Muhammed Aziz Lahbabi: Hayatı, eserleri ve felsefi görüşleri
Muhammad Aziz Lahbabi: His life, works and philosophical views
  1. Tez No: 978873
  2. Yazar: HANANO KHALIFA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FEGANİ BEYLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Ahlak felsefesi, Siyasal felsefe, Toplum felsefesi, Türk-İslam felsefesi, İnsan felsefesi, Moral philosophy, Community philosophy, Turkish-Islamic philosophy, Human philosophy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bingöl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
Özet
Bu yüksek lisans tezi, çağdaş Arap-İslam düşüncesinin önemli temsilcilerinden Muhammed Aziz Lahbabi'nin felsefi yaklaşımını incelemeyi amaçlamaktadır. Lahbabi'nin düşüncesi, insanı özgür, sorumlu ve anlam arayan bir varlık olarak tanımlayan“İslamî şahsiyetçilik”kavramı etrafında şekillenmektedir. Bu yaklaşım, hem İslamî geleneğin etik ve metafizik mirasından beslenmekte hem de Batı felsefesiyle eleştirel bir diyalog kurmaktadır. Çalışmada, Lahbabi'nin temel eserleri üzerinden insan, şahsiyet, ahlak, özgürlük ve medeniyet gibi kavramlara dair görüşleri analiz edilmiştir. Metin çözümlemelerine ek olarak, filozofun yaşadığı sosyo-kültürel bağlam da dikkate alınarak düşüncesinin oluşum süreci değerlendirilmiştir. Ayrıca onun, gelenek ve modernite arasında özgün bir denge kurma çabası ile Arap düşüncesine sunduğu katkılar ortaya konmuştur. Elde edilen bulgular, Lahbabi'nin felsefesinin yalnızca bireysel bir ahlak öğretisi değil; aynı zamanda çağdaş insanın anlam ve kimlik arayışına felsefi bir yanıt sunduğunu göstermektedir. Bu yönüyle onun şahsiyet merkezli felsefesi, düşüncenin insanla yeniden buluşmasını ve felsefenin toplumsal sorumluluk taşıyan bir etkinlik olarak yeniden konumlanmasını mümkün kılmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis explores the philosophical approach of Muhammed Aziz Lahbabi, a prominent figure in contemporary Arab-Islamic thought. Lahbabi's intellectual framework is structured around the concept of Islamic personalism, which portrays the human being as a free, responsible, and meaning-seeking entity. His approach draws on the ethical and metaphysical legacy of the Islamic tradition while simultaneously engaging in a critical dialogue with Western philosophy. The study offers an in-depth analysis of Lahbabi's key works, focusing on his views regarding fundamental concepts such as the human being, personality, morality, freedom, and civilization. In addition to textual analysis, it also examines the socio-cultural context in which Lahbabi lived, in order to trace the formative influences on his thought. Moreover, the research highlights his endeavor to establish an original synthesis between tradition and modernity, and the unique contributions he made to modern Arab intellectual discourse. The findings of this study reveal that Lahbabi's philosophy is not merely a doctrine of individual ethics, but rather a profound philosophical response to the contemporary human quest for meaning and identity. In this regard, his person-centered philosophy enables a renewed encounter between thought and the human being, and repositions philosophy as an endeavor that bears social responsibility.