study emphasizes how financial, policy, and environmental risks jointly shape resilience, contributing to the literature on emerging markets and highlighting the need for stronger supervisory tools and stability frameworks.