Hematolojik malignitesi olan hastalarda kanıta dayalı pneumocystis jirovecii enfeksiyon sıklığı ve klinik sonuçların değerlendirilmesi
Evaluation of evidence-based pneumocystis jirovecii infection frequency and clinical outcomes in patients with hematologic malignancies
- Tez No: 979044
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DENİZ GÖREN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Hematoloji, Hematology
- Anahtar Kelimeler: Hematolojik neoplazmlar, Pnömosistis, Pnömosistis enfeksiyonları, Hematologic neoplasms, Pneumocystis, Pneumocystis infections
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Demiroğlu Bilim Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Hematolojik malignitesi olan hastalarda Pneumocystis jirovecii pnömonisi (PJP) önemli bir mortalite sebebi olabilmektedir, bu risk özellikle yoğun kemoterapi, nakil süreçleri ve profilaksi eksiklikleri ile artmaktadır. Bu çalışmanın amacı, hematolojik malignite tanısı ile izlenen hastalarda gelişen akciğer enfeksiyonlarında PJP sıklığını belirlemek ve PJP gelişen olguların klinik sonuçlarını değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya 2014–2022 yılları arasında Demiroğlu Bilim Üniversitesi İstanbul Florence Nightingale Hastanesi'nde yatarak veya ayaktan başvuran, hematolojik malignite tanısı ile izlenen ve enfeksiyon kliniği ile başvurmuş bronkoalveoler lavaj (BAL) örneği alınan toplam 282 hasta dahil edilmiştir. Her hastanın yalnızca ilk başvurusu analize alınmıştır. PJP tanısı, klinik radyolojik ve BAL örneklerinde polimeraz zincir reaksiyonu (PZR) ile konulmuştur. Hastaların demografik verileri, primer hematolojik tanıları, nakil durumları, komorbiditeleri, laboratuvar bulguları, profilaksi kullanımı, enfeksiyonun klinik sonuçları, eşlik eden enfeksiyon etkenleri ve sağkalım verileri değerlendirilmiştir. İstatistiksel analizlerde tanımlayıcı yöntemler, tek/çok değişkenli lojistik regresyon ve Kaplan–Meier sağkalım analizi kullanılmıştır. Bulgular: 2014–2022 yılları arasında izlenen 3056 hematolojik malignite hastası arasında yapılan taramada, PJP insidansı %1,3 (n=39) olarak saptanmıştır. Klinik olarak PJP şüphesi ile bronkoskopi yapılarak BAL örneği çalışılan hastalar değerlendirilmiş, toplam 282 hastaya ait veriler incelenmiştir. Bu hastalardan 39'unda (%13,9) BAL örneklerinde PJ-PZR pozitifliği saptanmış, klinik, radyolojik ve olarak doğrulanan bu olgular PJP (+) kabul edilerek tedavi edilmiştir. Demografik özellikler açısından PJP (+) ve PJP (–) saptanan hastalar arasında anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. PJP (+) hastalarda mortalite oranı %20,5 (8/39) olarak saptanmıştır. İki grup arasında yapılan karşılaştırmalarda, PJP (+) hastalarda başvuru anındaki CRP ve LDH düzeyleri anlamlı derecede yüksek bulundu (p<0,05). Hem genel popülasyonda (p=0,037) hem de PJP (+) hasta grubunda (p=0,008), tek değişkenli mortalite analizinde Gram-negatif bakteriyemi varlığı anlamlı bulunmuştur. Tüm hasta popülasyonunda yapılan çok değişkenli lojistik regresyon analizinde, enfeksiyon sonrası mortalite için bağımsız risk faktörleri olarak ileri yaş (OR: 1,032; %95 GA: 1,00–1,06; p=0,038) ve düşük albümin düzeyi (OR: 0,244; %95 GA: 0,10–0,56; p<0,001) saptandı. Ayrıca, hematopoetik kök hücre nakli yapılan olgularda PJP'nin yalnızca erken dönemde değil, ileri takip dönemlerinde de gelişebildiği ve profilaksi altında dahi ortaya çıkabildiği tespit edildi. Sonuç: Çalışmamızda PJP insidansı ve mortalite oranlarının gerek genel popülasyonda gerekse hematopoetik kök hücre nakli yapılan hasta grubunda güncel literatürle uyumlu olduğu görülmüştür. İleri yaş ve düşük albümin düzeyi mortaliteye olumsuz etki eden bağımsız risk faktörleri olarak saptanmıştır. Güncel profilaksi yaklaşımlarına rağmen PJP'nin hematolojik hastalarda halen önemli bir enfeksiyon etkeni olarak ortaya çıkması, henüz netleşmemiş ek risk faktörlerinin varlığına işaret etmektedir. Bu nedenle, daha güçlü kanıtların elde edilebilmesi için çok merkezli, geniş serili ve prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: Pneumocystis jirovecii pneumonia (PJP) can be an important cause of mortality in patients with hematological malignancies, with risk being particularly increased by intensive chemotherapy, transplantation, and lack of prophylaxis. The aim of this study was to determine the frequency of PJP among patients with hematological malignancies presenting with pulmonary infections and to evaluate the clinical outcomes of PJP-positive cases. Materials and Methods: This study included 282 patients who were followed with a diagnosis of hematological malignancy and presented with infectious symptoms requiring bronchoalveolar lavage (BAL) between 2014 and 2022 at Demiroğlu Bilim University Istanbul Florence Nightingale Hospital. Only the first admission of each patient was included in the analysis. PJP was diagnosed based on clinical and radiological findings together with polymerase chain reaction (PCR) positivity in BAL samples. Demographic data, primary hematological diagnoses, transplantation status, comorbidities, laboratory parameters, use of prophylaxis, clinical outcomes of infection, concomitant infectious agents, and survival data were evaluated. Statistical analyses included descriptive methods, univariate and multivariate logistic regression, and Kaplan–Meier survival analysis. Results: Among 3,056 hematology patients followed between 2014 and 2022, the incidence of PJP was 1.3% (n=39). A total of 282 patients who underwent bronchoscopy with BAL sampling for suspected pulmonary infection were evaluated. Of these, 39 (13.9%) were positive for PJP by BAL-PCR and confirmed clinically and radiologically, and were treated accordingly. There was no significant difference in demographic characteristics between PJP (+) and PJP (–) groups. The overall mortality rate among PJP (+) patients was 20.5% (8/39). At presentation, CRP and LDH levels were significantly higher in PJP (+) patients compared to PJP (–) patients (p<0.05). In univariate analysis, the presence of Gram-negative bacteremia was significantly associated with mortality both in the overall cohort (p=0.037) and specifically in the PJP (+) group (p=0.008). In multivariate logistic regression analysis of the entire study population, advanced age (OR: 1.032; 95% CI: 1.00–1.06; p=0.038) and low albumin levels (OR: 0.244; 95% CI: 0.10–0.56; p<0.001) were identified as independent risk factors for post-infection mortality. In addition, PJP was observed not only in the early period after hematopoietic stem cell transplantation but also in later follow-up, and occurred even under prophylaxis. Conclusion: In our study, the incidence and mortality rates of PJP in both the overall population and in the subgroup of hematopoietic stem cell transplant recipients were consistent with current literature. Advanced age and hypoalbuminemia were identified as independent adverse prognostic factors for mortality. Despite current prophylactic strategies, PJP remains an important infectious complication in hematology patients, suggesting the existence of additional, as yet undefined, risk factors. Therefore, multicenter, large-scale, prospective studies are needed to provide stronger evidence.